Φίλιπ Κερ: «Το χέρι του Θεού»
Στον σάπιο κόσμο του ποδοσφαίρου
Η Ελλάδα στην κρίση του καπιταλισμού έχει άφθονα στοιχεία για να γράψεις, όχι μυθιστόρημα, αλλά την ιστορία του σύγχρονου κόσμου! Ο καλός συγγραφέας, όμως, δεν αρκείται στο ετοιμοπαράδοτο υλικό. Όσο ελκυστικό και μεγάλο σε ποσότητα κι αν είναι. Χρειάζεται και κάτι άλλο που να συναρπάζει, να προκαλεί τη μυθοπλαστική ικανότητα του δημιουργού. Ο Κερ καθιερώθηκε στο είδος του «νουάρ» και ήταν βέβαιο ότι δεν θα «εκμεταλλευόταν» τόσο κυνικά τη χώρα μας. Δεν δυσκολεύτηκε, λοιπόν, να βρει τη λεπτομέρεια στη μεγάλη εικόνα και να στήσει ένα ακόμη αστυνομικό μυθιστόρημα: Το ποδόσφαιρο. Ο «βασιλιάς των σπορ» είναι μεν κυρίαρχος, αλλά σίγουρα υπάρχει κάτι σάπιο σε αυτόν. Ε, εκεί επεμβαίνει ο Κερ.
Τι κάνει λοιπόν ο Σκωτσέζος; Παίρνει όλα τα κομμάτια της μνημονιακής περιόδου και τα τοποθετεί με τέτοιο τρόπο ώστε να βάλει τον αναγνώστη σε γνώριμα καθίσματα. Φτιάχνει τις κερκίδες. Το περιβάλλον που θα αναπτύξει την ιστορία του. Μεθοδικά και στον ίδιο χρόνο που εξελίσσεται η υπόθεση. Ανεργία, πορνεία, φτώχεια, διαφθορά, απεργίες, πολιτικές σκοπιμότητες, επιθετικά ξένα κεφάλαια, επαιτεία, πλούτος για λίγους, γραφειοκρατία, ακροδεξιά. Η ιστορία είναι το ποδόσφαιρο και ο αθέατος κόσμος του. Παράνομο στοίχημα, εκμετάλλευση ανήλικων ποδοσφαιριστών, συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, τεράστια ποσά σε ανώριμους παίκτες, πρόθυμοι πάντα για σεξ και κραιπάλη. Φυσικά, υπάρχουν κι αυτά που ξέρουν σχεδόν όλοι οι φίλαθλοι. Την έχθρα των «αιωνίων» αντιπάλων, Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, την είσοδο του εθνικισμού στις θύρες των φανατικών, τον «πόλεμο» των χούλιγκαν, αλλά και την αναγνώριση του καλού ποδοσφαίρου, των άγραφων κωδίκων και τη φιλοσοφία του αθλήματος.
Ο Κερ, πάνω σε αυτό το γήπεδο θα βάλει τον ήρωά του, Σκοτ Μάνσον, προπονητή στην ομάδα Λόντον Σίτι, να λύσει το μυστήριο μιας δολοφονίας: Αυτής του αστεριού της Σίτι. Ο Κερ φροντίζει να δώσει χαρακτηριστικά «πατέρα» στον κόουτς Μάνσον ώστε να δικαιολογείται το δέσιμο με τους παίκτες. Επιπλέον, έχοντας κάνει φυλακή στο παρελθόν, άδικα, μισεί τους αστυνομικούς και με τα εσωτερικά προβλήματα της Ελλάδας αποφασίζει να δράσει μόνος του. Τα υπόλοιπα είναι εύκολα για τον συγγραφέα. Η αφήγηση κυλά εύκολα, η υπόθεση σε παρασύρει και η ατμόσφαιρα του γηπέδου σε κρατά σε αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα. Η καλή μετάφραση ανήκει στον Γιώργο Μαραγκό.
Info: “Το χέρι του Θεού”, Μετ: Γιώργος Μαραγκός, Εκδ. Κέδρος