Φαντασιακά κόσμων σε διάσταση

Ένα οδοιπορικό στον ιταλικό βορρά

| 04/01/2018

Είναι ομολογουμένως δύσκολο να περιγράψεις με λέξεις, όλα όσα συνέλαβε ένας φωτογραφικός φακός. Πόσο μάλλον να δώσεις τίτλο σε ένα οδοιπορικό που ξεκινά από το Milano, περνά από τη Bologna και τη Brescia, για να επιστρέψει ξανά στους δρόμους και στις συνοικίες της πρωτεύουσας του ιταλικού βορρά.

Η εικόνα, όπως και οι λέξεις άλλωστε, δεν είναι σίγουρα αντικειμενικές. Δεν περιγράφουν μόνο, αλλά κατασκευάζουν κόσμους και τα αντίστοιχα φαντασιακά τους. Έτσι, πλάι στις βιτρίνες των οίκων μόδας, στα κτήρια με υψηλής αισθητικής αρχιτεκτονική, ανάμεσα στις μεγάλες τράπεζες, τις πολυεθνικές και τις πομπώδεις διαφημίσεις, πίσω από τα τεράστια πάρκα και μνημεία του πάμπλουτου πρώτου κόσμου, μπορεί να δει κανείς μετανάστες, καταλήψεις στέγης και κοινωνικά κέντρα, μποέμ συνοικίες και εργατικές κατοικίες ενός τέταρτου κόσμου που ζει μέσα στην καρδιά του πρώτου. Κάμερες, όχι μόνο για τους αστέρες που παρελαύνουν, αλλά και για την περιστολή όλων των δικαιωμάτων που τείνουν να είναι περιττά για την καθώς πρέπει εικόνα του υπαρκτού καπιταλισμού.

Πλούτος και φτώχεια, ομορφιά και ασχήμια –αναλόγως τι επιλέγεις να κοιτάς- νεοκλασικά φορτωμένα με τις ταμπέλες ασφαλιστικών, ιστορικές πλατείες και μνημεία των νεκρών μας, κρατικά κτήρια και κατειλημμένα κέντρα. Όλες ή ορισμένες από τις εμφανείς αντιθέσεις συνυπαρχόντων κόσμων που στην γενέτειρα του Antonio Gramsci παλεύουν ακόμη για την ηγεμονία.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Κεχρής