Τουρκία: Σε απεργία πείνας, εδώ και δύο μήνες, Κούρδοι πολιτικοί κρατούμενοι

Απεργία πείνας ενόψει δημοψηφίσματος, από Κούρδους και στην Αθήνα

| 12/04/2017

Δεκάδες μέλη του HDP που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές βρίσκονται εδώ και εβδομάδες σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενα για τις άθλιες συνθήκες κράτησής τους, τις αναρίθμητες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους αλλά και των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην γείτονα χώρα, τον πόλεμο ουσιαστικά που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Ερντογάν κατά των κουρδικών περιοχών ήδη από τα τέλη του 2015 και τη συνεχιζόμενη κράτηση σε απομόνωση του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλλάχ Οτζαλάν. Η καταστολή σε βάρος του κουρδικού πληθυσμού κλιμακώθηκε τον τελευταίο χρόνο με τους δύο ηγέτες του HDP να βρίσκονται στη φυλακή ενώ συνελλήφθησαν και εκατοντάδες αιρετοί Κούρδοι, διαφόρων βαθμίδων. Η κατηγορία παραμένει η γνωστή: συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, δηλαδή το ΡΚΚ.  Οι διώξεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, μετά το οποίο ο Ρ. Τ. Ερντογάν βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία να εξαπολύσει πρωτοφανές ανθρωποκυνηγητό εναντίον του οποιουδήποτε δεν συμφωνεί απολύτως μαζί του.

Οι απεργίες πείνας ξεκίνησαν στις  15 Φεβρουαρίου από την φυλακή υψίστης ασφαλείας της Σμύρνης και σταδιακά επεκτάθηκαν και σε άλλα σημεία της χώρας.  Μέχρι τις 10 Απριλίου, 187 Κούρδοι κρατούμενοι πραγματοποιούσαν απεργία πείνας επ’ αόριστον αρνούμενοι να δεχθούν εναλλακτικές μορφές τροφής. Από τους απεργούς πείνας, οι 37 είναι γυναίκες. Η κατάσταση αρκετών εξ αυτών πλέον κρίνεται ως σοβαρή.

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας αυτής και ενόψει της διεξαγωγής του κρίσιμου δημοψηφίσματος στην Τουρκία υπό συνθήκες άκρατου αυταρχισμού και καταπάτησης κάθε έννοιας δικαιώματος, την Κυριακή 16 Απριλίου, απεργία πείνας ξεκίνησαν, σε ένδειξη συμβολικής συμπαράστασης, Κούρδοι που βρίσκονται και στην Αθήνα από την Τετάρτη 12 Απριλίου.  Η απεργία πείνας θα συνοδευτεί από σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων, πολλές από τις οποίες θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Συντάγματος, και θα κορυφωθεί στις 15 Απριλίου, μία μέρα πριν από το δημοψήφισμα, με πορεία προς την τουρκική πρεσβεία στις 5 το απόγευμα.