Το Αφρίν έπεσε

Οι τουρκικές δυνάμεις και τα τσιράκια τους μπήκαν στην πόλη

| 18/03/2018

O Kλάδος Ελαίας του Ερντογάν έπεσε τελικά βαρύς πάνω από το Αφρίν. Οι τουρκικές δυνάμεις και τα σύμμαχα αντάρτικα σώματα που της είχαν προσεταιριστεί (πολλά από τα οποία ήταν πρώην μαχητές του Iσλαμικού Κράτους που εργάζονται πλέον ως μισθοφόροι στον τουρκικό στρατιωτικό μηχανισμό) κατάφεραν και εισήλθαν στην   κουρδική πόλη Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία.Η κατάληψη της συγκεκριμένης πόλης αποτελούσε και κεντρικό στόχο της επιχείρησης που εξαπέλυσε τον Ιανουάριο η ακροδεξιά κυβέρνηση της Τουρκίας, με σκόπό να διώξει τους μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Να σημειωθεί πως παρότι αυτή η ομάδα τάχθηκε από την πρώτη στιγμή στην μάχη εναντίον του ισλαμοφασισμού του Ισλαμικού Κράτους, η εθνικιστική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας συνέχιζε να την  τρομοκρατική. Με τους ίδιους τους αντάρτες του ISIS βέβαια δεν είχε προβλήματα.

«Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους έθεσαν υπό τον έλεγχό τους πολλές συνοικίες και οι μάχες συνεχίζονται», διευκρίνισε ο Ράμι Αμπντελραχμάν,  διευθυντής του  Συριακού Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, περιχαρής για την είσοδο των στρατευμάτων του στην κουρδική πόλη έσπευσε να δηλώσει:

«Το κέντρο της πόλης Αφρίν βρίσκεται “εντελώς υπό τον έλεγχο” των Σύρων ανταρτών που υποστηρίζει η Άγκυρα και ήδη έχουν υψωθεί τουρκικές σημαίες στην πόλη αυτή στη βορειοδυτική Συρία, η οποία αποτελούσε προπύργιο της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού. Στο κέντρο της Αφρίν δεν ανεμίζουν πια τα κουρέλια της τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά οι σημαίες της ειρήνης και της ασφάλειας» τόνισε σε ομιλία του μπροστά σε πλήθος.

Οι τουρκικές δυνάμεις μαζί με τους Σύρους αντάρτες (πρώην Isis ή όχι) ξεκίνησαν ήδη και τις καταστροφές στην κουρδική πόλη. Μεταξύ άλλων, γκρέμισαν ένα άγαλμα που συνδέεται με την κουρδική παράδοση και τον πολιτισμό στο κέντρο της πόλης Αφρίν, όπως ανακοίνωσε ομάδα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι στο Whatsapp, επικαλούμενη κέντρο ενημέρωσης στην Αφρίν.Το άγαλμα αυτό ήταν του σιδηρουργού Κάβα, κεντρικού ήρωα της ιστορίας των Κούρδων για τη γιορτή του Νεβρόζ, του κουρδικού Νέου Έτους.

Στην ανακοίνωση στο Whatsapp υπογραμμίζεται ότι αυτή ήταν «η πρώτη κατάφωρη παραβίαση του πολιτισμού και της ιστορίας του κουρδικού λαού από την ώρα που καταλήφθηκε η Αφρίν».

Ο Κλάδος Ελαίας κόστισε την ζωή σε περισσότερους από 1.500 Κούρδους αγωνιστές από τότε που ξεκίνησε, στις 20 Ιανουαρίου.

Η πλειονότητα από αυτούς σκοτώθηκε από αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυρά πυροβολικού» τόνισε Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Mε πληροφορίες από το tvxs.gr