Το βιντεοσκόπησες; Άρα το έπραξες...

Δικάζεται δημοσιογράφος γιατί γνωστοποίησε στοιχεία που ενόχλησαν τις Αρχές και τους Ναζί συνεργάτες τους

| 08/05/2018

Ο Χρήστος Μπαϊραμίδης, μέλος του omniatv, ενημετώνεται τον Μάρτιο του 2018 ότι από χρόνια εκκρεμεί παραπομπή σε δίκη για μια σειρά κατηγοριών κακουργηματικού χαρακτήρα, ανάμεσα στις οποίες τρεις ληστείες και οπλοκατοχή, όλες χαλκευμένες. Η αιτία πίσω από αυτό βρίσκεται στο 2013, όταν βιντεοσκόπησε και δημοσιοποίησε τον ξυλοδαρμό ενός νεοναζί, ο οποίος είχε βρεθεί σε πορεία αλληλεγγύης στον τότε απεργό πείνας Κώστα Σακκά. Αναδημοσιεύουμε το άρθρο του για την υπόθεση, έτσι όπως την ανέβασε στο omniatv για να μάθουμε τι ακριβώς έχει γίνει.

 Η δίκη αύριο Τετάρτη στο Δ’ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων στην Λουκάρεως. Πρώτος όροφος, αίθουσα Δ70Δ, αρ. πινακίου 15.


Στις 29 Ιουνίου 2013 βρέθηκα στην πλατεία Μοναστηρακίου προκειμένου να καλύψω με ρεπορτάζ για λογαριασμό του omniatv την πορεία αλληλεγγύης στον Κ. Σακκά – ο οποίος διένυε πολυήμερη απεργία πείνας. Όσο ανέμενα στο σημείο προσυγκέντρωσης, άκουσα φασαρία προερχόμενη από το κατάστημα του Μπαϊρακτάρη, οπότε και έσπευσα για να δω τι ακριβώς συμβαίνει. Εκεί αντιλήφθηκα ότι ξυλοκοπείται ένα άτομο που φορούσε μια μπλούζα με την Ελληνική σημαία και αρχαιοελληνικά σύμβολα, ενώ ο κόσμος φώναζε ότι είναι χρυσαυγίτης – όπως και τελικά προέκυψε καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα, είχε στην κατοχή του δελτίο υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής Τ.Ο. Νίκαιας. Όπως ήταν φυσιολογικό, σήκωσα την κάμερά μου και βιντεοσκόπησα το συμβάν, το οποίο και έπειτα δημοσίευσα ενώ αναπαρήχθη από πολλά ΜΜΕ.

Πέντε χρόνια μετά, εντελώς τυχαία μαθαίνω ότι αντιμετωπίζω ένα σαθρό κατηγορητήριο που, εν μέσω λογικών αλμάτων, με εμπλέκει σε τρεις ληστείες, τρεις ξυλοδαρμούς και οπλοκατοχή.

Ναι, το βίντεο διάρκειας 21 δευτερολέπτων στάθηκε ικανό να με οδηγήσει σε δίκη, με ένταλμα σύλληψης και για τους τρεις ξυλοδαρμούς που έλαβαν χώρα στα πέριξ της προσυγκέντρωσης, πράγμα που εγώ έμαθα εντελώς τυχαία γλιτώνοντας στο παρά 5 τον κίνδυνο να δικαστώ ερήμην μου, αφού οι αρχές στάθηκαν αρκετά ικανές να με ταυτοποιήσουν με το λογαριασμό “GiaNtakos” στο YouTube αλλά “ανίκανες” να βρουν πού νοικιάζω σπίτι με το όνομά μου.

Κατά πόσο όμως μιλάμε για ανικανότητα και όχι για μεθόδευση; Ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά:

29 Ιουνίου 2013 – Λαμβάνει χώρα πορεία για λογαριασμό του Κ. Σακκά. Βιντεοσκοπώ και δημοσιεύω το τέλος του περιστατικού με το άτομο που ξυλοκοπήθηκε στον «Μπαϊρακτάρη».

6 Ιουλίου 2013 – Το άτομο που ξυλοκοπήθηκε στο περιστατικό που βιντεοσκόπησα, δίνει συμπληρωματική κατάθεση και ζητάει την δίωξή μου σε σχέση με τη δημοσίευση του βίντεο.

9 Ιουλίου 2013 – Ο αρχιφύλακας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, πηγαίνει στον ανακριτή όπου δηλώνει ότι «κατά την περιήγησή του στο διαδίκτυο βρήκε (αφού είχε παίξει σε πάμπολλα κανάλια) το  βίντεο του χρήστη “GiaNtakos”» και ενώ συνέχιζε να περιηγείται στο διαδίκτυο “βρήκε” και το προφίλ μου στο Facebook .

10 Ιουλίου 2013 – Βρίσκομαι στα πέριξ της Ακρόπολης για να καλύψω την πορεία για τον Κ. Σακκά. Η πορεία δέχεται την βίαιη επίθεση από την (καταργημένη πλέον) Ομάδα Δέλτα και τη στιγμή που βιντεοσκοπώ την αγριότητα της ομάδας Δέλτα δέχομαι κι εγώ βίαιη επίθεση και προσαγάγομαι στη ΓΑΔΑ, όπου εξαναγκάζομαι να σβήσω το βίντεο. Τελικά καταφέρνω να ανακτήσω το βίντεο και το δημοσιεύω στο YouTube – πράγμα που προφανώς ενοχλεί τις αστυνομικές αρχές – ενώ καταγγέλλω και τη βιαιότητα σε βάρος μου.

12 Ιουλίου 2013 – Ο αστυνομικός της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής καταθέτει στον ανακριτή ότι «κατά την περιήγηση του στο διαδίκτυο» βρήκε δημοσίευση μου στο Facebook όπου περιέγραφα την κατάστασή της υγείας μου μετά τη βίαιη επίθεση. Οπότε συνδέει το προφίλ GiaNtakos με το ονοματεπώνυμό μου και, με την χρήση της φωτογραφίας ταυτότητάς μου, πιστοποιεί ότι είμαι το εικονιζόμενο πρόσωπο στο προφίλ, ενώ καταθέτει screenshot του προφίλ μου. Από το σημείο αυτό ως διεύθυνση κατοικίας μου για την όποια κλήτευση ορίζεται η παλιά μου διεύθυνση που είχα δηλώσει κατά την προσαγωγή μου στη ΓΑΔΑ.

13 Ιουλίου 2013 – Το άτομο που ξυλοκοπήθηκε δίνει εκ νέου συμπληρωματική κατάθεση δηλώνοντας αποκλειστικά και μόνο ότι «δε θέλει ποινική δίωξη σε βάρος μου «επειδή δεν είναι σίγουρος για το αν ανέβασα εγώ το βίντεο στο διαδίκτυο».

8 Μαΐου 2015 – Εκδίδεται σε βάρος μου ένταλμα σύλληψης καθώς δεν παρουσιάστηκα στον ανακριτή, πράγμα φυσιολογικό αφού η όποια κλήτευση γινόταν στην παλιά μου διεύθυνση. Παράλληλα και χωρίς καμία λογική εξήγηση η βιντεοσκόπηση μετατρέπεται σε ξυλοδαρμό με ληστεία, ενώ κατηγορούμαι και για τον ξυλοδαρμό άλλων δυο χρυσαυγιτών εκείνη την ημέρα – τους οποίους ούτε καν αντιλήφθηκα εκείνη τη στιγμή.

Μάρτιος 2018 – Μαθαίνω τυχαία για τη δίωξή μου και διερωτώμαι για ποιο λόγω βρέθηκα κατηγορούμενος για ξυλοδαρμούς επειδή βιντεοσκόπησα τη λήξη του ενός. Αναρωτιέμαι για ποιο λόγο δεν ενημερώθηκα στη σωστή μου διεύθυνση ενώ νοικιάζω σπίτι στο όνομά μου, έχω μόνιμη εργασία, δηλώνω σε όλα τα επίσημα έγγραφα τη διεύθυνσή μου, είμαι καλεσμένος στην κρατική τηλεόραση και γενικότερα έχω μια δημόσια ζωή. Αναρωτιέμαι για ποιο λόγο τόσα χρόνια δεν έχω συλληφθεί τη στιγμή που έχω ταξιδέψει αεροπορικά και έχω περάσει οδικώς τα σύνορα τρεις φορές.

Γνωρίζω και γνώριζα ότι ήμουν και είμαι στοχοποιημένος όλα αυτά τα χρόνια, καθώς ουκ ολίγες φορές αποκάλυψα δημοσιογραφικά τη συνεργασία της Χρυσής Αυγής και της Αστυνομίας, την αστυνομική βία και την δράση του ναζιστικού κόμματος.

Γνωρίζω και γνώριζα ότι ενόχλησε τόσο η δημοσίευση του βίντεο με τον ξυλοδαρμό ενός μέλους της “ξακουστής” Χρυσής Αυγής Νίκαιας (που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα) ενόχλησε αυτούς που ήθελαν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα χάος φασιστικών πογκρόμ.

Γνωρίζω και γνώριζα ότι οι αρχές που με προσήγαγαν ενοχλήθηκαν όταν διαπίστωσαν ότι τελικά δεν διέγραψα το βίντεο του ξυλοδαρμού διαδηλωτών – όπως με απείλησαν να το κάνω – αλλά το δημοσίευσα μαζί με μια καταγγελία για τη βίαιη επίθεση που δέχθηκα.

Συνεπώς τίποτα από αυτά δε μου φαίνεται τυχαίο. Θεωρώ τη δίωξή μου ένα μεγάλο “ΣΚΑΣΕ” απέναντι σε όλους εμάς που επιλέγουμε να μην κλείνουμε το στόμα μας ούτε την κάμερά μας απέναντι στην κρατική βία και το φασισμό.

Η υπόθεση έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί στο Δ’ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων (κτίριο Λουκάρεως, 1ος όροφος, αίθουσα Δ70Δ, πινάκιο 15) την Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018.


Αν κάποια ή κάποιος ενδιαφέρεται να συνεισφέρει οικονομικά για τα έξοδα της δίκης μπορεί να το κάνει είτε μέσω paypal


είτε επικοινωνώντας  με email στο [email protected]). Επίσης οργανώνεται πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης για τα δικαστικά έξοδα, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.