Υπό έλεγχο του Frédéric Sonntag

Από τους 6mendary στο studio Μαυρομιχάλη

| 04/05/2014

Μια ομάδα κλόουν σηκώνει ένα μεγάλο καθρέφτη για να αντικατοπτριστεί σαρκαστικά η ζοφερή πραγματικότητα του σήμερα. Σε μια κοινωνία αυστηρά ελεγχόμενη, η κόκκινη μύτη του κλόουν γίνεται σύμβολο ανατροπής, φρεσκάδας και εναντίωσης στη μούχλα.

 

Μέσα κι έξω: παρακολουθείται όλη μας η ζωή;

Έπειτα από μια πρώτη ανάγνωση που έγινε από την ομάδα Vasistas το 2012 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, οι 6mendary κι ο Κώστας Γάκης, σε συνεργασία με τον Θεατρικό Οργανισμό “Νέος Λόγος”, σας προσκαλούν στον κόσμο του “Υπό έλεγχο” του Frédéric Sonntag, σε μετάφραση της Δήμητρας Κονδυλάκη. Γραμμένο το 2010, το σπονδυλωτό αυτό έργο που παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα, συνομιλεί ευθέως με την τρέχουσα κοινωνική πραγματικότητα θέτοντας το ερώτημα: “μπορούμε να ξεφύγουμε από το σύστημα, όταν το φέρουμε μέσα μας;”

Σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς όπου τα πάντα ελέγχονται από κάμερες, φιλοκυβερνητικοί και αντιπολιτευόμενοι παρακολουθούν οι μεν τους δε. Μήπως όμως, τελικά, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ηθοποιοί σε μια τηλεοπτική σειρά;

υπο ελεγχο2

«Το Υπό έλεγχο είναι ένα έργο-κόσμος, ένα έργο-τοπίο που σκιαγραφεί με τρόπο αποσπασματικό, θραυσματικό, ένα σύμπαν όπου η παρακολούθηση είναι γενικευμένη και όπου το φανταστικό μπερδεύεται με το πραγματικό. Μιλάει και για τις επιπτώσεις του κόσμου αυτού στον πληθυσμό: μόνιμη παράνοια, διαταραχή ταυτότητας, σύγχυση μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Μέσα από αυτές τις πολλαπλές σκηνές μας δίνεται η δυνατότητα να ανακαλύψουμε τους διάφορους μηχανισμούς μιας κοινωνίας και τους διάφορους κατοίκους μιας πραγματικότητας που αντικατοπτρίζει ό,τι ζούμε σήμερα, ελάχιστα μόνο παραμορφωμένο. Αλλά όσο προχωρούμε στην ανακάλυψη αυτού του κόσμου, τόσο τα όρια που θα έπρεπε να τον διαρθρώνουν (πολιτική/θέαμα, φαντασία/πραγματικότητα…) αποδεικνύονται άκυρα. Μπαίνουμε τότε σε έναν αβέβαιο χώρο όπου όλα όσα βρίσκονται μέσα στην οθόνη και έξω απ’ αυτήν φαίνεται να έχουν συγχωνευτεί αμετάκλητα».

FrédéricSonntag

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Δήμητρα Κονδυλάκη

Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης, 6mendary Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Λένια Ξενάκη

Μουσική σύνθεση: Κώστας Γάκης

Φωτισμοί: Άννα Δεληγιάννη

Sounddesigner: Γιάννης Σπανός

Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδριάννα Ψύλλου

ΠΑΙΖΟΥΝ: Ρένα Κουμπαρούλη, Νίνα Λαμπριανίδη, Λένια Ξενάκη, Υρώ Αληθεινού, Φρίξος Μανασάκης, Γιάννης Βλάχος, Φάνης Τασιάς. Στο πιάνο ο Γιώργος Φραγκούλης.

Από τις 28 Απριλίου μέχρι τις 27 Μαΐου 2014

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15. Τηλέφωνα κρατήσεων: 2106453330, 6977482012

Τιμές εισιτηρίων: 12€ (γενική είσοδος), 8€ (φοιτητικό)

Διάρκεια: 90 λεπτά

Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα Τηλ. 2106453330 Email. [email protected]. www.studiomavromihali.gr