Στήλη: Urban Rhytmhs

Το αντιρατσιστικό μανιφέστο των Jaimeo Brown Transcendence

Εργατικά Τραγούδια με τζαζ χιπ χοπ, μπλουζ και ελεκτρόνικα

| 23/01/2017

Είναι εξαιρετικό αυτό που οι Transcendence του Jaimeo Brown επιχειρούν να εκφράσουν ζωντανά στην Μικρή Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.

Ο Brown, κρουστά, ηλεκτρονικά, ο Chris Sholar, κιθάρα και ηλεκτρονικά και ο Jaleel Shaw, άλτο σαξόφωνο συνδιαλέγονται διαρκώς με την αφροαμερικάνικη μουσική παράδοση, πρόσφατη και παλιά, δημιουργώντας τραγούδια από κλασικές ηχογραφήσεις εργατικών και τραγουδιών φυλακής. Ντράμερ, με καριέρα ακαδημαϊκού και ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα, ο  Jaimeo Brown ανατράφηκε σε δύσκολα κοινωνικά περιβάλλοντα και επηρεάστηκε από την χιπ-χοπ σκηνή της Δυτικής Ακτής όπως οι Dr. Dre και  J. Dilla, ακούγοντας παράλληλα, John Coltrane, Miles Davis και Art Blakey. Ήταν γι’ αυτόν «επίκεντρο πνευματικής αφύπνισης».

Στον δίσκο του τρίο, «Work Songs», συνδυάζονται δημιουργικά ο ακουστικός, αναλογικός, ήχος με τον digital, για να συνδεθούν απολαυστικά με την τζαζ, το κλασικό μπλουζ, το σύγχρονο ροκ-φυσικά το χιπ-χοπ και την ελεκτρόνικα. Ένα μοντέρνο αντιρατσιστικό μανιφέστο με νέες αποδόσεις εργατικών τραγουδιών που ομαδόν ερμήνευαν σε φάρμες και «σωφρονιστικά καταστήματα». Ηχητικά ντοκουμέντα από την εποχή της άγριας  καταπίεσης  και καταστολής των μαύρων ερμηνεύονται με πνεύμα ελευθεριότητας και οργής.

Είναι ακόμη ένα προχώρημα στην συνειδητοποίηση της έγχρωμης αλλά και κάθε μειονότητας σχετικά με τα δικαιώματά της στη χώρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Τέχνη και ιστορία πάνε μαζί -σχολιάζοντας αλλήλους με πρόταγμα την αληθινή ελευθερία έκφρασης και την αλληλεγγύη. Και οι τρεις μουσικοί έχουν μεγάλο παλμαρέ συνεργασιών και συμπράξεων: Carlos Santana,Stevie Wonder, Carl Graig, Beyoncé, Pat Metheny, Mariah Carey, Chick Corea,Whitney Houston, Kenny Garret, Snoop Dogg, Dave Holland κ.α.

Τέλος, αφήνουμε στους ίδιους τους μουσικούς να μιλήσουν για τις απόψεις και την δουλειά τους: «το ακρόαμα υπάρχει ως ήχος, αλλά και ως χειρονομία ή κίνηση. Εξερευνούμε διαδραστικότητες εργασίας και μουσικής. Είναι γοητευτικό να τις βλέπεις να συνυφαίνονται μαζί. Το “μαζί” είναι προοπτική για τον κόσμο, για συναδελφικότητα και συνεργασία…», ακόμη, «οι κοινότητες πρέπει να χρησιμοποιούν ιστορία, τέχνη και τεχνολογία εξελίσσοντας την πολιτισμική τους μοναδικότητα. Η μουσική στο βάθος της είναι ριζοσπαστική. Αν θέλουμε να μάθουμε τι είναι ουσιώδες για τους ανθρώπους, ας ακούσουμε τη μουσική τους…»

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ

Σάββατο 28 Ιανουαρίου

Εργαστήριο με τον Jaimeo Brown

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση/ 27 Ιανουαρίου 2017 / 21:00/ Μικρή Σκηνή

Εισιτήρια

Κανονικό: 20 €

Μειωμένο, Φίλος ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 16 €

Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 14 €

ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 € / Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

“Combo Jazz & Τζαζ”: 27 € (1 εισιτήριο Jaimeo Brown + 1 εισιτήριο Χάρης Λαμπράκης Quartet)

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Παράλληλα, έπαιξε ως μουσικός παραγωγός σε πολλά ραδιόφωνα για πολλά χρόνια και έγραψε ως μουσικός κριτικός σε μια σειρά περιοδικά. Αυτό συνεχίζει μέχρι και σήμερα.