Τουρκία: Συνέχεια του «πογκρόμ» εναντίον του HDP

Ακόμη εννέα στελέχη συνελλήφθησαν σήμερα - Ανακοίνωση Οζσόι

| 05/11/2016

Συνεχίζεται το «πογκρόμ» του καθεστώτος Ερντογάν εναντίον της πραγματικά επικίνδυνης, γι’ αυτόν, αντιπολίτευσης. Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν άλλους εννέα αξιωματούχους του του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), σύμφωνα με ένα στέλεχός του, μία ημέρα μετά την προφυλάκιση των ηγετών του και βουλευτών.

Μεταξύ των εννέα στελεχών περιλαμβάνονται οι επαρχιακοί και περιφερειακοί επικεφαλής του HDP της επαρχίας των Αδάνων.

Οι συμπρόεδροι του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ συνελήφθησαν την Παρασκευή, στο πλαίσιο, υποτίθεται, των «ερευνών» που διεξάχουν οι τουρκικές αρχές για την «τρομοκρατία».

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις πρώτες συλλήψεις, ο αντι – συμπρόεδρος του HDP, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και βουλευτής του Μπινγκόλ Χισιάρ Οζσόι, αφού εκτιμά – ορθώς όπως διαπιστώθηκε σήμερα – ότι θα ακολουθούσαν και άλλες, κάνει λόγο για «μαύρη μέρα όχι μόνο για το HDP αλλά και για ολόκληρη την Τουρκία και για την περιοχή, καθώς σημαίνει το τέλος της Δημοκρατίας στην Τουρκία».

Σημειώνει ότι μετά την ιστορική νίκη του HDP στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015, όταν κατάφερε να ξεπεράσει το αντιδημοκρατικό όριο του 10% και να εισέλθει στη Βουλή, το κόμμα έγινε στόχος της αυταρχικής πολιτικής του Προέδρου Ερντογάν. «Ο λόγος είναι η θέση αρχών μας ενάντια στο προεδρικό σύστημα που θέλει να υιοθετηθεί στην Τουρκία. Οι βουλευτικές μας έδρες είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις συνταγματικές αυτές αλλαγές. Έτσι, απλώς διέταξε τελικά νέες εκλογές τον Νοέμβριο του 2015. Παρά το ότι προηγήθηκε μια σειρά βίαιων επιθέσεων από «άγνωστους δράστες» το κόμμα μας και η υποδομή του, καταφέραμε για άλλη μια φορά να περάσουμε το όριο του 10% και βγάλαμε 59 βουλευτές. Αφού δεν μπορούσε να ζητήσει για άλλη μια φορά εκλογές, ο Πρόεδρος Ερντογάν κίνησε τη διαδικασία για την, με διάφορους τρόπους, άρση της βουλευτικής ασυλίας των βουλευτών τον Μάιο του 2016. Αφού δεν μπορεί να μας εμποδίσει να μπαίνουμε στο Κοινοβούλιο, τώρα διατάζει την φυλάκισή μας» αναφέρει ο Οζσόι.

«Χιλιάδες μέλη, στελέχη, εκλεγμένοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι που σχετίζονται με το HDP ή με την αδελφή του οργάνωση DBP, έχουν ήδη φυλακιστεί με αβάσιμες κατηγορίες από την εκλογική μας νίκη του 2015 μέχρι σήμερα. Η απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 και η ακόλουθη κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης έγινε η κατάλληλη ευκαιρία για τον Πρόεδρο Ερντογάν να εξαφανίσει κάθε αντιπολίτευση. Δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης, δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου, καμία ακαδημαϊκή ελευθερία, ούτε και δίκαιο και ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα πια.

Με κυβερνητικά διατάγματα που έχουν ισχύ νόμου, περισσότερα από 170 ΜΜΕ που ασκούσαν κριτική στον Ερντογάν έχουν απαγορευτεί. Περισσότεροι από 130 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί, καθώς και παγκοσμίως γνωστοί συγγραφείς και καθηγητές. Προσφάτως δύο κουρδικά πρακτορεία ειδήσεων και αρκετές καθημερινές εφημερίδες έκλεισαν και ο αρχισυντάκτης, αρθρογράφοι και δημοσιογράφοι της εφημερίδας Cumhuriyet κρατούνται. Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι κρατούνται από τις 15 Ιουλίου και οι μισοί εξ αυτών βρίσκοτναι ήδη στη φυλακή.

Στις 30 Νοεμβρίου, οι Γκιουλτέν Κισανάκ και Φιράτ Ανλί, εκλεγμένοι συν-δήμαρχοι στο Ντιγιάρμπακιρ από το κόμμα μας, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Ορίστηκε ένας κυβερνήτης από την Άγκυρα να διοικεί το δήμο. Μετά και από αυτό, ο αριθμός των κουρδικών δήμων που διοικούνται από διορισμένους γραφειοκράτες και όχι τους εκλεγμένους δημάρχους έφτασε τους 28. Περίπου 30 εκλεγμένοι δήμαρχοι βρίσκονται ήδη στη φυλακή και περίπου άλλοι 70 απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους από την κεντρική κυβέρνηση».

Η ανακοίνωση καταδικάζει κατηγορηματικά την κράτηση των δύο συμπροέδρων του κόμματος καθώς και των βουλευτών Νιχάτ Ακντογάν, Νουρσέλ Αϊντογάν, Ιντρίς Μπαλιουκέν, Λέιλα Μπιρλίκ, Φερχάτ Εντσού, Σέλμα Ιρμάκ, Σίρι Σιουρεγά Οντέρ, Ζίγια Πιρ, Ιμάμ Τασιέρ, Γκιουλσέρ Γιλιντιρίμ, Αμπντουλλάχ Ζεϊντάν και ζητά την άμεση απελευθέρωσή τους υπογραμμίζοντας ότι οι κατηγορίες σε βάρος τους είναι κατασκευασμένες.

«Η ιστορία έχει δείξει πολλές φορές ότι κάθε εξουσία που βασίζεται στην ωμή βία τελικά ηττάται από την πάλη για δικαιοσύνη και ελευθερία. Δεν θα παραδοθούμε σε αυτές τις δικτατορικές πολιτικές και καλούμε τους φίλους μας σε όλο τον κόσμο να σταθούν δίπλα μας εκφράζοντας αλληλεγγύη στον αγώνα μας για να εμποδίσουμε τον Ερντογάν να οδηγήσει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο και περισσότερο δεσποτισμό».

Στο μεταξύ σήμερα, οι τουρκικές αρχές ζήτησαν σήμερα την προφυλάκιση των εννέα δημοσιογράφων και στελεχών της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Tζουμχουριέτ που είχαν συλληφθεί τη Δευτέρα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η αστυνομία συνέλαβε τον διευθυντή σύνταξης και στελέχη της Tζουμχουριέτ με την κατηγορία ότι υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.