Το Εικαστικό Επιμελητήριο (ΕΕΤΕ) και η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) εναντιώνονται στο πολιτιστικό μποϊκοτάζ

| 04/03/2022
Διάφορα σωματεία καλλιτεχνών αρχίζουν να παίρνουν θέση ενάντια στον πόλεμο καταγγέλλοντας ταυτόχρονα το πολιτιστικό μποϊκοτάζ το οποίο παίρνει χαρακτηριστικά επίθεσης στην παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας. Δημοσιεύουμε του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΕΤΕ (Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας)

Η ΤΕΧΝΗ ΕΚΠΟΛΙΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΡΑ ΟΥΤΕ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ

Θυμό και ανησυχία πρέπει να προκαλεί η εκ μέρους της Υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη οδηγία «να ανασταλεί οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς». Το Υπουργείο Πολιτισμού μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποίησε ότι «παγώνει» εκδηλώσεις με πολιτιστικούς οργανισμούς από τη Ρωσία. Η ήδη αναβληθείσα εκδήλωση του Gala Όπερας, που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη 3 Μαρτίου, ακυρώθηκε. Ακυρώνεται επίσης και η μετάδοση της παράστασης “Η Λίμνη των Κύκνων”, στο πλαίσιο του κύκλου The Bolshoi Ballet Live from Moscow, την Κυριακή 6 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Έτσι βλέπουμε η Τέχνη από γέφυρα ειρήνης και επικοινωνίας των λαών, από βασικό στοιχείο πνευματικής καλλιέργειας και εξύψωσης του ανθρώπου, να γίνεται φτηνό πολεμικό εργαλείο, στο όνομα της διακοπής διπλωματικών σχέσεων και να υπηρετεί τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή.

Βέβαια αυτό το «πογκρόμ» κατά των καλλιτεχνών από τη Ρωσία το έχουν υιοθετήσει κι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου σε προχτεσινή ανακοίνωσή της δήλωσε ότι υποστηρίζει πλήρως την έκκληση της Ουκρανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου να μποϊκοτάρει τον ρωσικό κινηματογράφο (δηλαδή να μη συμμετάσχουν σε φεστιβάλ ταινίες παραγωγής της Ρωσίας). Όπως ανακοινώθηκε η Ευρωπαϊκή Ακαδημία «θα αποκλείσει τις ρωσικές ταινίες από τα φετινά Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου και παρέχουμε την υποστήριξή μας σε κάθε στοιχείο του μποϊκοτάζ». Αλλά και ο δήμαρχος του Μιλάνου αποφάσισε ότι ο διεθνούς φήμης Ρώσος μαέστρος Βαλέρι Γκεργκίεφ, δεν θα διευθύνει τις παραστάσεις στη Σκάλα του Μιλάνου αυτή την εβδομάδα, καθώς δεν υπέγραψε πιστοποιητικό φρονημάτων! Επιπλέον όπως ανακοινώθηκε ο μαέστρος πρόκειται να χάσει τις θέσεις του στις ορχήστρες του Μονάχου και του Ρότερνταμ.

Αναρωτιόμαστε: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΨΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΛΣΤΟΪ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΥΣΚΙΝ ΚΑΙ ΤΟΣΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ;

Το ΕΕΤΕ παλεύει για την ελευθερία της έκφρασης και δημιουργίας. Λέμε ΟΧΙ σε κάθε σκοταδιστική πράξη, σε κάθε πράξη εναντίον της Τέχνης και του πολιτισμού.

• Λέμε όχι σε αυτό τον πόλεμο, που μόνο δεινά φέρνει για τους λαούς

Λέμε:

• Καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο. Η χώρα μας να μην γίνει πεδίο βολής για τα ΑμερικανοΝΑΤΟϊκά συμφέροντα! Ο λαός μας να μην γίνει στόχος για αντίποινα. Οι λαοί δεν έχουμε συμφέρον να διαλέξουμε ανάμεσα στον Πούτιν και το ΝΑΤΟ.

• Καμία στρατιωτική βοήθεια και διευκόλυνση να μην δοθεί μέσω της Αλεξανδρούπολης και των άλλων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα.

• Καμία αποστολή εξοπλισμού η έμψυχου δυναμικού, κανένας Έλληνας φαντάρος να μη γίνει εύφλεκτη ύλη.

Για το Δ.Σ. του ΕΕΤΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου)

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου προφανώς και είναι αντίθετη σε κάθε μορφή πολεμικής εισβολής. Ωστόσο, κάθε επίθεση σε έργα πολιτισμού δεν είναι πολιτισμός…

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ε.Κ.Κ.