«Το Φρούριο του Μπρεστ»: Η μεγάλη μάχη, σε μια σπουδαία ταινία!

Σάββατο, 25 Ιουνίου, 20.00, κινηματογράφος «Αλκυονίς», με δωρεάν είσοδο

| 23/06/2016

Μία σύγχρονη κινηματογραφική εκδοχή της μεγάλης Μάχης του Φρουρίου του Μπρεστ, της πρώτης σύγκρουσης της επιτιθέμενης ναζιστικής Γερμανίας στην ΕΣΣΔ, στις 22 Ιούνη του 1941, θα προβληθεί αυτό το Σάββατο, 25 Ιουνίου, στις 20.00, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (πλ.Βικτωρίας, Ιουλιανού 42), με δωρεάν είσοδο, με αφορμή την συμπλήρωση 75 χρόνων από την έναρξη της επιχείρησης «Μπαρμπαρόσα», όπως ήταν η κωδική ονομασία του χιτλερικού σχεδίου κατάκτησης της Σοβιετικής Ενωσης.

ΜΠΡΕΣΤ1

Η ταινία με τίτλο «Το Φρούριο Μπρεστ» είναι ρωσικής και λευκορωσικής συμπαραγωγής του 2010, σε σκηνοθεσία του Αλεξάντερ Κοττ. Εχει αποσπάσει 8 βραβεία στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ «NIKA» και δυο Χρυσούς Αετούς (σσ. το αντίστοιχο των «Οσκαρ» της Ρωσικής Ακαδημίας Κινηματογράφου) ενώ στο Φεστιβάλ «KINONEWS» πήρε το βραβείο «Καλύτερης Ρώσικης Ταινίας» και «Καλύτερης Σκηνοθεσίας».

ΜΠΡΕΣΤ2

Είναι γεγονός, ότι ο Κοττ, σε αυτή την ταινία εμπνέεται και αποτίει φόρο τιμής στις αξέχαστες πολεμικές ταινίες του αξεπέραστου σοβιετικού σινεμά. Το σενάριο είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα και οι κεντρικοί ήρωες της ταινίας αντιστοιχούν σε υπαρκτά ιστορικά πρότυπα. Η ταινία μιλάει για τις τρεις κύριες εστίες αντίστασης υπό την ηγεσία του διοικητή της 44ης μοίρας πεζικού, ταγματάρχη Πιοτρ Γκαβρίλοβ, του στρατιωτικού κομισάριου της 84ης μοίρας πεζικού Γιεφίμ Φόμιν και του επικεφαλής της συνοροφυλακής Υπολοχαγού Αντρέι Κιζεβάτωφ. Η αφήγηση γίνεται από το πρόσωπο του Σάσα Ακίμωφ, ο οποίος εκείνο το διάστημα φοιτούσε στη μουσική στρατιωτική ακαδημία.

ΜΠΡΕΣΤ4

«Η ιστορική ακρίβεια υπήρξε η βασική γραμμή της ταινίας» λέει ο Ίγκορ Ουγκόλνικοβ, παραγωγός της ταινίας, ενώ, ο Πιότρ Κοτέλνικοβ, βετεράνος που είχε λάβει μέρος στην άμυνα του φρουρίου, υπογραμμίζει ότι «η αξία της ταινίας έγκειται στην τέλεια αντικειμενικότητά της. Όλα τα γεγονότα των πρώτων ημερών της άμυνας είναι τοποθετημένα με μεγάλη ακρίβεια στον χώρο και στον χρόνο».

ΜΠΡΕΣΤ7

Προκειμένου να απεικονίσουν την ιστορική πραγματικότητα όσο πιο πιστά γινόταν, οι παραγωγοί της ταινίας κάλεσαν ως σύμβουλο έναν από τους τελευταίους εν ζωή βετεράνους, που είχε πολεμήσει στο Φρούριο του Μπρετ, Π. Μπονταριοβ. Το σενάριο εγκρίθηκε από την διεύθυνση του μνημείου «ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ –ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΜΠΡΕΣΤ», και από τις οργανώσεις των βετεράνων της Μπρεστ.

ΜΠΡΕΣΤ6

Info

Σεναριογράφοι: Αλεξέι Ντούνταρεβ, Κονσταντίν Βορομπγιόβ, Κατερίνα Τερντάτοβα

Οπερατέρ: Βλαντίμιρ Μπάστα

Πρωταγωνιστούν: Αλεξέι Κοπασόβ, Αντρέι Μερζλίκιν, Πάβελ Ντερεβιάνκο, Αλεξάντερ Κορσουνόβ, Γιεβγκένι Τσίγκανοβ.