Τουρκία: «Ξαμολύθηκαν» οι φασιστο-ορδές...

Σε εξέλιξη το αναμενόμενο «πογκρόμ» εναντίον κάθε αριστερής - προοδευτικής φωνής

| 17/07/2016

Την ώρα που η διεθνής ειδησεογραφία αναπαράγει την εντυπωσιακή «ρεβάνς» του καθεστώτος Ερντογάν, με τις μαζικές συλλήψεις σε στρατό και δικαιοσύνη, αλλά και τα αιματηρά λιντσαρίσματα που οργανώνουν οι οπαδοί του εναντίον, κατά βάση… κληρωτών φαντάρων, με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα στις γειτονιές των μεγάλων πόλεων της Τουρκίας, τα γνωστά φασιστικά «μαντρόσκυλα» του συστήματος προχωρούν σε «πογκρόμ» κατά του λαού, του μοναδικού, πραγματικού στόχου του Ερντογάν αλλά και των επίδοξων πραξικοπηματιών, με επιθέσεις σε αριστερές οργανώσεις και κόμματα.

‘Ηδη από χθες αναμεταδίδονται πληροφορίες που «ανεβάζει» στο διαδίκτυο προοδευτικός κόσμος από την Τουρκία, σύμφωνα με τις οποίες, φασιστικά τάγματα «παρελαύνουν» εκφοβιστικά και προκλητικά στις αριστερές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, όπως το Gezi, επιτιθέμενοι εναντίον όποιου βρεθεί στον δρόμο τους. Ο λαός της περιοχής αμύνεται όπως μπορεί με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκτεταμένες συγκρούσεις.

τουρκι2

Φυσικά, στόχος έγινε και το κουρδικό κόμμα, το HDP, τα γραφεία του οποίου δέχθηκαν επίθεση από τους φασίστες χθες το απόγευμα.

τουρκια3

Την ώρα που το καθεστώς ξεδιπλώνει το αναμενόμενο μένος του εναντίον του λαού και κάθε οργανώμενης πολιτικής έκφρασης που παλεύει για την χειραφέτησή του, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από την Ουάσινγκτον να εκδώσει τον εξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα. Ο 75χρονος Γκιουλέν ζει εξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999.

«Εδώ απευθύνω έκκληση στην Αμερική, απευθύνω έκκληση στον Πρόεδρο (σσ των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα). Κύριε Πρόεδρε, σας λέω, διώξτε ή παραδώστε μας αυτό το πρόσωπο», τόνισε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε χθες το βράδυ ενώπιον χιλιάδων ενθουσιασμένων οπαδών του στην Κωνσταντινουπολη, χωρίς πάντως να προφέρει το όνομα του Γκιουλέν. Ο τελευταίος πάντως αρνήθηκε στους New York Times οποιαδήποτε ανάμιξη στο πραξικόπημα, υπονοώντας, αντίθετα, ότι ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να το έχει ενορχηστρώσει.

Οι Αμερικανοί ωστόσο δεν βιάζονται. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι «διαβεβαίωσε» πως η Ουάσινγκτον θα «βοηθήσει» την Άγκυρα να «ερευνήσει» το πραξικόπημα που αποτράπηκε και «κάλεσε» την τουρκική κυβέρνηση να παράσχει αποδείξεις εναντίον του Γκιουλέν πριν εξεταστεί ενδεχόμενη έκδοσή του. Ταυτόχρονα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών συμβούλευσε τους Αμερικανούς να μην επισκέπτονται την Τουρκία, ενώ, οι προσβάσεις στη βάση του Ιντσιρλίκ έχουν κλείσει. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης ότι ανέστειλαν τις αεροπορικές επιχειρήσεις τους εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους».

Στο μεταξύ, ο επίσημος, βαρύτατος, απολογισμός από την απόπειρα πραξικοπήματος κάνει λόγο για 161 νεκρούς και 1.440 τραυματίες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των αμάχων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ, σύμφωνα με τον αρχηγό του στρατού, σκοτώθηκαν επίσης 104 πραξικοπηματίες.

Συνολικά 2.839 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο «σ’ αυτούς τους δειλούς θα επιβληθεί η ποινή που τους αξίζει». Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο διοικητής επιχειρήσεων της Α’ στρατιάς ταξίαρχος Εγιούπ Γκιουρλέρ και ο διοικητής της στρατοχωροφυλακής Κωναταντινούπολης συνταγματάρχης Γκιουρτζάν Σερτζάν. Πάντως, οι οπαδοί του καθεστώτος «αλωνίζουν» ανενόχλητοι: Λιντσάρισαν στρατιώτες σε γέφυρα της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Είδε το πλήθος να λιντσάρει μέχρι θανάτου μπροστά στα μάτια του έναν από τους στρατιωτικούς, ενώ δεν γνωρίζει τι απέγινε ένας άλλος που είχε ξυλοκοπηθεί άγρια.

τουρκια

Παράλληλα, οι τουρκικές αρχές διέταξαν την κράτηση 2.745 δικαστών και εισαγγελέων μετά την απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Συλλήψεις έγιναν και στο τουρκικό Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, καθώς και στο Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που κυβέρνηση και Ερντογάν εξακολουθούν να καλούν τους οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος να βγουν, όπως χτες τη νύχτα, στους δρόμους. Ειδικά ο Ερντογάν, το έκανε αυτό και μέσω ανακοίνωσης της Προεδρίας, αλλά και μέσω μηνύματος sms που έχει σταλεί μαζικά. Την ίδια έκκληση έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά. Είναι προφανές, ότι το καθεστώς θέλει με κάθε τρόπο να εμφανιστεί ενισχυμένο σε κάθε επίπεδο, επικοινωνιακού, φυσικά, συμπεριλαμβανομένου.

Ιπτάμενος… «μπελάς» για την ελληνική κυβέρνηση

Στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης οδηγήθηκαν το πρωί οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, πλήρωμα και επιβαίνοντες του στρατιωτικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε χθες το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της πόλης. Οι επιβαίνοντες του Black Hawk παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο φερόμενοι να προσπαθούν να διαφύγουν τις συλλήψεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος. Επικαλέσθηκαν μηχανική βλάβη για να τους επιτραπεί η προσγείωση, ώστε να μην καταρριφθούν, προκειμένου στη συνέχεια να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ το αυτόφωρο δικαστήριο θα γίνει πιθανότατα τη Δευτέρα, ενώ το κατηγορητήριο που τους βαρύνει αφορά σε παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας. Αμέσως μετά θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία απέλασής τους, η οποία εκτιμάται πως δεν θα εκτελεστεί άμεσα δεδομένου ότι ήδη έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου.

Το επίσημο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου θα υποβάλουν οι οκτώ συλληφθέντες στην Υπηρεσία Ασύλου, στη Ν. Χιλή Αλεξανδρούπολης, η οποία θα πρέπει να αποφανθεί σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Η ίδια υπηρεσία θα αποφασίσει και για το εάν θα συνεχιστεί η κράτηση των συλληφθέντων ή θα αφεθούν ελεύθεροι.

Εφόσον κριθούν φυλακιστέοι, η κράτηση των Τούρκων στρατιωτικών θα συνεχιστεί από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης στο κέντρο κράτησης Φερών, έως ότου η επιτροπή ασύλου αποφανθεί επί του αιτήματός τους.

ελικοπτερο

Στο μεταξύ, η δικηγόρος τεσσάρων εκ των στρατιωτικών οι οποίοι επέβαιναν στο ελικόπτερο δήλωσε στον «Σκάι», πως οι πελάτες της δεν γνώριζαν ότι γίνεται πραξικόπημα στην Τουρκία. Η δικηγόρος σημείωσε πως οι Τούρκοι στρατιωτικοί είχαν εντολές να μεταφέρουν τραυματίες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης σε σημείο στο οποίο βρίσκονταν ασθενοφόρα όταν δέχθηκαν πυρά και φοβούμενοι για τη ζωή τους αποφάσισαν να έρθουν στην Ελλάδα. Τόνισε επίσης πως και οι οκτώ αιτούντες άσυλο είναι οικογενειάρχες και αν δεν υπήρχαν τα γεγονότα της απόπειρας πραξικοπήματος δεν θα είχαν καμία πρόθεση να αφήσουν τη χώρα τους.

Τέλος, είπε πως μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρόεδρου ήταν πανικοβλημένοι και ζήτησαν μάλιστα να μεταφερθούν ακόμη και σε χώρες της Νοτίου Αμερικής για να μπορέσουν να ζήσουν.