Φαντάσματα... Από την Ιστορία στο προσωπικό βίωμα

Το Φάντασμα του Έθνους, 24 Ιουνίου / Φαντάσματα "Ghost Songs", από 27 Ιουνίου

| 19/06/2014

Το Libby Sacer Foundation σας προσκαλεί

στην συζήτηση Το Φάντασμα του Έθνους

24 Ιουνίου, 8μμ.

&

στα εγκαίνια της έκθεσης ΦαντΆσματα

27 Ιουνίου, 8μμ.

Ομιλία – συζήτηση: «Το Φάντασμα του Έθνους»   –  24 Ιουνίου 2014, 8μμ.

Δύο Αυστραλοί υπήκοοι, ο ελληνικής καταγωγής αιρετικός συγγραφέας Christos Tsiolkas και ο αντισιωνιστής Εβραίος δημοσιογράφος Antony Lowenstein, συζητούν για την ιδέα του έθνους. Ως παιδιά και εγγόνια μεταναστών, λευκοί κάτοικοι μιας μαύρης ηπείρου και άνθρωποι εκτός κανονικότητας, οι δύο θα ανιχνεύουν τη σχέση τους με αυτό που λέγεται έθνος. Οι καλεσμένοι θα μιλήσουν στα αγγλικά με ζωντανή διερμηνεία στα ελληνικά.

Σύντομα βιογραφικά:

Christos Tsiolkas_foto credit Zoe AliΟ Χρήστος Τσιόλκας γεννήθηκε στη Μελβούρνη το 1965. Παιδί Ελλήνων μεταναστών της εργατικής τάξης, αριστερός και ομοφυλόφιλος, έχει χαρακτηριστεί «ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους μυθιστοριογράφους της Αυστραλίας». Τιμήθηκε με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων και το βραβείο Καλύτερου Μυθιστορήματος από την εφημερίδα The Age για το «Νεκρή Ευρώπη». Το 2009, με το βιβλίο του «Το χαστούκι» (“The Slap”), κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Συγγραφέα των χωρών-μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, ενώ το 2010 ήταν υποψήφιος για το βραβείο Booker. Έργα του στα ελληνικά: Μπαρακούντα (2014, Ωκεανίδα), Νεκρή Ευρώπη (2010, Printa), Το χαστούκι (2010, Ωκεανίδα), Ο άνθρωπος του Ιησού (2001, Οξύ), Κατά μέτωπο (1999, Οξύ).  Έχει γράψει επίσης δοκίμια, σενάρια και θεατρικά έργα.

Antony Loewenstein -foto credit_Reuben BrandΟ Antony Loewenstein είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και κινηματογραφιστής, με βάση το Σύδνεϋ. Διατηρεί εβδομαδιαία στήλη στην εφημερίδα The Guardian, έγραψε βιβλία που έγιναν best-seller, όπως το “My Israel Question” («Το Ισραηλινό μου ερώτημα»), “The Blogging Revolution” («Η επανάσταση μέσω των blog») και “Profits of Doom” («Kέρδη του χαμού»), επιμελήθηκε τα βιβλία “Left Turn” («Αριστερή στροφή») και “After Zionism” («Μετά το Σιωνισμό») και επί του παρόντος φτιάχνει ένα ντοκιμαντέρ και ένα νέο βιβλίο για τον όρνεο-καπιταλισμό (vulture capitalism). (Περισσότερα εδώ:  http://antonyloewenstein.com ,   Twitter https://twitter.com/antloewenstein)

 

Έκθεση«ΦαντΆσματα / Ghost Songs»  

27 Ιούνη-19 Ιούλη και 11-21 Σεπτέμβρη 2014*   [Τρίτη – Παρασκευή 7-10μμ]

Απ’ τα φαντάσματα της Ιστορίας ως τα προσωπικά μας φαντάσματα, εκείνο που στοιχειώνει, που επιμένει να υπάρχει ανεξάρτητα από το χώρο και το χρόνο, και παραμένει αόρατο παρά τις εμφανίσεις του, αποτελεί κομμάτι της ταυτότητάς μας.

Τα φαντάσματα μπορούν να κρύβονται ή να αποκαλύπτονται, διαπερνόντας τοίχους και αιώνες, παραβαίνοντας όρια και περιορισμούς, και ολοκληρωτικά περιφρονώντας κάθε είδους Διαβατήρια. Όσα και αν τους ζητάμε εκείνα δεν ανταποκρίνονται, διατηρούν άκρα αυτοδιάθεση και το κυρίαρχο έμβλημα της εξουσίας: να μας βλέπουν ακόμα κι όταν εμείς δεν μπορούμε να τα δούμε.

Ποια είναι τα φαντάσματα που μας «στοιχειώνουν», μας συγκροτούν, μας εξουσιάζουν, μας συντροφεύουν, μας παιδεύουν, μας απελευθερώνουν; Ποια είναι η φωνή τους, καλά κρυμμένη μέσα στη δική μας φωνή; Εμφανίζονται ερήμην μας, τα απόθεσαν άλλοι σε εμάς ή τα εγκάλεσαν οι σκέψεις κι οι επιλογές μας; Μας στοιχειώνουν ερωτήματα που παραμελήσαμε να θέσουμε ή τα ανεπίλυτα προβλήματα;

Παραδοσιακά για να μπορέσει μια οντότητα να στοιχειώσει το παρόν πρέπει πρώτα να πεθάνει, να γίνει παρελθόν. Ο θάνατος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υπέρβαση των περιορισμών της ύλης. Και παραδόξως, είναι ακριβώς η επαναφορά των φαντασμάτων στη ζωή, η έκθεσή τους στο φως του τρέχοντος χρόνου, που τελικά δύναται να τα αποστομώσει, να τα παραλύσει και να τα καταστήσει οριστικά νεκρά.

Όμως πώς θα βρίσκαμε το δρόμο μας και ποιοι θα ήμασταν χωρίς αυτά; Αν μια α-λήθεια είναι αυτό που αρνείται τη λήθη, τότε τι γίνονται οι αλήθειες που ξεχνιούνται; Υπάρχουν φαντάσματα που τρέφουμε ευχαρίστως την παρουσία τους; Ποια θα προτιμούσαμε να ξεφορτωθούμε και πώς;  Και εν τέλει, για ποια φαντάσματα μιλάμε;

 Ghost Songs final

Συμμετέχουν (με εικαστικά και ηχητικά έργα, λόγο και ζωντανές δράσεις) οι:

Γιώργος Αγγελάκης, Έλενα Ακύλα, Ανδρέας Βάης, Μαρία Γεωργούλα, Ana Hopfer, Akiro Hellgardt, Στέφανος Καμάρης, Κατερίνα Κατσιφαράκη, Ευτυχία Κιουρτίδου, Άννα Λάσκαρη, Μικαέλα Λιακατά, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μαριέλα Νέστορα, Άρης Σιαφάς, Victoria Skogsberg, Όλγα Σπυράκη, Μυρτώ Σταμπούλου, Ευγενία Τζιρτζιλάκη, Eugenia Fragos, Irene Vela, Mark van Yetter, Μαρία Φακίνου, Δημήτρης Χαλάτσης, Στέφανος Χανδέλης.

  

       *Η έκθεση διακόπτεται στις 19/7, καθώς το Libby Sacer Foundation αναστέλλει τη λειτουργία του για το καλοκαίρι. Η έκθεση «Φαντάσματα / Ghosts Songs” ξανανοίγει κανονικά από 11 / 9 / 2014.