Φάνης Μαργαρώνης - Πώς να φτιάξετε ένα ροκ συγκρότημα – Εγχειρίδιο

| 16/07/2018

Ο Φάνης Μαργαρώνης είναι τραγουδοποιός, ιδρυτικό μέλος και κιθαρίστας των KollektivA. Κόλλησε το μικρόβιο της ροκ από μικρός και δυσκολεύεται να το ξεπεράσει. Έχουν κυκλοφορήσει καμιά 100αριά τραγούδια του και ανακατεύεται με τα ροκ συγκροτήματα από πάντα. Έχει πολλές άλλες ιδιότητες, οι οποίες όμως είναι μάλλον άσχετες με τη συγγραφική του ικανότητα, όπως φαίνεται στο συγκεκριμένο βιβλίο που έχει εκδώσει με το Μετρονόμο.

Δεν ξέρω πως κατάφερε μέσα στη δύσκολη καθημερινότητα που γνωρίζω ότι έχει, καθότι εργαζόμενος σε χώρο άσχετο με τη μουσική για τα προς το ζην, να ξεκλέψει το χρόνο και το μυαλό που χρειάζεται για τη συγγραφή ενός βιβλίου έστω και 115 σελίδων, αλλά όπως φαίνεται οι θετικές και αρνητικές εμπειρίες που έχει αποκτήσει τόσα χρόνια στην εγχώρια ροκ σκηνή και το συλλογικό και αλληλέγγυο της προσωπικότητας του σε συνδυασμό με το «μικρόβιο» της δημιουργίας συνετέλεσαν στο «Πώς να φτιάξετε ένα ροκ συγκρότημα».

Το βιβλίο δημιουργεί με ζωντανό ύφος και χιούμορ μια σύνδεση ανάμεσα στο χτες και το σήμερα της ροκ μουσικής στην Ελλάδα. Η αφήγηση είναι βιωματική αλλά χωρίς να πέφτει στη παγίδα του εμπειρισμού. Με αυτό τον τρόπο βοηθά πολύ τόσο στην ανάγνωση όσο και στην κατάκτηση της ουσίας των εμπειριών που έχουν κατατεθεί στο χαρτί. Συμβουλεύει τους νέους μουσικούς που θέλουν να στήσουν –και κυρίως να κρατήσουν ζωντανό- το δικό τους ροκ συγκρότημα και ταυτόχρονα, με παράλληλες ματιές, φανερώνει στον αναγνώστη την πραγματικότητα πίσω από τη μουσική βιομηχανία της χώρας μας.

Υπάρχουν στιγμές που ο αναγνώστης και η αναγνώστρια, θα γελάσουν και άλλες τόσες που θα θυμώσουν, θα απορήσουν με τα περιστατικά της αφήγησης και θα αναρωτηθούν «πως τη παλεύουν» όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε αυτό το χώρο. Την απάντηση τη δίνει ο ίδιος ο Μαργαρώνης, γράφοντας ότι είναι η ίδια η δύναμη της μουσικής που σε κρατά Alive n kicking που έλεγαν και οι Simple Minds…. Τελικά το «Πώς να φτιάξετε ένα ροκ συγκρότημα», είναι κάτι παραπάνω από μια προσωπική μαρτυρία ή μια ατομική οπτική του Μαργαρώνη. Είναι η ιστορία πολλών ανθρώπων αυτή που συμπυκνώνονται στις σελίδες του μιας και στη θέση του συγγραφέα αφηγητή έχουν βρεθεί και βρίσκονται καθημερινά δεκάδες και εκατοντάδες άλλοι ροκ μουσικοί.

Από αυτή τη σκοπιά όποιος είναι μουσικός σε ροκ συγκρότημα πέρα του ότι θα βρει το βιβλίο χρήσιμο και διασκεδαστικό, πιθανά επίσης να βρει και τον εαυτό του ανάμεσα στις σελίδες του. Από την άλλη όποιος αγαπά τη μουσική, όποιος λατρεύει τις αληθινές ιστορίες και τις φιλικές συζητήσεις, όποιος έχει φανταστεί –έστω μία φορά- τον εαυτό του ως μέλος ενός συγκροτήματος, θα το απολαύσει.  Υπάρχουν στιγμές, όπως η ιστορία με τον μεγάλο, βαρύ και ευέξαπτο του hip hop, το ανερχόμενο ροκ συγκρότημα και τη σκυλοξεκωλοτραγουδιάρα που είναι πραγματικά απολαυστικές. Υπάρχουν βέβαια και σημεία που μπορεί να έχεις ενστάσεις, όπως προσωπικά έχω στο παράδειγμα του “Out of the box” τρόπου σκέψης που παραθέτει ο Μαργαρώνης, αλλά αλίμονο αν ένα βιβλίο δεν προκαλεί διάλογο προβληματισμούς, ενστάσεις ακόμα και δημιουργικές διαφωνίες.

Προλογίζει ο Θοδωρής Βλαχάκης (Magic De Spell) συνδέοντας με το δικό του τρόπο τις εμπειρίες των προηγούμενων γενιών με τις σημερινές.

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…