Τώρα είναι η ώρα της αλληλεγγύης στον βενεζουελάνικο λαό

Εκδήλωση με τον πρέσβη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας

| 01/05/2017

“Ναι, ανησυχούμε! Ανησυχούμε γιατί η εξόφθαλμη προπαγάνδα και τα χονδροειδή ψέματα παρουσιάζονται με τέτοια επίμονη και καταιγιστική μορφή που αντιλαμβανόμαστε ότι σε επίπεδο παγκόσμιας κοινής γνώμης έχουν αρχίσει να «αφήνουν κάτι». Ανησυχούμε γιατί όταν ο επικεφαλής της διοίκησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Νότια Αμερική κάνει λόγο για «γενικευμένη (στρατιωτική) απάντηση» στην περιοχή λόγω της κατάστασης στη Βενεζουέλα και αυτό έρχεται να προστεθεί στο χαρακτηρισμό της χώρας μας ως «απειλή για τις ΓΠΑ» από τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε διάταγμα που μπορεί ο ίδιος να μην εφάρμοσε ποτέ αλλά παραμένει ενεργό, τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα.  Ανησυχούμε, δηλαδή, για τα εκτός των συνόρων μας,  όχι για το εσωτερικό. Γιατί εντός, η πλειοψηφία του λαού της Βενεζουέλας έχει επωφεληθεί από τις διαδοχικές κυβερνήσεις  Τσάβες και σήμερα Μαδούρο, η πλειοψηφία του λαού είναι μαζί μας. Και το βέβαιο είναι ότι αν υπάρχει κάποια στιγμή πιο κρίσιμη που θα έπρεπε να εκφραστεί η αλληλεγγύη προς τον λαό της Βενεζουέλας, αυτή είναι τώρα. Γιατί οι λαοί είχαν πάντα λόγο και φωνή απέναντι στις αυτοκρατορίες.”

Αναλυτικός στις απαντήσεις του με σειρά στοιχείων, ειλικρινής ως προς τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις του και έκπληκτος για το γεγονός ότι «ναι, υπάρχουν πολλά ΜΜΕ, σε πολλές χώρες του κόσμου, και στην Ελλάδα που συνειδητά μεταδίδουν ψευδή στοιχεία και διαμορφώνουν, αντί να καλύπτουν, την πραγματικότητα», (ίσως δεν έχει παρακολουθήσει τόσο πολύ τον τρόπο κάλυψης των ειδήσεων όλα τα τελευταία χρόνια από τα μεγάλα ΜΜΕ και στην Ελλάδα) ήταν ο Πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φαρίντ Φερντάντεζ, κατά τη συζήτηση για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα που διοργανώθηκε την Παρασκευή 28 Απριλίου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Χοσέ Μαρτί».

Ο Φαρίντ Φερντάντεζ έδωσε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι έχει επιτευχθεί αλλά και για το τι δεν έχει ακόμη γίνει στη Βενεζουέλα,  σημειώνοντας ότι μέσα σε λιγότερο από 20 χρόνια δεν είναι εύκολο να αλλάξει ριζικά μια αποικιοκρατούμενη, επί εκατονταετίες, οικονομία. Είπε ότι έχουν εθνικοποιηθεί οι τομείς της ενέργειας, του αλουμινίου, της σιδηρουργίας, των τηλεπικοινωνιών, καθώς και μέρος του τραπεζικού τομέα, αλλά όχι πχ η διανομή αγαθών και η αγροτική βιομηχανία, ή η εισαγωγή και διανομή αγαθών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων. Πάνω ακριβώς σε αυτούς τους τομείς στηρίζεται κυρίως  το οικονομικό σαμποτάζ που η αντιπολίτευση κάνει για να πυροδοτήσει ένταση και να δημιουργήσει κοινωνικό χάος προκειμένου να πετύχει το στόχο της για ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου και της κυβέρνησής του.

Αφού εξήγησε ότι πολλές ξένες εταιρείες διαφορετικών εθνικοτήτων δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς στη Βενεζουέλα, με το κράτος να διατηρεί τον έλεγχο της πλειοψηφίας των μετοχών στις περισσότερες περιπτώσεις, θύμισε, επίσης, ότι έγινε και αγροτική μεταρρύθμιση όπου διανεμήθηκε γη που είχαν μεγαλοακτήμονες, όμως η βελτίωση του επιπέδου ζωής και η δραματική μείωση του επιπέδου της φτώχειας, αύξησε και τη ζήτηση οπότε δεν κατέστη δυνατό να μπορέσουν να καλυφθούν, παρά τα βήματα αυτά, όλες οι ανάγκες. Γι αυτό και συνεχίστηκαν και οι εισαγωγές σε πολλά προϊόντα αλλά και η εξάρτηση από ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Σημείωσε επίσης ότι παρά την κρίση και τις δυσκολίες, οι λαϊκές επιτροπές συνεχίζουν να διανέμουν τρόφιμα κανονικά σε περίπου 6 εκατομμύρια οικογένειες, δηλαδή σε αριθμό μεγαλύτερο του μισού του συνολικού πληθυσμού των 30 εκατομμυρίων της χώρας), συνεχίζεται η παράδοση κατοικιών σε φτωχές οικογένειες (μόλις την τελευταία 3ετία, παραδόθηκαν 1,5 εκατομμύριο σπίτια), και δεν έχουν περικοπεί στο παραμικρό τα κοινωνικά προγράμματα που διασφαλίζουν δωρεάν υγεία, δωρεάν παιδιά και διανομή τροφίμων στους έχοντες μεγαλύτερη ανάγκη.

Ο Φαρίντ Φερνάντεζ ξεκαθάρισε ότι για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας είναι άλλο πράγμα η ηγεσία της αντιπολίτευσης η οποία έχει αποδεδειγμένα και με στοιχεία στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και χρηματοδοτείται από σειρά τόσο απευθείας από την Ουάσινγκτον όσο και από σειρά άλλων ιδρυμάτων που ελέγχονται από αυτήν, είναι άλλο πράγμα τα εγκληματικά στοιχεία που προκαλούν θανάτους πολιτών και τσαβίστας και εμπλέκονται σε επιθέσεις σε καταστήματα, σε δημόσια κτίρια, σε καταστροφές εξοπλισμού και πλιάτσικο, και είναι άλλο πράγμα οι απλοί πολίτες που δεν έχουν κανένα προσωπικό όφελος αλλά έχουν διαφορετική άποψη από την κυβέρνηση. Όπως είπε με τους τελευταίους, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα και σέβεται πλήρως τη διαφωνία τους. 

Παρουσίασε επίσης στοιχεία, απαντώντας σε όλους όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για αυταρχισμό και βία, που αποδεικνύουν την ταυτότητα των, μέχρι σήμερα, νεκρών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν είναι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης καθώς και σειρά καταστροφών που έχουν προκαλέσει σε δημόσια κτίρια που παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες. Κατήγγειλε, δε, ότι ως επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Βενεζουέλας στην Ελλάδα έχει προσπαθήσει πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες να έρθει σε επικοινωνία με ελληνικά ΜΜΕ, προκειμένου και να τους παραδώσει στοιχεία αλλά και να ακουστεί και η άποψη της  κυβέρνησης  της  χώρας, εκτός από αυτήν πχ του CNN, (στο πλαίσιο, ας πούμε, της δήθεν αντικειμενικότητας που ευαγγελίζονται τα ίδια αυτά ΜΜΕ), και σχεδόν ουδείς ανταποκρίθηκε έστω και στο τυπικό καθήκον της «στεγνής» παρουσίασης της άποψής του.