Το Κίεβο χτυπάει Ντόνετσκ και Κομμουνιστικό Κόμμα

Καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου και απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος

| 07/07/2014

Ενθαρρυμένος από την ανάκτηση των προπυργίων των αυτονομιστών Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ, ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει την πορεία του προς το Ντονέτσκ. Την ίδια στιγμή η ουκρανική κυβέρνηση διά του υπουργού Δικαιοσύνης της προχωράει προς την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος και των συμβόλων του.

Ο Ποροσένκο δήλωσε ξεκάθαρα πως η στρατιωτική επίθεση θα συνεχισθεί. «Η διαταγή μου παραμένει σε ισχύ: πρέπει να ενισχύσουμε την περικύκλωση των τρομοκρατών. Να συνεχίσουμε την επιχείρηση για να απελευθερώσουμε τις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», τόνισε σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Οι τρομοκράτες οχυρώνονται στις μεγάλες πόλεις και έχουμε μπροστά μας πολλές δοκιμασίες», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι δυνάμεις του Κιέβου, με την υποστήριξη σχηματισμών εθελοντών, συνεχίζουν την πορεία τους προς νότο.

Ο διοικητής του τάγματος των εθελοντών του Ντονμπάς από την άλλη, ο Σεμέν Σμεντσένκο, ανακοίνωσε ότι οι αντάρτες μαχητές εγκατέλειψαν τις πόλεις Ντρούζκιβκα και Κοστιαντίνιβκα, που βρίσκονται ανάμεσα στο Σλαβιάνσκ και το Ντονέτσκ. «Το Ντονέτσκ ετοιμάζει την άμυνά του. Όλες οι δυνάμεις μας είναι συγκεντρωμένες ακριβώς εδώ. Η επίθεση των ναζί (σ.σ.: έτσι χαρακτηρίζουν οι αντάρτες τις αρχές του Κιέβου) θα απωθηθεί σε κάθε περίπτωση. Το Ντονμπάς δεν θα γονατίσει», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ένας από τους κύριους ηγέτες των ανταρτών, ο Ντένις Πουσίλιν.

Καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου και ανηλεείς επιθέσεις στις πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας

Εν τω μεταξύ ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν και ενώ πλέον στο Σλαβιάνσκ οι παρασημοφορημένοι στρατιώτες, από τον Ουκρανό πρόεδρο, πήραν εντολή να υψώσουν θριαμβευτικά τη σημαία της Ουκρανίας, οι καταγγελίες για εγκλήματα κατά αμάχων πληθαίνουν τόσο μέσω των βομβαρδισμών σε κατοικημένες περιοχές, όσο και από την δράση των τακτικών και άτακτων τμημάτων της επίθεσης που διεξάγει η κυβέρνηση του Κίεβου. Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε ένα ιδιαίτερα ευρύ και αποκαλυπτικό υλικό που ξεκινάει από τις πρώτες επιχειρήσεις ενάντια στα άτυπα δημοψηφίσματα των ρωσόφωνων της ανατολικής Ουκρανίας και καταλήγει στους βομβαρδισμούς των τελευταίων ημερών, την δράση του ουκρανικού στρατού στις περιοχές που καταλαμβάνονται και τον δρόμο της προσφυγιάς προς την Κριμαία που παίρνουν κυρίως γυναίκες και παιδιά …

Επίσης γίνεται εμφανής και στο βίντεο όπως και στις παρακάτω φωτογραφίες η απροκάλυπτη φιλοναζιστική συγκρότηση των ένοπλων τμημάτων της ουκρανικής “αντιτρομοκρατικής επιχείρησης”.

dam4

dam1

dam2

Και κάπως έτσι σημειώνει ο Alex Lantier: “καθώς οι μάχες κλιμακώνονται, εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί προσπαθούν να απομακρυνθούν από τα σημεία που επιτίθεται το καθεστώτος του Κιέβου. Σύμφωνα με στοιχεία  από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), της 27ης Ιουνίου, 110.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει προς τη Ρωσία και 54.000 είχαν μετακινηθεί στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Πιστεύεται ότι τα στοιχεία αυτά έχουν από τότε αυξηθεί δραματικά. Δεδομένου ότι από τις 27 Ιουνίου, το καθεστώτος του Κιέβου έχει εντατικοποιήσει τις επιθέσεις στις μεγάλες πόλεις.

Στο Ντόνετσκ, μια πόλη ενός εκατομμυρίου ανθρώπων πριν από το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν καταφύγει στις δυνάμεις της DPR που επιβιώνουν ακόμα συγκεντρωμένες  μέσα στην πόλη. “Θα παλέψουμε μέχρι το τέλος, διότι δεν έχουμε πουθενά για να υποχωρήσουμε. Δεν θέλω να πέσω στα χέρια των ουκρανικών αρχών και στους φασίστες”, δήλωσε ένας 32χρονος πρώην ανθρακωρύχος από το Ντόνετσκ, προσδιορίζοντας τον εαυτό του μόνο ως Artyom. Ο ίδιος είπε ότι οι αντάρτες κατά του καθεστώτος περίμεναν βοήθεια από τη Ρωσία», αλλά κάθε ελπίδα γι’αυτό μειώνεται μέρα με την μέρα”. Μια ακόμη κάτοικος του Ντόνετσκ η Νίνα Yakovleva, μια 45χρονη λογίστρια, δήλωσε, “Φοβάμαι ότι και το Ντόνετσκ θα γίνει ένας σωρός από ερείπια όπως το Slavyansk”. (Πηγή: wsws.org)


Ντονέτσκ: Κλείνουν τις διόδους οι αντάρτες

Τρεις γέφυρες σε οδούς – κλειδιά για την προσέγγιση του Ντονέτσκ ανατίναξαν την Δευτέρα οι εξεγερμένοι της ανατολικής Ουκρανίας, προσπαθώντας να καθυστερήσουν πιθανή επίθεση στην πόλη από τις κυβερνητικές ουκρανικές δυνάμεις στο προπύργιό τους

Οι εξεγερμένοι από το Σλοβιάνσκ και άλλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, μετά από επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού μέσα στο σαββατοκύριακο ανασυντάχθηκαν στο Ντονέτσκ, πόλη 1 εκατομμυρίου κατοίκων. Ο Πάβελ Γκουμπάρεφ, υποσχέθηκε «πραγματικό ανταρτοπόλεμο σε ολόκληρη την περιφέρεια του Ντονέτσκ» ενώπιον πολυάριθμων υποστηρικτών του την Κυριακή.

Οι δυνάμεις του Κιέβου δηλώνουν πως ελέγχουν το Κραματόρσκ, το Σλοβιάνσκ, την Κονστιαντινόβκα, το Αρτεμίβσκ και τη Ντρουζκίβκα.

diodous antartew donetsk

Απαγόρευση του Κομμουνιστικού κόμματος

Σε όλα τα παραπάνω ¨κατορθώματα” προστίθεται και το εξής: Ο Ουκρανός υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε σήμερα να απαγορευτεί το Κομουνιστικό Κόμμα.  Ο Πάβλο Πετρένκο, ανέφερε ότι κατέθεσε αγωγή στο τοπικό δικαστήριο για να απαγορευτεί το κόμμα, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει και χρηματοδοτεί τη τρομοκρατία και άλλα εγκλήματα, για τα οποία ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι έχει συγκεντρώσει «μεγάλο όγκο στοιχείων» από την Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας.

Από παλαιότερη επίθεση ακροδεξιών και νεοναζί στα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας

Από παλαιότερη επίθεση ακροδεξιών και νεοναζί στα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας

Ο υπουργός Πετρένκο δήλωσε ότι οι 129 σελίδες αποδεικτικών στοιχείων, που περιλαμβάνει και οπτικοακουστικό υλικό, αποτελούν μέρος μίας δικογραφίας που θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο. Κατηγόρησε το Κόμμα για αντισυνταγματικές δραστηριότητες, για την υποστήριξη της ενσωμάτωσης της Κριμαίας στη Ρωσία και τη στρατιωτική της επιθετικότητα, καθώς και ότι καλεί για αλλαγές στην εδαφική ακεραιότητα και τη συνταγματική τάξη της Ουκρανίας, οργανώνει συνδιασκέψεις αυτονομιστών, χρηματοδοτεί και αγοράζει εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων και όπλων,  για «τρομοκρατικές οργανώσεις» στην ανατολική Ουκρανία, υποστηρίζει παράνομα δημοψηφίσματα και τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντονιέτσκ, και συμμετέχει στον πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.  «Όλα αυτά καταγράφηκαν από την SBU (την υπηρεσία ασφάλειας). Είμαστε πεπεισμένοι ότι με τα στοιχεία αυτά έχουμε το ισχυρό νομικό πλεονέκτημα και αυτή η πολιτική δύναμη θα απαγορευθεί», είπε ο Πετρένκο. Ο υπουργός Πετρένκο ξεκαθάρισε ακόμα ότι σε περίπτωση που το Κόμμα απαγορευτεί από το δικαστήριο, τα σύμβολά του θα απαγορευθούν επίσης.

«Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ιδεολογικής Επιτροπής της Κομματικής Οργάνωσης Κιέβου του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ομάρ Αλ Ανί, δήλωσε ότι τα στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης είναι κατασκευασμένα. «Η ουκρανική κυβέρνηση προσπαθεί να ξεφορτωθεί τη πραγματική δύναμη της αντιπολίτευσης, το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο είναι το μοναδικό κόμμα στην Ουκρανία που συνεχίζει να προστατεύει τα λαϊκά συμφέροντα», πρόσθεσε ο Αλ – Ανί. Θα ζητήσουμε από Ευρωπαίους δικηγόρους να μας προστατεύσουν. Τα Κομμουνιστικά Κόμματα στη Τσεχία και τη Γερμανία έχουν ήδη αποφασίσει να μας βοηθήσουν», είπε ακόμα ο Αλ-Ανι.

Να σημειωθεί ότι, αντίθετα από τη σπουδή που δείχνει η κυβέρνηση του Κιέβου να απαγορεύσει το Κομμουνιστικό Κόμμα, μία από τις πρώτες αποφάσεις της, μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς, ήταν η αποποινικοποίηση της ναζιστικής προπαγάνδας, ενώ συνεργάτες των ναζί την περίοδο της γερμανικής κατοχής ανακηρύχθηκαν σε εθνικούς ήρωες. Και όπως είδαμε και παραπάνω μέλη νεοναζιστικών οργανώσεων, όπως ο Δεξιός Τομέας, πρωταγωνιστούν στην «Εθνοφρουρά» που προχωρά σε εκκαθαρίσεις στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, όπου κατοικούν κυρίως ρωσόφωνοι και Ρώσοι και που εξεγέρθηκαν ενάντια στη φασιστική, όπως τη χαρακτηρίζουν, κυβέρνηση του Κιέβου.

* Δείτε επίσης ανάλυση – ανταπόκριση από την Ουκρανία του Victor Shapinov, μέλους της πολιτικής συλλογικότητας «Αγώνας»  (Borotba): Η δημοκρατία της μειοψηφίας.