Τουρκία: Στον «γύψο» για τρεις μήνες...

Κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» και «κρεσέντο» καταστολής

| 21/07/2016

Από τα μεσάνυχτα η Τουρκία κηρύχθηκε, από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», η οποία αποτέλεσε την αποκορύφωση του χθεσινού «κρεσέντο» καταστολής και «εκκαθαρίσεων», που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος, με συλλήψεις, απολύοντας ή θέτοντας σε διαθεσιμότητα ακόμα περισσότερα άτομα από τις δυνάμεις ασφαλείας, το δικαστικό σώμα, τη δημόσια διοίκηση και την εκπαίδευση.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα θα παραμείνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, χρονικό διάστημα που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να λάβει «γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα εναντίον των πραξικοπηματιών». Πρόσθεσε ότι το δικαίωμα αυτό παραχωρείται από το σύνταγμα της χώρας.

Φυσικά, τα μέτρα αυτά στοχεύουν σε όσα αστικοδημοκρατικά και λαϊκά δικαιώματα έχουν απομείνει στην χώρα, με πρόσχημα τους επίδοξους πραξικοπηματίες. Εξέλιξη για την οποία ήταν σίγουρο το αριστερό, προοδευτικό κίνημα της Τουρκίας, προειδοποιώντας για ό,τι θα ακολουθούσε.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα τεθεί σε εφαρμογή με την έκδοση της απόφασης στην εφημερίδα της κυβέρνησης και θα επιτρέψει στον πρόεδρο και το υπουργικό συμβούλιο να παρακάμψουν το κοινοβούλιο για να περάσουν νέους νόμους και να περιορίσουν ή να αναστείλουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες κατά το δοκούν.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Ερντογάν έκανε την ανακοίνωσή του κατά τη διάρκεια απ’ ευθείας τηλεοπτικής μετάδοσης ενώπιον υπουργών της κυβέρνησης, και μετά από μια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία διήρκεσε περίπου πέντε ώρες.

«Ο σκοπός της ανακήρυξης της έκτακτης ανάγκης είναι να καταστεί δυνατόν να πάρουμε γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα εναντίον αυτής της απειλής για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών μας», δήλωσε ο Ερντογάν με απροκάλυπτο κυνισμό.

Από την περασμένη Παρασκευή, όταν έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος, περίπου 60.000 στρατιώτες, αστυνομικοί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι και καθηγητές έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, συλληφθεί ή διερευνώνται από τις αρχές. Γύρω στο ένα τρίτο από τους περίπου 360 Τούρκους στρατηγούς εν ενεργεία κρατούνται από τότε, σύμφωνα με αξιωματούχο. Από τους στρατηγούς, στους 99 έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ενώ κρατούνται 14.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα και η εκκαθάριση που ακολούθησε και βρίσκεται σε εξέλιξη βαθαίνουν την πολυεπίπεδη κρίση στην χώρα των 80 εκατομμυρίων ανθρώπων. Πριν ακόμη ανακοινώσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Ερντογάν είπε ότι οι διώξεις δεν έχουν τελειώσει ακόμα ενώ δήλωσε πως κατά τη γνώμη του μπορεί να αναμείχθηκαν και ξένα κράτη στο πραξικόπημα, σε μια προσπάθεια να τον ανατρέψουν.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα σε μια συνέντευξη στο κανάλι Al Jazeera, ο Ερντογάν απέρριψε τις κριτικές ότι γίνεται όλο και περισσότερο αυταρχικός και ότι απειλείται η τουρκική δημοκρατία. «Θα παραμείνουμε εντός ενός δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος. Δεν θα απομακρυνθούμε ποτέ από αυτό» υποστήριξε ανερυθρίαστα.

Ο Ερντογάν επιρρίπτει στους οπαδούς του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν την ευθύνη για το πραξικόπημα, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 230 άτομα. Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα «καθαρίσει τον ιό» που ευθύνεται για το πραξικόπημα σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, σε μια «αρχετυπική», φασίζουσα, ρητορική η οποία θυμίζει τα περί «αρρώστου» λαού/κράτους που «χρειάζεται» «νυστέρι».

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει αίτηση έκδοσής του Φ. Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος συνομίλησε με τον Ερντογάν την ίδια μέρα, κάλεσε την Άγκυρα να δείξει αυτοσυγκράτηση ενώ διώκει τους υπεύθυνους του πραξικοπήματος.

Ο 75χρονος Γκιουλέν, ζει αυτοεξόριστος στην πολιτεία Πενσυλβάνια αλλά έχει δίκτυο υποστηρικτών μέσα στην Τουρκία. Έχει καταδικάσει το πραξικόπημα και αρνείται ότι έπαιξε ρόλο σε αυτό. Ο πρώην σύμμαχος του Ερντογάν που τώρα του ασκεί κριτική πρότεινε ότι το πραξικόπημα οργανώθηκε από τον πρόεδρο Ερντογάν ως δικαιολογία για να εδραιώσει τη θέση του μετά από μια σταδιακή συγκέντρωση ελέγχου κατά τη διάρκεια των 14 χρόνων στην εξουσία.

Η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι θα εξετάσει την αίτηση έκδοσης του Γκιουλέν μόνο εάν λάβει ξεκάθαρες αποδείξεις, στο οποίο απάντησε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κατηγορώντας τις ΗΠΑ για υποκρισία στην μάχη της εναντίον της τρομοκρατίας.

Στις δηλώσεις του στην Al Jazeera, ωστόσο, ο Ερντογάν υιοθέτησε μια πιο διαλλακτική στάση, λέγοντας ότι δεν θέλει να συνδέσει το θέμα της χρήσης της αεροπορικής βάσης στο Ιντσιρλίκ, την οποία χρησιμοποιεί η συμμαχία που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, με την αίτηση της Άγκυρας για την έκδοση του Γκιουλέν.

«Χρειάζεται να είμαστε πιό ευαίσθητοι. Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας είναι βασισμένες σε οφέλη, όχι συναισθήματα. Είμαστε στρατηγικοί συνεργάτες» είπε ο Ερντογάν χαρακτηριστικά.