Το 2014 μέσα από 15 χάρτες

Χαρτογραφώντας τη χρονιά που πέρασε...

| 30/12/2014

Είναι και αυτή μια παράδοση. Ο χρόνος που φεύγει είναι πέρα από όλα τα άλλα  ένα σημείο αναστοχασμού και περισυλλογής. Τα “αποτιμητικά” θέματα είναι σχεδόν ανάγκη, ειδικά σε μια περίοδο σαν αυτή που ζούμε όπου ο πολιτικός – κοινωνικός χρόνος των εξελίξεων, των γεγονότων και των αλλαγών είναι εξαιρετικά σφοδρός και συμπυκνωμένος. Είναι ανάγκη δηλαδή να βρίσκουμε τις στιγμές εκείνες που να μας επιτρέπουν να πάρουμε μια άνασα και να βάλουμε (όσο γίνεται) τα πράγματα σε μία τάξη. Τι έγινε τη χρονιά που πέρασε λοιπόν;

Η χαρτογράφηση και η αποτύπωση δεδομένων με τη βοήθεια των χαρτών αποτελεί σίγουρα μία υπαρκτή προσπάθεια να απαντήσουμε (σίγουρα εν μέρει) σε συτό το ερώτημα. Ιδού 15 χάρτες στα πλαίσια μιας τέτοιας προσπάθειας για τη χρονιά που (σχεδόν) πέρασε:

1.      Χαρτογραφώντας τον απολογισμό του 2014 

Αυτός ο διαδραστικός χάρτης περιέχει πληροφορίες για τον πληθυσμό του πλανήτη, τις γεννήσεις και τους θανάτους, το προσδόκιμο ζωής, το εισόδημα και το περιβάλλον για το 2014 αλλά και προβλέψεις για τη μεταβολή τους μέχρι το 2050. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Γηραιά Ήπειρος φαίνεται όντως να γερνάει αφού ο πληθυσμός μεταβάλλεται με αρνητικό ρυθμό, κατά ποσοστό -0,1% σε σχέση με το 2013. Μην διστάσετε να πατήσετε πάνω στο χάρτη και να περιηγηθείτε στα δεδομένα του.

Πηγή: Population Reference Bureau
 

****

2.      Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι

xartis2

 

Σύμφωνα με την αναφορά του Wealth-X σε συνεργασία με τη UBS οι δισεκατομμυριούχοι – αυτοί που η αξία της περιουσίας τους υπολογίζεται πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια – οι οποίοι δεν είναι πάνω από 2500 άνθρωποι, ελέγχουν το 4% του παγκόσμιου πλούτου. Μέσα στην περασμένη χρονιά το ποσοστό των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 7% – το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ιστορία. Στην Ελλάδα μάλιστα η κρίση τους επηρέασε θετικά αφού οι πολύ-εκατομμυριούχοι αυξήθηκαν κατά 22,2% και ο πλούτος τους κατά 12,5%. Χμμμ…

Πηγή: Wealth-X & USB Billionaire Census
 

****

 
3.      Η Μετανάστευση στην Ευρώπη

xartis3

 

Ο παραπάνω εντυπωσιακός χάρτης απεικονίζει το συγκριτικό μέγεθος των χωρών της Ευρώπης σε σχέση με τους μετανάστες που δέχτηκαν μέσω θαλάσσης μεταξύ 2006 και 2014. Απεικονίζεται η πραγματικότητα της Νότιας Ευρώπης. Ένα φρικτό δςδομένο της πραπάνω απεικονισθείσας πραγματικότητας είναι ο αριθμός των μεταναστών χωρίς χαρτιά που χάνουν τη ζωή τους στν προσπάθειά τους να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον μακριά από τις εστίες ανθρωπιστικής κρίσης, τους ολέμους, τις καταστροφές. Παρά τα ελλιπή στοιχεία και την -ουσιαστικά- ανυπαρξία δομών καταγραφής αναφέρουμε ενδεικτικά από το project The Migrants Files δύο περιπτώσεις καταγραφών: “Η πρώτη (pdf) με τίτλο «Έκθεση σχετικά με τη δράση σε επείγουσες περιπτώσεις που αφορούν pateras (μικρές βάρκες)», γραμμένη το 2006, αποκαλύπτει ότι τα Ισπανικά Κέντρα Συντονισμού Ναυτιλιακής Διάσωσης ( MRCC ) έσωσαν την περίοδο από το 1991 ως το 2005 27.165 μετανάστες, ενώ καταμετρήθηκαν 335 νεκροί και 362 αγνοούμενοι. Αυτή είναι η μόνη εθνική έκθεση που ασχολείται ειδικά με το ζήτημα των απωλειών. Η δεύτερη (doc), με τίτλο «Επιλεγμένα περιστατικά κινδύνου στη θάλασσα με τη συμμετοχή Προσφύγων και Μεταναστών το 2011» , που παρέχεται από την Ύπατη Αρμοστεία και «βάση έρευνας γραφείου των ήδη δημόσια διαθέσιμων στα μέσα ενημέρωσης πηγών, που διεξήχθη μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου του 2011», απαριθμεί 39 γεγονότα, 23 απ’ αυτά στη Μεσόγειο και των οποίων ο θλιβερός απολογισμός ήταν 192 νεκροί και 341 με 421 αγνοούμενοι στα ευρωπαϊκά σύνορα.”

Πηγή χάρτη: Views of the World
 

****

 
4.      Η Βία ενάντια στις γυναίκες στην ΕΕ

xartis4

 

Όπως φαίνεται, η βία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες δεν απουσιάζει από την «πολιτισμένη» Ευρώπη, αφού το 2014 καταγράφηκαν σε χώρες όπως η Γαλλία ποσοστά βίας 40-50% σε γυναίκες άνω των 15 ετών, από οικείο ή μη πρόσωπο τους.

Πηγή: Views of the World
 

****

5. Η Ιστορική Ξηρασία

xartis5

Ήδη τελειώνοντας το 2013 καταγραφόταν ως η ξηρότερη χρονιά στην ιστορία της Καλιφόρνια. Όπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη η κατάσταση το 2014 χειροτέρεψε και οι συνέπειες ήταν δραματικές: ο αγροτικός τομέας της πολιτείας – ο οποίος παράγει τα μισά φρούτα, ξηρούς καρπούς και λαχανικά των ΗΠΑ – έχασε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια και 17.000 εποχιακοί εργάτες έχασαν τη δουλειά τους. Αναφορές προβλέπουν μάλιστα ότι μπορεί η ξηρασία να διαρκέσει ένα ολόκληρο αιώνα.

Πηγή: US Draught Monitor
 

****

6. Η κρίση στην Ουκρανία

xartis6

Ο χάρτης αυτός απεικονίζει το ποσοστό των κατοίκων της Ουκρανίας που έχουν ως βασική τους γλώσσα τα ρωσικά. Είναι ένας ακόμη τρόπος για να κατανοήσουμε τις συνταρακτικές εξελίξεις που παρακολουθούμε στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο με το νέο καθεστώς που αποτελεί σύμπραξη νεοφιλελυθερων, φιλοΕΕ και νεοναζιστικών δυνάμεων.

Πηγή: ABC Australia
 

****

Δείτε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα: