Φασιστικό - παραστρατιωτικό «τσίρκο» στον Βοτανικό...

... από τον περασμένο Ιούλιο...

| 03/11/2016

Τί κι αν ένα τσούρμο φασίστες, εθνικιστές… και οι «φίλοι» τους έχουν μετατρέψει σε «κράτος εν κράτει» την περιοχή που προορίζεται για την κατασκευή τεμένους στον Βοτανικό, κάτω από την ευφάνταστη «ομπρέλα» του… «hot post» για Ελληνες, από τον περασμένο Ιούλη;!

Τί κι αν, όπως σημειώνει ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», έχουν περιφράξει δημόσιο χώρο με συρματόπλεγμα, τον «φρουρούν» ομάδες ντυμένες με στολές παραλλαγής, που χρησιμοποιούν ενδοεπικοινωνία, διαθέτουν σκοπιά με γραφείο εισερχομένων και εξερχομένων και που σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει με κέντρο φιλοξενίας αστέγων αλλά περισσότερο σε «μια φωλιά φασιστών και ακροδεξιών που χρησιμοποιούν σαν ταμπέλα τους “αστέγους”;

Η κυβέρνηση τηρεί «σιγήν ιχθύος»…

Στο ρεπορτάζ του «Ρ» αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ως “διοικητής” του χώρου συστήνεται σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ ο Γιάννης Ιωαννίδης, που φέρεται να είναι “έφεδρος αξιωματικός”.

»Η λειτουργία του “καταλύματος” στην Ιερά Οδό 114 ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλη και στο διάστημα αυτό λειτούργησε με την κυβέρνηση να τηρεί στάση… ανοχής. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στην κατάληψη χαρακτηρίζουν το χώρο «hot spot μόνο για Ελληνες» (λες και ο όρος hot spot των εγκλωβισμένων προσφύγων αναφέρεται σε… φιλανθρωπικό ίδρυμα) και επιχειρούν να εμφανίσουν τα κίνητρά τους συνδεδεμένα με «ύψιστο σκοπό», «θεάρεστο έργο» κ.ο.κ. Δηλώνουν λοιπόν μέσα από τη σελίδα τους στο facebook: «Τώρα το ότι μπορεί να φαίνεται σε εσάς ότι υπάρχουν μία ή και περισσότερες πολιτικές – πατριωτικές κομματικές οργανώσεις που μας στηρίζουν, δεν θα το διαψεύσουμε, γιατί και αυτές συμμετέχουν σιωπηρά παρέχοντάς μας στήριξη, αφού οι ίδιες έχουν ζητήσει την ανωνυμία τους στην προσπάθεια αυτή, αναγνωρίζοντας ότι είναι ενέργεια των Ελλήνων και όχι των κομμάτων». Παρακάτω θα δούμε αναλυτικότερα ποιες είναι αυτές οι … «πατριωτικές οργανώσεις».

»Το “έργο” αυτό έτυχε ιδιαίτερα θερμής προβολής το προηγούμενο διάστημα από ακροδεξιά έντυπα και όχι μόνο, ως “πρωτοβουλία στήριξης στους Ελληνες που πλήττονται από την κρίση τη στιγμή που οι πρόσφυγες… καλοπερνάνε, ενώ αγκαλιάστηκε ανοιχτά από ναζιστικές – ρατσιστικές οργανώσεις”. Η Χρυσή Αυγή, που βλέπει “ισλαμοποίηση” της χώρας με την κατασκευή τζαμιού, μέσω της παράταξης “Ελληνική Αυγή για την Αττική” έφερε τον Ιούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής “ψήφισμα συμπαράστασης και έμπρακτης στήριξης προς την προσπάθεια που ξεκίνησαν κάτοικοι της περιοχής του Βοτανικού και τρεις σύλλογοι προς στήριξη των αναξιοπαθούντων Ελλήνων”.

»”Πρόκειται για μία αξιέπαινη πρωτοβουλία που αφορά στέγαση και σίτιση Ελλήνων συμπολιτών μας που πλήττονται από τις συνέπειες της ανθελληνικής μνημονιακής πολιτικής στο κτίριο επί της Ιεράς Οδού 114 στον Βοτανικό χωρίς καμία στήριξη από την πολιτεία”, αναφερόταν χαρακτηριστικά, με τους γνωστούς “φερετζέδες” αλληλεγγύης και τις αντιμνημονιακές κορόνες των χρυσαυγιτών.

»Τη στήριξή της έχει εκφράσει η «Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ενωση» (ΛΕΠΕΝ) (σ.σ. προήλθε από διάσπαση της Χρυσής Αυγής) δηλώνοντας με δελτίο Τύπου στις 11 Ιούλη: “Εδώ υπάρχουν Ελληνες που δεν το βάζουν κάτω. Ελληνες που νοιάζονται για το διπλανό τους που ζούσε αξιοπρεπώς και επιβίωνε, μέχρι να γίνει πράξη η “κοινωνική πολιτική” του μεταπολιτευτικού συρφετού. Ενα Hot Spot για Ελληνες, με πρωτοβουλία των κατοίκων του Βοτανικού, της “Αναγέννησης Ελλήνων” και του κινήματος Ελλήνων Εφέδρων “Πολίτες – Οπλίτες”, την οποία στηρίζουμε με κάθε μας δύναμη!”.

»Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε απόσπασμα από συνέντευξη, τον περασμένο Ιούνη, του Δημήτρη Ζαφειρόπουλου, ο οποίος ήταν επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα Πόλις Ελληνική», που στις εκλογές του 2006 είχε κατέβει με σύνθημα “Οχι τζαμί στην Αθήνα”. Λέει λοιπόν ο γνωστός για τις ακροδεξιές, φασιστικές θέσεις του: “Σε πολιτικό επίπεδο, η ΛΕΠΕΝ και το Pro Patria βρέθηκαν εκεί (σ.σ. στο Βοτανικό και στην κατάληψη) κυριολεκτικά από την πρώτη ώρα. Η Χρυσή Αυγή άφαντη και μάλιστα την ώρα της αντισυγκέντρωσης, σε όλα τα γραφεία της ανακοίνωνε “Μαθήματα Ελληνικής Ιστορίας” και δύο εβδομάδες μετά την αρχή της πρωτοβουλίας, φέρνει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο… Προς τιμήν τους και το “Εθνικό Μέτωπο” και η “Νέα Δεξιά” έβγαλαν ανακοινώσεις για το θέμα και έστειλαν αντιπροσωπείες. Κάποιοι άλλοι βλέπουν τον Καμμένο πίσω από την όλη κίνηση επειδή βουλευτής του έστειλε τρόφιμα. Ο Βοτανικός μπορεί να εξελιχθεί κάλλιστα σε ένα παραγωγικό πατριωτικό εργαστήρι ζύμωσης ανθρώπων και ιδεών». Είναι προφανές ότι και στους κόλπους των ακροδεξιών και φασιστικών μορφωμάτων υπάρχουν κόντρες και διεργασίες…

»Οι παραπάνω οργανώσεις και ο Πολιτιστικός Σύλλογος που φέρεται να έχει πρωτοστατήσει ενάντια στην ανέγερση τζαμιού στο Βοτανικό και να έχει προσφύγει γι’ αυτόν το λόγο στο ΣτΕ, εμφανίζονται να πρωτοστατούν στο εγχείρημα. Το δε κίνημα Ελλήνων Εφέδρων “Πολίτες – Οπλίτες” εμφανίζεται ως «πολιτική δράση του πολιτικού κόμματος Λ.Ε.Υ.Κ.Ο.”. Στο διαδίκτυο βρίσκεται δημοσιευμένη η καταστατική διακήρυξη του παραπάνω Κινήματος Εφέδρων και διαβάζουμε μεταξύ άλλων: “Μέλος μπορεί να γίνει κάθε Ελληνας πολίτης που υπηρέτησε την πατρίδα, αποδέχεται τους σκοπούς του και επιθυμεί να συμβάλει στην επίτευξη των σκοπών αυτών. Ολα τα μέλη ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους κατατάσσονται στη δύναμη της αντίστοιχης περιφερειακής οργάνωσης του Κινήματος”, ενώ στην παράγραφο “Σκοπός και μέσα” περιγράφεται «Η Ενωση Εφέδρων Ελλήνων Πολιτών – Οπλιτών – η ηθική και πνευματική εξύψωσή τους και η καλλιέργεια της ψυχικής ενότητας όλων των Ελλήνων που υπηρέτησαν την πατρίδα και ορκίστηκαν να φυλάττουν ως άγρυπνοι φρουροί την πατρίδα και την δημοκρατία και να είναι οι θεματοφύλακες του συντάγματος της Ελλάδας…”.

»Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη κίνηση εξυπηρετεί επικίνδυνες και άθλιες μεθοδεύσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιες ομάδες εμφανίζονται στη χώρα μας, με προσανατολισμό «πατριωτικό», με στοιχεία που θυμίζουν τις παραστρατιωτικές ομάδες πολιτοφυλακής άλλων χωρών, όπου τις είδαμε να δρουν απέναντι στο λαϊκό κίνημα στο όνομα της διαφύλαξης της τάξης, γεννώντας ερωτήματα για το χαρακτήρα και τη δράση τους. Και βέβαια τα ερωτήματα είναι μεγάλα και πολλά σχετικά με τη δράση των λεγόμενων ομάδων εφέδρων πολιτών – οπλιτών.

»Προχτές, και μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, το υπουργείο Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή του στο θέμα, σημειώνοντας: “Σύμφωνα με καταγγελίες και δημοσιεύματα του Τύπου, ο ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων χώρος τελεί υπό κατάληψη η οποία επιγράφεται ως “Στέγη Αστέγων” και προορίζεται – όπως διακηρύσσουν οι καταληψίες – μόνο για Ελληνες. Χαρακτηριστικά, την αποκαλούν “hot spot για Ελληνες””. “Οι καταληψίες φέρονται να ανήκουν σε σύλλογο, ο οποίος είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της ανέγερσης του τεμένους και η προσφυγή του είχε απορριφθεί, ενώ συμμετέχουν και μέλη συλλόγων που κυκλοφορούν με στρατιωτικές στολές και ασκούν έλεγχο στοιχείων για την είσοδο στον χώρο”, ενώ τονίζεται πως “η κατάληψη έχει ως προφανή σκοπό, μεταξύ άλλων, να παρεμποδιστεί η ανέγερση του τεμένους”».

Οπως σημειώνει ρεπορτάζ του «Εθνους» που υπογράφει ο Στέλιος Βογιατζάκης αυτό που «βαφτίστηκε» «Στέγη Αστέγων» στον αριθμό 114 της Ιεράς Οδού «δεν μοιάζει καθόλου με χώρο φιλοξενίας ανθρώπων που έχουν χάσει τα πάντα». «Η συρόμενη πόρτα της εισόδου είναι κλειδωμένη και από πάνω έχουν τοποθετηθεί δύο σειρές συρματοπλέγματα.».

«Λίγα μέτρα πιο μέσα, έχει τοποθετηθεί, στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, μία τέντα η οποία στην πραγματικότητα λειτουργεί ως σκοπιά. Σε αυτή την τέντα υπάρχει ένα γραφείο, ένα βιβλίο εισερχομένων και εξερχομένων, συσκευές ενδοεπικοινωνίας και μια σημαία με το αστέρι της Βεργίνας.

»Καθόλου συμπτωματικά αυτός είναι ο χώρος ο οποίος προορίζεται για τη δημιουργία του μουσουλμανικού τεμένους και οι άνθρωποι που τον έχουν καταλάβει εδώ και τέσσερις μήνες λένε ότι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την ανέγερσή του.

»Κάποιοι μάλιστα φορούν πλήρεις στολές παραλλαγής, δηλαδή μιλιτέρ παντελόνια, άρβυλα και μπερέδες. Ποιοι είναι, όμως, αυτοί; Οσοι βρίσκονται χαμηλά στην ιεραρχία αυτοαποκαλούνται «έφεδροι οπλίτες», ενώ ο αρχηγός τους δηλώνει «έφεδρος αξιωματικός». Εχουν, με λίγα λόγια, όλα τα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε ακροδεξιά παραστρατιωτική ομάδα.».

«Είμαι ο διοικητής του χώρου» λέει στο «Εθνος» ο Γιάννης Ιωαννίδης και στην εύλογη απορία αν είναι στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού, στο οποίο ανήκε μέχρι πριν από λίγο καιρό η έκταση των 16 στρεμμάτων, απαντά: «Αυτός ο χώρος ήταν του Ναυτικού. Τώρα ανήκει σε μένα. Τον πήρα από τους λαθροκανίβαλους που θα το έκαναν τέμενος. Δεν μπορεί να παραχωρείται συνέχεια ελληνικό έδαφος»…

Μάλιστα, «το αίτημα για μια μικρή επίσκεψη στους χώρους που φιλοξενούνται οι άστεγοι και για μια μικρή συνομιλία μαζί τους έπεσε στο κενό. “Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Θα πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας” ήταν η απάντηση που έδωσαν όσοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στη “σκοπιά”…