Το Βερολίνο, οι έλεγχοι, και οι, κατά το δοκούν, Συνθήκες και «αξίες»

Εκτός της Γερμανίας, κι άλλοι έχουν άρει «προσωρινά» τη Συνθήκη Σένγκεν

| 22/11/2017

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας εξέδωσε πριν λίγες μέρες διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι επιβάτες των πτήσεων από την Ελλάδα θα τίθενται σε ειδικό καθεστώς. Το διάταγμα έχει ισχύ από τις 11 Νοεμβρίου έως και τις 11 Μαΐου 2018.

Σύμφωνα με αυτό, το συγκεκριμένο διάταγμα, οι επιβάτες των πτήσεων από Ελλάδα δεν θα έχουν το δικαίωμα να μετακινούνται από το αεροσκάφος μέχρι και την αίθουσα αφίξεων των γερμανικών αεροδρομίων μέσα από φυσούνες ή όπως μεταφέρονται οι υπόλοιποι επιβάτες. Αντίθετα, τα αεροπλάνα θα προσγειώνονται σε ειδικούς χώρους, από όπου οι αρχές θα παραλαμβάνουν και θα οδηγούν τους επιβάτες σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, στις οποίες θα τους υποβάλλουν σε εξονυχιστικούς ελέγχους.

Τρελάθηκαν οι Γερμανοί επειδή δεν σχημάτισαν κυβέρνηση; Τα «πήραν» με τους Έλληνες; Επειδή ήδη το θέμα «παίζει» ψηλά στα εγχώρια ΜΜΕ και επειδή είναι, από άποψη περιεχομένου,  «ό,τι πρέπει» για να στηθεί μια ωραία «αντιπαράθεση» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για να περνάμε την ώρα μας, θα πρέπει απλώς να διευκρινιστεί το εξής:

ΔΕΝ πρόκειται για απόφαση μόνο της γερμανικής κυβέρνησης που «έτσι ξαφνικά» αποφάσισε να «κλείσει» τα σύνορα ..σε όσους έρχονται από την Ελλάδα. Η ίδια η συνθήκη Σένγκεν προβλέπει ότι τα κράτη μέλη της μπορούν, όποτε θεωρούν απαραίτητο, να επικαλούνται κάποιο από τα πολλά «παραθυράκια» που φυσικά και προβλέπονται σε κάθε «καθώς πρέπει» Συνθήκη, και να «αίρουν προσωρινά» την ισχύ της.

Αυτό ακριβώς κάνει το Βερολίνο. ΚΑι στην τρέχουσα φάση δεν το κάνει μόνο το Βερολίνο αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να αφορά η άρση αυτή την Ελλάδα συγκεκριμένα. Αναλυτικά:

Η Γαλλία έχει προχωρήσει σε άρση της Σένγκεν από την 1η Νοεμβρίου 2017 μέχρι τις 30 Απριλίου 2018 επικαλούμενη το «παραθυράκι» περί «προβλέψιμων γεγονότων», το οποίο αναφέρεται στη συγκεκριμένη περίπτωση στην απειλή της τρομοκρατίας. Η άρση της Συνθήκες αφορά όλη τη συνοριακή γραμμή της Γαλλίας.

Η Αυστρία έχει προχωρήσει σε άρση της Σένγκεν από τις 12 Νοεμβρίου 2017 μέχρι τις 12 Μαΐου 2018, επικαλούμενη επίσης το ίδιο «παραθυράκι» που αφορά την «κατάσταση ασφαλείας την Ευρώπη και τις απειλές που προκύπτουν από τις συνεχιζόμενες μετακινήσεις πληθυσμών (προφανώς εννοεί πρόσφυγες και μετανάστες). Στην περίπτωση της Αυστρίας η άρση της Σένγκεν αφορά τα σύνορα με την Ουγγαρία και την Σλοβενία.

Η Δανία, επίσης, έχει άρει την Σένγκεν από τις 12 Νοεμβρίου 2017 μέχρι τις 12 Μαΐου 2018, με βάση το ίδιο ακριβώς «παραθυράκι», επικαλούμενη  θέματα ασφαλείας στην Ευρώπη και μετακινήσεις πληθυσμών, δηλαδή και πάλι πρόσφυγες και μετανάστες. Η «προοδευτική – ανοιχτή» σκανδιναβική Δανία.. Η άρση της Συνθήκες αφορά τα σύνορα με τη Γερμανία.

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους έχει άρει τη Σένγκεν η επίσης «ανοιχτή – προοδευτική – και όλα τα συναφή» Σουηδία από τις 12 Νοεμβρίου 2017 μέχρι 12 Μαΐου 2018 και η άρση αφορά τα νότια και δυτικά όπως σημειώνεται.

Η Νορβηγία (τι γίνεται βρε παιδί μου με τις προοδευτικές σκανδιναβικές χώρες; Μήπως γίνονται οχυρά; Μήπως υψώνουν τείχη;) τέλος έχει άρει τη Συνθήκη πάντα με βάση το ίδιο «παραθυράκι» περί «προβλέψιμων γεγονότων» ανάμεσα στις 12 Νοεμβρίου 2017 και στις 12 Μαΐου 2018. Η άρση αφορά τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις με Δανία, Γερμανία και Σουηδία.

Η εξέλιξη αυτή δεν εκθέτει αποκλειστικά τη Γερμανία, από την οποία υποτίθεται ότι η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει εξηγήσεις. Φανταζόμαστε μόνο για τις μαρτυρίες περί εξευτελιστικών ελέγχων όσων επιβατών πτήσεων έρχονται από την Ελλάδα. Υποθέτουμε βάσιμα ότι ανάλογα εξευτελιστικοί έλεγχοι γίνονται και σε όλες τις άλλες συνοριακές ζώνες όπου έχει γίνει άρση της Συνθήκης, απλώς βρίσκονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και αφορούν όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως εθνικότητας, καθώς προφανώς από τα σύνορα πχ Αυστρίας – Ουγγαρίας περνούν και Ούγγροι κ.ο.κ. Για την ίδια την άρση της Συνθήκης Σένγκεν δεν μπορεί να υπάρξει διαμαρτυρία εφόσον εμφανίζεται ως «προσωρινή» και εμπίπτει σε ήδη προβλεπόμενες διατάξεις που είχαν ενταχθεί στην αρχική συμφωνία.

Ας μην κοροϊδευόμαστε διαρκώς.  Η Συνθήκη Σένγκεν, όπως και η κάθε Συνθήκη ανάλογη στους κόλπους της ΕΕ και γενικότερα, εφαρμόζεται κατά το δοκούν. Το, δε, δοκούν το κρίνουν και το επιβάλλουν αξιοποιώντας τα «παραθυράκια» που οι ίδιοι έχουν προνοήσει να υιοθετήσουν, εκείνοι που έχουν την μεγαλύτερη ισχύ, την μεγαλύτερη εξουσία. Εκείνοι προς τους οποίους «γέρνει» η αν-ισορροπία δυνάμεων, στην προκειμένη, εντός ΕΕ.

Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, φαίνεται σαφώς ότι το πρόβλημα είναι το προσφυγικό κύμα που προκλήθηκε από την άσκηση συγκεκριμένων πολιτικών που ισοπέδωσαν χώρες ολόκληρες. Το δράμα και η τραγωδία που προκλήθηκε από αυτές τις πολιτικές, οι δεκάδες χιλιάδες που ξεριζώθηκαν, οι άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν (και που όλα αυτά μαζί αποτελούν το «λίπασμα» για το υπόβαθρο της τρομοκρατικής προπαγάνδας και δράσης) είναι κάτι που δεν αφορά τους πάντες εξίσου, όπως φαίνεται σαφώς.

Για άλλη μια φορά, η πραγματικότητα έρχεται να αποκαλύψει ποια είναι η ΕΕ και οι συνθήκες της και κυρίως ποιους υπερασπίζονται, για ποιο λόγο και μέχρι ποιο όριο. Όλα τα άλλα, είναι για εσωτερική κατανάλωση προκειμένου να μην «αγγίζονται» τα «τοτέμ» των «δυτικών αξιών» στο όνομα των οποίων ο ελληνικός και οι άλλοι λαοί καλούνται σε ολοένα μεγαλύτερες θυσίες.

Ανάμεσα στις δύο μεγάλες αγάπες, την ψυχολογία και τη δημοσιογραφία, την μία την σπούδασε και την άλλη την έκανε επάγγελμα. Καμβάς το διεθνές ρεπορτάζ. Eκεί που δυστυχώς οι ζωές γίνονται ακόμη αριθμοί. Αγαπημένη ερώτηση: γιατί. Αγαπημένο μέσο: οι λέξεις, γραπτές ή ραδιοφωνικές. Μετά κόπων και βασάνων, κατάφερε να ολοκληρώσει διδακτορική διατριβή, όπου αποπειράθηκε να συνδυάσει πολιτική φιλοσοφία και σύγχρονες εξελίξεις.