Τα «ανοιχτά σύνορα» της καμένης γης...

«Δουβλίνο» και φράχτες για τους πρόσφυγες, άρση βίζας για το καθεστώς του Κιέβου

| 02/03/2016

Την ώρα που οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πέφτουν πάνω στις ερμητικά κλειστές, σιδερόφραχτες πύλες της Ευρώπης και τα παιδιά τους, όταν δεν πνίγονται στο Αιγαίο, ασφυκτιούν από τα χημικά των μηχανισμών καταστολής στα εσωτερικά σύνορα μιας ηπείρου που «πουλάει» ακόμα το «παραμύθι» του τρίπτυχου «Ελευθερία, Ισότητα, Δικαιοσύνη», η Ευρωπαϊκή Ενωση επιταχύνει τις διαδικασίες για την άρση του καθεστώτος της βίζας για την Ουκρανία του εμφυλίου, των φασιστικών ταγμάτων και της θεσμοθετημένης αναγνώρισης των ναζί.

Σύμφωνα με την Χέλγκα Σμιντ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (European External Action Service – EEAS), η Κομισιόν συνεχίζει την προετοιμασία για την εφαρμογή καθεστώτος μη βίζας για την Ουκρανία, το οποίο θα έπρεπε να ψηφιστεί από τις αρχές του χρόνου.

«Πλησιάζουμε στο τέλος του δρόμου για την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Γνωρίζω πόσο σημαντικό είναι αυτό» είπε η Σμιντ κατά την διάρκεια της ολοκλήρωσης της συνόδου της «ουκρανικής εβδομάδας» στο ευρωκοινοβούλιο.

ουκρανια3

Σημείωσε επίσης, ότι «η πρόοδος που σημειώθηκε από την Ουκρανία και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η ουκρανική ηγεσία ώστε να αντιμετωπίσει τα λίγα εναπομείναντα ζητήματα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, επέτρεψε στην Επιτροπή να υποβάλλει θετική έκθεση για την άρση της βίζας τον Δεκέμβριο».

«Τα βήματα που έγιναν αυτήν την χρονιά αξιολογούνται και η Επιτροπή ετοιμάζει νομοθετική πρωτοβουλία» πρόσθεσε.

Στις 18 Δεκέμβρη του 2015, η Κομισιόν ανακοίνωσε, ότι η Ουκρανία «εκπλήρωσε» τους όρους για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόσθεσε, ότι στις αρχές του 2016 θα παρουσίαζε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο ευρωκοινοβούλιο προτάσεις με στόχο την ένταξη της Ουκρανίας στον κατάλογο των χωρών, οι πολίτες των οποίων μπορούν να έρθουν στην ΕΕ χωρίς βίζα.

Σημείωσε επίσης, ότι είναι δυνατή η εφαρμογή του σχετικού καθεστώτος μέσα στους επόμενους λίγους μήνες.

Στα μέσα του περασμένου Γενάρη, ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης έλεγε σε δημοσιογράφους, ότι μια σειρά χώρες της ΕΕ «δεν είναι έτοιμες» να άρουν το καθεστώς βίζας για τους Ουκρανούς, λόγω… της μη επαρκούς αντιμετώπισης της διαφθοράς από το Κίεβο.

Η υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ενωσης γίνεται για μια ακόμη φορά ολοφάνερη: Τα καμένα χωριά στο Ντονμπάς, οι επιδρομές των ναζιστικών ταγμάτων στον άμαχο πληθυσμό, οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών, το οικονομικό και σε επίπεδο υπηρεσιών τροφοδοσίας και υγείας εμπάργκο εναντίον του πληθυσμού σχεδόν της μισής χώρας… από την άλλη μισή και το «πακέτο» των αντικομμουνιστικών νόμων που, ταυτόχρονα, νομιμοποίησαν τις ουκρανικές ναζιστικές οργανώσεις που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές… απλά «δεν υπάρχουν»! «Μόνο» κάτι… «ζητηματάκια» διαφθοράς, αλλά «και ποιος δεν τα έχει βρε αδερφέ;»…

http://photo.unian.net

‘Αλλα είναι τα σημαντικά για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Η «πρόοδος» που εκτιμά η Κομισιόν ότι σημείωσε το Κίεβο, αφορά στην επιτάχυνση της εφαρμογής όλης της γκάμας των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην παραγωγή, τις εργασιακές σχέσεις και την αγοραία λεηλασία των δημόσιων υποδομών και τομέων ή, τουλάχιστον, σε ό,τι απέμεινε από αυτούς. Η εφαρμογή, δηλαδή, των «προαπαιτούμενων» για την νέα δανειακή «θηλιά» του ουκρανικού λαού από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το γεγονός ότι η ουκρανική οικονομία καταρρέει, ο πόλεμος, παρά τις Συμφωνίες του Μινσκ, δεν έχει τελειώσει και ότι, λόγω αυτών, το «πουλέν» του δυτικού ιμπεριαλισμού, ο Ουκρανός πρόεδρος, Ποροσένκο, βρίσκεται στην μέση μιας ιδιαίτερα οξυμένης κυβερνητικής κρίσης – ένα από τα πρόσφατα αποτελέσματα της οποίας ήταν η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών που προκάλεσε και την «ανησυχία» της Λαγκάρντ για την απρόσκοπτη εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων» – που εκφράζεται με ακόμη μεγαλύτερη επιθετικότητα του καθεστώτος εναντίον του λαού, συμπληρώνουν το ζοφερό «παζλ» της κατάστασης στην χώρα. Υπογραμμίζουν, επίσης, την εξόφθαλμη επιλεκτικότητα της ΕΕ και σε ένα ακόμη σημείο: Ποιος θα επωφεληθεί ουσιαστικά από την άρση των θεωρήσεων; Ο απλός Ουκρανός που προσπαθεί να φάει και να ζεσταθεί, αν δεν πολεμάει τους συμπατριώτες του στο Ντονμπάς και ο οποίος, στο «καλύτερο» που μπορεί να ελπίζει από την άρση της βίζας είναι η «ελεύθερη» πρόσβαση στην άλλη εργασιακή κόλαση της Δύσης ή το καθεστώς για τις «μπίζνες» του;

Η ΕΕ, πάντως, μόνο κερδισμένη θα είναι και από τους δύο…

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.