Τουρκία: «Λευκή» κοινοβουλετική «απεργία» από το HDP

Δεν αποχωρεί από την Βουλή αλλά δεν συμμετέχει σε συνεδριάσεις

| 06/11/2016

Το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανακοίνωσε σήμερα ότι «αναστέλλει τις νομοθετικές του προσπάθειες», μετά τη σύλληψη των επικεφαλής του καθώς και πολλών βουλευτών και στελεχών του από τις τουρκικές αρχές.

«Έπειτα από συζητήσεις με την κοινοβουλευτική μας ομάδα και την κεντρική επιτροπή, αποφασίσαμε να αναστείλουμε τις νομοθετικές μας προσπάθειες μετά από όλα όσα έχουν συμβεί», ανέφερε ο Αϊχάν Μπιλγκέν εκπρόσωπος του HDP στην ανακοίνωση που διάβασε μπροστά από τα γραφεία του κόμματος στο Ντιγιάρμπακιρ.

Οπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, ο Μπιλγκέν εξήγησε μιλώντας στο Reuters ότι το HDP δεν θα αποχωρήσει από το κοινοβούλιο και ότι οι βουλευτές του δεν θα παραιτηθούν, όμως δεν θα συμμετέχουν στις συνεδριάσεις και τις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν την Παρασκευή τους συμπροέδρους του HDP, τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς και τη Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, καθώς και δέκα βουλευτές του κόμματος στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγουν οι τουρκικές αρχές για την τρομοκρατία.

Εξάλλου χθες συνελήφθησαν ακόμη εννέα αξιωματούχοι του κόμματος.

Αξιωματούχοι του HDP θα συνομιλήσουν με υποστηρικτές του κόμματος, πολλοί από τους οποίους ζουν στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, και στη συνέχεια θα εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας πλήρους αποχώρησης από το κοινοβούλιο, υπογράμμισε ο Μπιλγκέν.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη «βαθιά τους ανησυχία» για τις συλλήψεις αυτές, ενώ η Γερμανία και η Δανία κάλεσαν Τούρκους διπλωμάτες για να ζητήσουν εξηγήσεις για το θέμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι οι ενέργειες της Άγκυρας «θέτουν υπό αμφισβήτηση τη βάση μιας βιώσιμης σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας».

Φυσικά, η δήλωση Σουλτς αποτελεί «μνημείο» κυνισμού, αφού η συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας είναι αδιατάρακτη, παρά και ενάντια στις πριν και μετά θηριωδίες και βαναυσότητες του καθεστώτος Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κατηγορούν το HDP ότι συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Το HDP, πέρυσι έγραψε ιστορία καθώς έγινε το πρώτο κουρδικό κόμμα – στο οποίο όμως εκφράζονται και Τούρκοι προοδευτικοί, αριστεροί – που κέρδισε το 10% των ψήφων στις εκλογές και εισήλθε στο κοινοβούλιο.

«Όσο περισσότερο συνεχίζουμε τη μάχη μας, τόσο τους βλέπουμε να παραπονιούνται. Ό,τι και να λένε η μάχη αυτή θα συνεχιστεί μέχρις ότου η ερυθρά μας ημισέληνος και η αστερόεσσα σημαία μας κυματίσουν σε όλες τις επαρχίες», δήλωσε κυνικά ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σήμερα.

«Ας το γνωρίζουν οι υποστηρικτές τους, μέσα και έξω από την Τουρκία», τόνισε σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ έχει ζητήσει να συναντήσει αύριο στην Άγκυρα τους Ευρωπαίους πρεσβευτές για να τους ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.