Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Τhe Noise Figures- Telepath

Μουσική που σε κρατά για πάντα νέο!

| 29/04/2018

Οι Noise Figures είναι ο Γιώργος Νίκας (φωνητικά, τύμπανα) και ο Στάμος Μπάμπαρης (κιθάρα, φωνητικά). Ξεκίνησαν στην Αθήνα το 2012, κυκλοφορώντας ανεπίσημα τα EP’s “Turn off the Lights” και “Zero Rest” και ηχογραφώντας παράλληλα μια σειρά από κομμάτια, που συλλέχθηκαν και έδωσαν μορφή στο πρώτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ, το “The Noise Figures” το οποίο και κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2013 από την Inner Ear. Ακολούθησε δυόμισι χρόνια μετά το «Aphelion» με το συγκρότημα να δίνει, όλο αυτό το διάστημα, πολλές συναυλίες και να συνυπάρχει στη σκηνή με σημαντικά ονόματα του εγχώριου και παγκόσμιου ροκ ήχου. Μέσα από αυτή τη δισκογραφική και συναυλιακή πορεία οι Noise Figures έφτασαν και στην τρίτη τους ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Telepath” η οποία και κυκλοφορεί από τις αρχές του περασμένου Μάρτη σε βινύλιο, cd και digital album από την Inner Ear.

Η πρώτη ακρόαση του “Telepath” μου έφερε στο νου μια κατάσταση όπου οι Seeds και οι 13th Floor Elevators μπαίνουν σε μια μηχανή του χρόνου και βγαίνουν στο σήμερα, πάνε απευθείας σε ένα σύγχρονο στούντιο με ένα σημερινό παραγωγό και ηχογραφούν αυτά που έχουν μέσα στο κεφάλι τους, ανεβάζοντας την ένταση στο έπακρο….. Πρόκειται βέβαια για σενάριο φαντασίας, αλλά το να ακούς μια Ελληνική μπάντα στα 2018 να έχει μετασχηματίσει με τόσο δυναμικό τρόπο αυτή τη μουσική παράδοση της ροκ είναι κομματάκι φανταστικό πράγμα.. Βέβαια ακούγοντας και ξανακούγοντας το δίσκο μπαίνεις όλο και πιο βαθιά στη διαβρωτική του γοητεία και καταλαβαίνεις ότι αυτό το δίδυμο είναι κάτι πού παραπάνω από αναβιωτές της γκαράζ ψυχεδέλειας. Κιθαριστικά ακόρντα που αποτυπώνονται στο μυαλό, συνθέσεις που ενώνουν αισθητικά την αθωότητα με την αλητεία, ρυθμοί άλλοτε ερωτικοί και άλλοτε tribal , φαζαρίσματα, που τι να κάνουμε σε εμάς τους παλιούς ξυπνάνε μνήμες, ενέργεια και δύναμη, με λίγα λόγια μια μουσική που σε κρατά για πάντα νέο, όπως λέει και το τραγούδι. Κομμάτια όπως τα Strange Medium Child, Stay Forever Young, Out Of Touch και Lethargy, για διαφορετικούς λόγους το καθένα είναι ένα και ένα, όχι πως τα υπόλοιπα είναι τίποτα δευτεράντζες. Συνολικά μια δουλειά που λειτουργεί ως ηχητικό ελιξίριο.

Η παραγωγή και η μίξη έχει τη σφραγίδα του Άλεξ Μπόλπαση, ο οποίος έχει καταφέρει να δώσει όλη εκείνη την ωμότητα και αμεσότητα που έχει ο ήχος των τυμπάνων και της κιθάρας σε συνδυασμό με την ενέργεια των Noise Figures, ενώ το mastering οφείλεται στον Alex Ketenjian.

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…