Το μεγάλο «φαγοπότι»... (upd)

Αντί η Ε.Ε να στηρίξει απευθείας τις δημόσιες κοινωνικές δομές, «ταϊζει» «ΜΚΟ» και τράπεζες με αφορμή το προσφυγικό δράμα

| 03/03/2016

Νέο μεγάλο «φαγοπότι» για τις περίφημες «ΜΚΟ» βρίσκεται ήδη στα «σκαριά», αυτή την φορά στην πλάτη των προσφύγων και με χρηματοδότη και «ντελίβερι», πάλι, την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Χθες, ο επίτροπος της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, επιβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες την «διαρροή» που είχε δημοσιεύσει πριν λίγες μέρες η «The Wall Street Journal» (σσ. λογικό, διότι περί «μπίζνας» πρόκειται) για «έκτακτη βοήθεια» συνολικών κονδυλίων 700 εκατομμυρίων ευρώ, την τριετία 2016 -2018, «μεγάλο μέρος» της οποίας «προορίζεται για την Ελλάδα» αφού «εκεί υπάρχει σήμερα η σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση, λόγω των συνθηκών που έχουν δημοιυργηθεί».

«Στην Ειδομένη πρέπει να υπάρχουν αυτή τη στιγμή από 12-15 χιλιάδες άνθρωποι που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Θέλουμε να περιορίσουμε το πρόβλημα και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να νιώσουν καλύτερα», δήλωσε ο Κύπριος Επίτροπος.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η έκτακτη βοήθεια που θα δοθεί στους πρόσφυγες στην Ελλάδα θα είναι συμπληρωματική στα ήδη υπάρχοντα κονδύλια που προορίζονται για τα hotspots, τις διαδικασίες επανεγκατάστσης, επιστροφής, κοινωνικής ένταξης κλπ.

Τόνισε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για να εντοπιστούν οι ανάγκες των προσφύγων και να ξεκινήσει άμεσα η παροχή βοήθειας.

Τα πρώτα 300 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να εκταμιευθούν το συντομότερο δυνατό, ήδη κατά το τρέχον έτος. Για να συμβεί αυτό η Κομισιόν προτίθεται να προτείνει στις χώρες-μέλη και στο Ευρωκοινοβούλιο την έγκριση ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Για τα έτη 2017 και 2018 το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει να διατεθούν από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Αντί όμως να δοθούν αυτά τα χρήματα στο ελληνικό κράτος για να υποστηριχθούν όσες δημόσιες κοινωνικές δομές απέμειναν ζωντανές και να δημιουργηθούν νέες, τα χρήματα αυτά θα δοθούν μέσω των «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων», αλλά ακόμη και μέσω των τραπεζών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ χρησιμοποιεί τις κρίσεις, αλλά και τις επιδοτήσεις κάθε είδους, ως μέσο «ταϊσματος» των ιδιωτών. Δεν υπάρχει χρηματοδοτικό πρόγραμμα που να μην προωθεί ή/και στηρίζει την εμπορευματοποίηση κάθε δραστηριότητας, ακόμη και της πλέον στοιχειώδους, όπως η βοήθεια σε πρόσφυγες. Είναι στην «φύση» του καπιταλισμού η αγοραία διαμεσολάβηση με κάθε αφορμή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι κοινοτικές και κρατικές ενισχύσεις στον πολιτισμό που γίνονται μέσω τραπεζών με την μορφή κραστικών και κοινοτικών εγγυήσεων, μετατρέποντας τους δημιουργούς σε «πελάτες».

Οπως ανακοινώθηκε, τη διαχείριση των χρημάτων θα αναλάβει μεν και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αλλά και άλλες «μη κυβερνητικές οργανώσεις», μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθούν το στήσιμο των καταυλισμών και η σίτιση των προσφύγων.

Είναι το ίδιο μοντέλο που εφαρμόζει η ΕΕ σε τρίτες χώρες όπου ξεσπούν ανθρωπιστικές κρίσεις.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ οι πόροι της μέχρι το 2020 έχουν καθοριστεί σε 6,6 δισ. ευρώ! Αυτά είναι τα χρήματα που, αντί να δοθούν στις κυβερνήσεις των χωρών που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστική κρίση, θα μοιραστούν στους ιδιώτες κάθε νομικής μορφής!

Μάλιστα, ο επίτροπος σημείωσε ότι η Ελλάδα «διαθέτει ένα αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα για την εξυπηρέτηση του προγράμματος» και επισήμανε ότι η μέθοδος των «μετρητών και των κουπονιών» (cash and voucher) επιτρέπει στους πρόσφυγες «διατηρούν την αξιοπρέπειά τους και βοηθάει και τις τοπικές κοινωνίες γιατί χρησιμοποιούνται τα δικά τους αγαθά»…

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το φράμα των προσφύγων και των μεταναστών στην Ειδομένη. Σε έναν καταυλισμό που σχεδιάστηκε για την στοιχειώδη εξυπηρέτηση 1.500 ανθρώπων, βρίσκονται μέσα σε άθλιες συνθήκες, πάνω από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους χιλιάδες παιδιά, αντιμέτωπα με το κρύο, την πείνα, την δείψα, την έλλειψη στοιχειδών υποδομών υγιεινής.

Τα σύνορα παραμένουν ερμητικά κλειστά, με την ΠΓΔΜ να μην έχει επιτρέψει παρά μόνο σε 170 ανθρώπους να περάσουν την περασμένη Τετάρτη, ενώ πεντακόσιοι πρόσφυγες πέρασαν το τελευταίο 24ωρο από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Η ροή συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα, με αργούς ρυθμούς.

Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απλά περιέγραψε το προφανές: Οσο τα σύνορα παραμένουν κλειστά, έστω και ατύπως, η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για εγκλωβισμό στο εσωτερικών της πλέον των 100.000 ανθρώπων το επόμενο διάστημα, οι οποίοι, θυμίζουμε, θέλουν απλά να περάσουν από την χώρα με προορισμό την κεντρική και την βόρεια Ευρώπη.

«Ζυμώσεις» αποκλεισμού…

Την ίδια ώρα «ζυμώνεται» σε επίεπδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο τυπικός αποκλεισμός των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα, μπροστά στην Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μάρτη με την συμμετοχή της Τουρκίας.

Ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, το ρόλο του «μαστίγιου» αναλαμβάνουν οι «ακραίοι» – όπως εμφανίζονται από την κυρίαρχη προπαγάνδα στο πλαίσιο του «ξεπλύματος» της ΕΕ συνολικά – όπως ο ανεκδιήγητος υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, ο οποία ζητά πλέον ανοιχτά από την Ελλάδα να σταματήσει να επιτρέπει στους πρόσφυγες που φθάνουν στο έδαφός της να συνεχίσουν τον δρόμο τους προς τη βόρεια Ευρώπη και να αναλάβει την φροντίδα τους επί τόπου σε hotspots.

«Οφείλουμε να βάλουμε τέλος την πολιτική της Ελλάδας που συνίσταται στην ελεύθερη διέλευση των προσφύγων προς βορράν», δηλώνει ο Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

«Δεν είναι δυνατόν αυτοί που καταφέρνουν να έλθουν μέχρι την Ελλάδα να έχουν την άδεια να συνεχίζουν τον δρόμο τους», προσθέτει. «Προσπαθούμε ώστε η Ελλάδα να κατασκευάσει hotspots με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να υπάρξει φροντίδα για τους ανθρώπους επί τόπου – και ασκούμε πιέσεις διότι δεν γίνεται τίποτε». Με τα hotspots που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση «προσφέρουμε βοήθεια προς εκείνους που έχουν ανάγκη να προστατευθούν, αλλά δεν τους επιτρέπουμε να συνεχίσουν τον δρόμο τους» επιμένει ο Σεμπάστιαν Κούρτς, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, το άνοιγμα τον ευρωπαϊκών συνόρων τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους – έπειτα από κοινή απόφαση της Αυστρίας και της Γερμανίας – υπήρξε ένα «μεγάλο σφάλμα», που πρέπει να διορθωθεί πολύ γρήγορα.

Αναλόγως, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερ Φίτσο, είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Hospodarske noviny» ότι «φτάσαμε στη στιγμή που η Ελλάδα θα πρέπει να θυσιαστεί για το καλό της ΕΕ»!

«Τσίπρα, θα υπάρχει μόνο ένα hotspot και θα λέγεται Ελλάδα. Και θα είναι δική σου ευθύνη γιατί δεν έκανες τίποτα στα ελληνοτουρκικά σύνορα» πρόσθεσε…

Ενώ συμβαίνουν τα παραπάνω, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι «παρερμηνεύθηκαν» οι δηλώσεις του ότι η Ειδομένη δεν θα ξανανοίξει και ότι η Ελλάδα θα γίνει χώρα εγκατάστασης προσφύγων.

Διευκρίνισε ότι οι πρόσφυγες θα μείνουν στους χώρους προσωρινής εγκατάστασης για όσο χρόνο χρειάζεται και ότι ο σχεδιασμός γίνεται σαν να είναι κλειστά το σύνορα.

«Αυτό μας βάζει σε μία άλλη φάση. Από κει που ήμασταν χώρα διέλευσης, αυτήν τη στιγμή οι άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Έχουμε καθήκον να τους τακτοποιήσουμε, να πάψουν να γυρίζουν στους δρόμους. Να φτιάξουμε πολύ προσωρινούς χώρους εγκατάστασης» τόνισε και πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη ένας σχεδιασμός για χώρους με πολύ καλύτερες συνθήκες, ώστε οι πρόσφυγες να μείνουν όσο χρειάζεται, μέχρι τη στιγμή της μετεγκατάστασης στην Ευρώπη.

Σήμερα αναμένεται να φτάσουν πάνω από 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά.

Το πλοίο «Blue Star 1» αποβίβασε το πρωί 580 άτομα από Χίο και Μυτιλήνη, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» μεταφέροντας 515 άτομα από Λέρο και Κάλυμνο.

Πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες μόλις φθάσουν στο λιμάνι του Πειραιά προτιμούν να αναχωρήσουν με λεωφορεία του ΟΛΠ με προορισμό τον ηλεκτρικό σταθμό.

Από χθες λειτουργεί επιπλέον ιατρείο στο χώρο του ΟΛΠ όπου φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες από τον Ιατρικό Σύλλογο και τους Γιατρούς του Κόσμου. Έως αργά χθες είχαν εξεταστεί περισσότερα από 400 προσφυγόπουλα πολλά από τα οποία παρουσιάζουν συμπτώματα βρογχίτιδας.

Σήμερα έρχεται στην Αθήνα και πάλι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στο πλαίσιο σειράς επαφών που έχει για το προσφυγικό στις πρωτεύουσες του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου» από την 1η έως και τις 3 Μαρτίου.

Η περιοδεία του Ντ. Τουσκ, λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, ξεκίνησε από τη Βιέννη, την  Τρίτη και  στη συνέχεια  ο κ. Τουσκ μετέβη στη Λιουμπλιάνα, στο Ζάγκρεμπ και τα Σκόπια.

Στην Αθήνα θα  συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην  Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Αύριο Παρακευή θα έχει συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι συναντήσεις αυτές γίνονται πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που έχει συγκληθεί για τις 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες και στην οποία θα συμμετάσχει επίσης η Τουρκία.