«Ένα, δύο, τρία – ευχαριστούμε αστυνομία»...

Φασίστες και αστυνομία στην Γερμανία

| 06/10/2016

Οι στενές σχέσεις των φασιστών με την αστυνομία δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα. Οπως προκύπτει από ρεπορτάζ της DW, η έξαρση των ρατσιστικών επιθέσεων στο γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας, το οποίο αναδεικνύεται σε μεγάλη ακροδεξιά «σφηκοφωλιά, δεν είναι άσχετη και με αυτές τις σχέσεις.

Οπως το θέτει το ρεπορτάζ, η έξαρση των επιθέσεων σε διάφορες πόλεις του κρατιδίου, όπως στο Χάιντεναου, το Φράιταλ και το Μπάουτσεν, καθώς και τα τα επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί του ακροδεξιού κόμματος Pegida στο περιθώριο των εορτασμών της επανένωσης «θέτουν για άλλη μια φορά το ερώτημα εάν υπάρχει αυτό το πρόβλημα και εντός της αστυνομίας στη Σαξονία».

«Ο επικεφαλής του κινήματος Λουτς Μπάχμαν που έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για αξιόποινες πράξεις, καυχιέται συχνά για τις ιδιαίτερα καλές διασυνδέσεις που διατηρεί με εργαζόμενους της αστυνομίας, εντός της οποίας, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, υπάρχουν πολλοί ομοϊδεάτες των αυτοαποκαλούμενων πατριωτών. Η Pegida δημοσιεύει μέχρι και εσωτερικά έγγραφα της αστυνομίας».

»”Ένα, δύο, τρία – ευχαριστούμε αστυνομία” φώναζε το πλήθος τη Δευτέρα όταν ένας από τους αρχηγούς της αστυνομίας διάβασε «ευχαρίστως» τους όρους για τη διεξαγωγή της πορείας διαμαρτυρίας του κινήματος. Κάτι που κανονικά είναι καθήκον του ατόμου που δηλώνει την πορεία στις αστυνομικές αρχές. Στο τέλος μάλιστα ο αστυνομικός ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στους συγκεντρωμένους οι οποίοι λίγο νωρίτερα έβριζαν χυδαία την καγκελάριο Μέρκελ και παρενόχλησαν λεκτικά και σωματικά τους πιστούς που παρευρέθηκαν στη εορταστική λειτουργία στην εκκλησία Frauenkirche. Ο αστυνομικός καταχειροκροτήθηκε από τους συγκεντρωμένους».

Ο επαγγελματικός σύλλογος αστυνομικών που ειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων «αναγνωρίζει ότι οι συνάδελφοι στη Σαξονία μεροληπτούν». Όσον αφορά τη στάση της αστυνομίας στη Δρέσδη ανήμερα των εορτασμών, ο εκπρόσωπος του συλλόγου Τόμας Βίπερζαλ σχολίασε ότι επρόκειτο για μια «προσεκτικά μελετημένη τακτική που επιδιώκει να διευρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο τα περιθώρια ελιγμών του Pegida αλλά και των νεοναζί. Αντίθετα, οι αριστεροί φτάνει να χρησιμοποιήσουν μια σφυρίχτρα για να τους περικυκλώσει αμέσως η αστυνομία».

«Ακόμη και μέλη της τοπικής κυβέρνησης έχουν αρχίσει να κατονομάζουν το πρόβλημα. Έτσι, για παράδειγμα, η γενική γραμματέας του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στη Σαξονία, Ντανιέλ Κόλμπε διατυπώνει το ερώτημα: “Γιατί -σε αντίθεση με τους αντιδιαδηλωτές- οι οπαδοί του Pegida μπορούν να διαμαρτύρονται ανεμπόδιστα;”.

»Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξονίας Μάρτιν Ντούλιγκ είχε διατυπώσει ήδη την άνοιξη το ερώτημα “εάν η συμπάθεια για το Pegida και το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εντός της αστυνομίας της Σαξονίας είναι πιο έντονη απ’ ό,τι στο μέσο όρο του πληθυσμού”»

Αντίθετα, ο αντιδήμαρχος Δημόσιας Τάξης της Δρέσδης Ντέτλεφ Ζίτελ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) υπερασπίστηκε την αστυνομία, δηλώνοντας: «Δεν επιθυμώ ένα κράτος στο οποίο οι κυβερνώντες να μπορούν να γιορτάζουν ανενόχλητοι και ο πολίτης να μην μπορεί να πει τη γνώμη του»..!