Φασιστο-κουτσαβάκια και Πόντιοι Πιλάτοι

| 07/03/2020

Ο γνωστός φαιδρός κουτσαβακισμός των φασιστών της διπλανής πόρτας απέκτησε γκροτέσκες διαστάσεις μέσω του διαχειριστή της ιστοσελίδας με τον Κου Κλουξ Κλαν τίτλο, «ΣύλλογοςΚυνηγώνΛαθρομεταναστών»: «Ήταν μια ανοησία, δεν τα εννοούσαμε. Αφήστε μας, δεν θα πειράξουμε κανέναν. Ήταν όλα ένα λάθος» εκλιπαρούσε τους αστυνομικούς που τον προσήγαγαν, σύμφωνα με το e-thessalia.gr.

Αυτό είναι το απολαυστικό μέρος της υπόθεσης.

Υπάρχει όμως και το σκοτεινό. Που αφορά στην εξαιρετικά προβληματική, περίεργη, αν όχι ύποπτη στάση της αστυνομίας. Διότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του e-thessalia.gr η αστυνομία δεν στοιχειοθέτησε κατηγορίες σε βάρος του, και θα διαβιβάσει τον σχετικό φάκελο στον Εισαγγελέα Βόλου, προκειμένου να αποφανθεί εκείνος εάν προκύπτει παράβαση του νόμου περί ρατσισμού και προώθηση ρατσιστικής βίας. Ο δε φασιστο-κουτσαβάκης αφέθηκε στην συνέχεια ελεύθερος.

Η αστυνομία λοιπόν προφανώς «δυσκολεύεται» να αποφανθεί αν εμπίπτει στα ρατσιστικά αδικήματα μια συμμορία που δηλώνει ευθαρσώς ότι θέλει να κυνηγήσει ανθρώπους λόγω της καταγωγής τους.

«Δυσκολεύεται» να στοιχειοθετήσει κατηγορίες εναντίον ρατσιστών που επιδεικνύουν σε αναρτήσεις της φασιστοσελίδας τα όπλα τους συνοδεύοντάς τα με δηλώσεις μίσους κατά των «λαθρομεταναστών» στον Βόλο, που πρέπει να «ξεβρωμίσει» (η ορθογραφία είναι η γνωστή των απανταχού «Ελληναράδων»).

Ακόμη και οι προληπτικές προσαγωγές που έκανε η αστυνομία λόγω της αντισυγκέντρωσης που ετοίμαζε η συμμορία για το αντιφασιστικό συλλαλητήριο, έγιναν για τον φόβο επεισοδίων, όχι επειδή θα χυνόταν ρατσιστικό δηλητήριο.

Ο συστημικός ρόλος των φασιστών και η ταξική χρησιμότητά τους για τα αφεντικά αποδεικνύεται καθημερινά. Και μέσω του τρόπου που τους αντιμετωπίζει ο κρατικός μηχανισμός καταστολής.

Όσο περιμένουμε να δούμε αν θα έχει και ο εισαγγελέας τις ίδιες «δυσκολίες», ας θυμηθούμε τον Μπρέχτ: «Ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμηθεί παρά σαν καπιταλισμός στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή, σαν ο πιο θρασύς κι ο πιο δόλιος καπιταλισμός».

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.