Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Τρύφων Λάζος: Αναφορά. Μουσικό απόσταγμα μιας μετανάστευσης

| 22/10/2019

Δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνουν δίσκοι από δικούς μας μουσικούς που έχουν μεταναστεύσει σε κάποια χώρα της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Τα παραδείγματα είναι πλέον αρκετά: Electric Litany, Sonny Touch, Τρίο Τεκέ,  είναι ορισμένα από αυτά. Ο Τρύφων Λάζος μας κατέθεσε και τη δική του συνεισφορά με το ντεμπούτο άλμπουμ του με τίτλο «Αναφορά», του οποίου τα 9 τραγούδια τα έγραψε ενώ κατοικούσε στην Αγγλία, σε ένα νεραϊδόσπιτο, όπως λέει, πίσω από την λίμνη του Chorlton Waterpark στο Μάντσεστερ.

Ο Λάζος βρέθηκε εκεί ακολουθώντας μια πορεία με αφετηρία τη γενέτειρά του Νάουσα, έμεινε για κάποια χρόνια στην Αθήνα όπου και δραστηριοποιήθηκε με τους Old House Playground των οποίων υπήρξε ιδρυτικό μέλος και στη συνέχεια το συγκρότημα μετακόμισε  ως  τρίο  στο Μάντσεστερ όπου σε διάστημα εννέα ετών κυκλοφόρησε 3 άλμπουμ. Ως μέλος των Old House Playground o Τρύφων πραγματοποίησε πάμπολλες εμφανίσεις σε blues bars του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και σε Ισπανία, Γαλλία αλλά και Ελλάδα.  Ωστόσο το συγκρότημα ολοκλήρωσε τον πολυετή κύκλο του, διέλυσε φιλικά, ο καθένας πήρε το δρόμο του και ο δρόμος έφερε τον Τρύφωνα πίσω στην Ελλάδα, αφού πρώτα έγραψε στο νεραϊδόσπιτο, στο περιβάλλον της λίμνης, τα κομμάτια που ακούμε στην «Αναφορά».

Το άλμπουμ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα μουσικό απόσταγμα μιας μεταναστευτικής εμπειρίας. Εμπειρίας που εκφράζεται τόσο στη μουσική, στην ενορχήστρωση και την αίσθηση που σου αφήνει το άλμπουμ όσο και στους στίχους  (Άγκυρα, Φευγιό, Δέκα χρόνια εξορία). Η μουσική ταυτότητα της αναφοράς ανήκει στο ευρύ πλέον ρεύμα της fusion προσέγγισης παραδοσιακών εθνικών ή τοπικών στοιχείων  στοιχείων με μαζικής αναφοράς ρεύματα, σύγχρονα ή σχετικά σύγχρονα. Στη περίπτωση του Λάζου έχουμε ρεμπέτικες αναφορές, παραδοσιακά ακούσματα της Μεσογείου σε συνδυασμό με blues και ροκ επιρροές. Από αυτή τη σκοπιά δεν μιλάμε για κάποια νέα πρόταση στο ελληνικό τραγούδι, υπάρχουν και ευτυχώς αρκετά παραδείγματα ανάλογης προσέγγισης.

Ωστόσο ο Λάζος με την «Αναφορά» καταφέρνει να κερδίζει το ενδιαφέρον του ακροατή γιατί έχει έναν ιδιαίτερο και προσωπικό τρόπο έκφρασης προκειμένου να επικοινωνήσει τις ανησυχίες του και τις σκέψεις του, οι οποίες διαπιστώνει κανείς ότι τελικά αφορούν και εμάς. Πολύ περισσότερο το ηχητικό αποτέλεσμα που επιτυγχάνει, αν και έχει πολλά στοιχεία του «παλιού», του παραδοσιακού, καταφέρνει να ακούγεται σύγχρονο. Τολμώ να πω ότι ο Λάζος δείχνει και μια κατεύθυνση για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί στην Ελλάδα ένας λαϊκός ήχος στο σήμερα που να συνδυάζει τις τομές με τη συνέχεια. Η «Αναφορά» τελικά ακούγεται πολύ οικεία γιατί ακριβώς συνδυάζει τους ήχους που έχουμε μέσα μας, το μπαγλαμά με την ηλεκτρική κιθάρα, τον ανατολίτικο καημό με τη blues μελαγχολία, το «εδώ» με το «αλλού», το «μέσα» με το «έξω», χωρίς φοβίες και όρια. Όπως λέει και ο ίδιος ο δημιουργός: Όσο μπορούμε και βρίσκουμε τις μάσκες που κατά λάθος φορέσαμε, τις πετάμε να ομορφαίνει τα μέσα μας. Είπα αυτή τη φορά θα γράψω στη γλώσσα μου και δεν θα την φοβηθώ. Το χάρηκα πολύ, καιρός ήταν. Να ελευθερωθούμε γυρεύουμε και αναγκαστικά πάμε προς την αλήθεια. Αν όντως βρήκαμε κάποια ας την μοιραστούμε. Κάπως έτσι πήγε με αυτήν την δουλειά. Ό,τι μπόρεσε να ξεκλειδώσει, βγήκε, τα υπόλοιπα εν καιρώ.»

Ο Λάζος τραγουδά αφηγούμενος, θυμίζοντας αρκετές φορές το ύφος του ρεμπέτικου. Τα τραγούδια που ξεχωρίζουν κατά τη γνώμη είναι τα «Άγκυρα», «Δέκα χρόνια εξορία» και το «Η Αγέλη»

Στο άλμπουμ ο Τρύφων Λάζος έχει γράψει τη μουσική και τους στίχους, τραγουδά και παίζει ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, μπάσο, τζουρά και μπαγλαμά. Πλαισιώνεται από τους μουσικούς: Greggy K (σιτάρ, μελλόντικα, Hammond) – Ren (Theremin, Kazoo, φωνητικά) – Ντένης Παναγιωτίδης (Κρουστά, τύμπανα). Η ηχογράφηση έγινε στο White Studio από τον Greggy K ο οποίος είναι υπεύθυνος και για τη μίξη μαζί με τον Λάζο. Η παραγωγή ανήκει στον Greggy K & στον Τρύφωνα Λάζο, ενώ το Mastering: Νάσος Νομικός (Vu Production Mastering Studios). Το σκίτσο του εξωφύλλου οφείλεται στον ίδιο τον Λάζο ενώ το artwork  και η τεχνική επιμέλεια στην Ελένη Κεσαπίδου και οι φωτογραφίες στην Elvira Wepfer.

Την ερχόμενη Πέμπτη 24 Οκτωβρίου θα γίνει η live παρουσίαση του άλμπουμ στο Six Dogs με Guest act το Χρήστο Αλεξόπουλο με ένα piano/tapes performance (ώρα έναρξης 21.00, είσοδος 6 ευρώ).

Treefon Lazos Links:

▶ Facebook: https://www.facebook.com/treefonlazos/

Puzzlemusik:

[email protected]

 

 

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…