Το Κίεβο συγκεντρώνει στρατό και βαρύ οπλισμό στο Ντονμπάς

Όσο το καθεστώς αυτο-θυματοποιείται, βομβαρδίζει αμάχους και ετοιμάζει επίθεση

| 24/01/2022

Η διοίκηση της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, στο Ντονμπάς – Ανατολική Ουκρανία – ανακοίνωσε την Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, ότι ο ουκρανικός στρατός ετοιμάζεται για επίθεση.

«Έχουμε καταγράψει, ότι οι ουκρανικοί ένοπλοι σχηματισμοί που βρίσκονται στη ζώνη της λεγόμενης “επιχείρησης των κοινών δυνάμεων” λαμβάνουν μέτρα προετοιμασίας για επίθεση», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της διοίκησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις μονάδες της πρώτης ταξιαρχίας αρμάτων μάχης, στα τάγματα τεθωρακισμένων της 53ης και 54ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας, της 58ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας πεζικού των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας, οι άδειες για όλο το προσωπικό ανεστάλησαν και οι διοικητές διατάχθηκαν να μεταβούν σε σημεία προσωρινής ανάπτυξης.

Επιπλέον:

  • Τραυματίες οδηγοί και πυροβολητές παίρνουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία πριν από το χρονοδιάγραμμα νοσηλείας τους.
  • Στις τεθωρακισμένες ταξιαρχίες βρίσκονται ήδη αξιωματικοί από την διοίκηση, για να ελέγξουν την προετοιμασία του στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Πολιτοφυλακής πρόσθεσε ότι το Κίεβο στέλνει στην γραμμή του μετώπου αυτοκινούμενες μονάδες εκκαθάρισης ναρκών https://ogo.ua/articles/view/2022-04-05/122738.html, ενώ ξεκίνησε η αναδιάταξη μονάδων της 28ης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή της Οδησσού, η οποία μεταφέρεται στο Ντονμπάς με το πρόσχημα των «στρατιωτικών ασκήσεων».

Την Κυριακή, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ ανακάλυψαν ουκρανικά τεθωρακισμένα κοντά στη «γραμμή επαφής» στο Ντονμπάς.

 

«Πυρά»… ουκρανικού εθνικού ύμνου

 

Ακόμη μία σοβαρή ένδειξη της επιθετικότητας του Κιέβου είναι ο ψυχολογικός πόλεμος. Είναι χαρακτηριστικές οι μαρτυρίες κατοίκων της πόλης Γκόρλοβκα, της ΛΔ του Ντονιέτσκ, στην γραμμή του μετώπου. Η πόλη έγινε πεδίο σκληρών μαχών μεταξύ της Λαϊκής Πολιτοφυλακής και του ουκρανικού στρατού – συνεπικουρούμενου από τα φασιστοτάγματα – τον Σεπτέμβριο του 2014, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί ως το «Στάλινγκραντ» του Ντονμπάς.

Τα τελευταία 24ωρα, από την πλευρά του ουκρανικού στρατού, εκτοξεύονται πυρά πυροβολικού εναντίον της πόλης… συνοδευόμενα από μεταδόσεις του ουκρανικού εθνικού ύμνου.

Οι βομβαρδισμοί – πράξη που, μεταξύ άλλων, σπάει και την εκεχειρία που έχει συμφωνηθεί στο Μινσκ – λαμβάνουν χώρα σε επιλεγμένες ημερομηνίες.

«Μόλις υπάρχει μια γιορτή, περιμένουμε. Πρωτοχρονιά, Χριστούγεννα, Ημέρα του Ανθρακωρύχου, μας βομβαρδίζουν πάντα», λέει μια κάτοικος της Γκόρλοβκα.

 

Η ρωσική Δούμα συζητάει την αναγνώριση των ΛΔ του Ντονμπάς από την Μόσχα

 

Στο μεταξύ, την Δευτέρα, η ρωσική Δούμα θα συζητήσει την πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας για αναγνώριση, από την Ρωσία, των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Την περασμένη Τετάρτη, το ΚΚΡΟ κατέθσε πρόταση αναγνώρισης των ΛΔ του Ντονμπάς ως ανεξάρτητων κρατών, καθώς και την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις ηγεσίες τους «το συντομότερο δυνατό», προκειμένου να δημιουργηθεί μια νομική βάση για τις διακρατικές σχέσεις και να ρυθμιστούν όλες οι πτυχές της συνεργασίας και της αμοιβαίας βοήθειας.

Δεδομένου ότι το ΚΚΡΟ λειτουργεί ουσιαστικά ως «λαγός» του Κρεμλίνου, θα ήταν μάλλον απίθανο  αυτή η «πρωτοβουλία» να έχει ληφθεί εν αγνοία του Ρώσου προέδρου. Το πιθανότερο είναι να εντάσσεται στον «Ψυχρό Πόλεμο» που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Μόσχας και Δύσης, με αιχμή την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και τον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων στο ασιατικό, μετασοβιετικό κομμάτι.

Να σημειωθεί ότι ήδη, εκατοτάδες χιλιάδες κάτοικοι του Ντονμπάς έχουν λάβει ρωσικά διαβατήρια και τα σύνορα με την Ρωσία είναι στην πράξη ανοιχτά για εκατέρωθεν διελεύσεις πολιτών, ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ρωσία και υγειονομικής συνδρομής από τα ρωσικά νοσοκομεία στην περιοχή.

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.