Ροκ, αλήτικο hip hop, πειραματισμοί και λαϊκό γλέντι

Η συναυλιακή «βεντάλια» των «Αναιρέσεων»

| 31/05/2016

Το φεστιβάλ των Αναιρέσεων, γνωστό πλέον στο φεστιβαλικό κοινό της Αθήνας λόγω και των ιδιαίτερων συναυλιακών προτάσεων του, επανέρχεται και φέτος με ένα όσο γίνεται πιο ενδιαφέρον πρόγραμμα που συνδυάζει πολλές και διαφορετικές αισθητικές προτάσεις, μουσικά ρεύματα και δημιουργικούς ανθρώπους. Ο σκληρός ροκ ήχος, το ταξιδιάρικο post, το αλήτικο hip hop, οι πειραματισμοί με τη παράδοση, το γλέντι και τα αφιερώματα στη λαϊκή έκφραση, συνθέτουν το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ.

Αρχή την Παρασκευή 3 Ιούνη. Στη πρώτη σκηνή στον όμορφο χώρο του άλσους της πρόσοψης της παλιάς Γεωπονικής, οι Encardia θα παρουσιάσουν ένα πολύ επίκαιρο πρόγραμμα, το emigranti αφιερωμένο στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Το πρόγραμμα που θα ακούσουμε στις Αναιρέσεις θα αποτελέσει μια ειδική εκδοχή της ομώνυμης μουσικό θεατρικής παράστασης, η οποία με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε τη φετινή Άνοιξη στην Αθήνα.

Encardia

Encardia

Τη σκυτάλη θα πάρει το πολυφωνικό συγκρότημα των ΧΑΟΝΙΑ, γνωστό για τη προσφορά του στη διάδοση και διάσωση της Ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης, θα προσφέρει στιγμές πολυφωνικής μαγείας στο κοινό. Για να ακολουθήσει ένα μεγάλο Ηπειρώτικο γλέντι με τον μετρ του είδους Πετρολούκα Χαλκιά. Ένας μουσικός που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Βαθύς γνώστης της ηπειρώτικης μουσικής κουλτούρας και ανοιχτός στη παγκόσμια μουσική σκέψη, ένας δεξιοτέχνης του κλαρίνου και μια μεγάλης εμβέλειας μουσική προσωπικότητα, θα καθοδηγήσει ένα μοναδικό γλέντι και συλλογικό χορό στη πρώτη νύχτα των Αναιρέσεων.

Παράλληλα στη , τη «κάτω» σκηνή του φεστιβάλ, ο ρόκ ήχος, σε όλες τους τις σκληρές εκφράσεις, θα γνωρίζει μια ιδιαίτερη συνάντηση. Επικεφαλής σε αυτήν, ποιοι άλλοι, οι μοναδικοί Nightstalker. Ατόφιο, σκληρό, αληθινό rock n’ roll, όπως αυτοί ξέρουν να παίζουν, ετοιμάζεται να απογειώσει τη σκηνή των Αναιρέσεων. Και βέβαια δεν θα τους αφήναμε ποτέ μόνους τους.

Nightstalker

Nightstalker

Μαζί τους οι BLML (ex Blackmail). Δημιουργήθηκαν το 2010 από τον Γιώργο Καρανικόλα των θρυλικών Last Drive. Το 1990 ήταν η χρονιά που σχηματίστηκαν για πρώτη φορά ως Blackmail, και μετά από τρία άλμπουμ, οι δρόμοι τους χώρισαν για να ξανασυναντηθούν το 2010 και να δουλέψουν πάνω σε νέο υλικό του Γιώργου. Τον Δεκέμβριο του 2011 κυκλοφόρησε το supersonic άλμπουμ The Gift και τον Ιανουάριο του 2016 το Panopticon. Αρχές του 2016 επανακυκλοφόρησε το album Seven, αυτή τη φορά σε βινύλιο με νέο mastering. Εθιστικά κιθαριστικά riffs, παγανιστικά beats πάνω σε σαρωτικά τύμπανα, στερεοσκοπικές μπασογραμμές  και φυσικά η ερμηνεία του Γιώργου Καρανικόλα, συνθέτουν τον ιδιαίτερο μετά-ψυχεδελικό ήχο των BLML. Οι live εμφανίσεις τους μεταφέρουν το κοινό σε μια ατμόσφαιρα μυστηριακή και ηλεκτρισμένη, σχεδόν ιερά πολεμική.

BLML

BLML

Αρωγοί σε αυτό το μοναδικό live και οι Spinball, μια alternative rock μπάντα από την Αθήνα, που θα ανέβει στη σκηνή των Αναιρέσεων έχοντας στις αποσκευές της το Shadows, το πρόσφατο και πολύ δυνατό άλμπουμ τους με αναφορές σε όλο το εύρος του σκληρού alternative ήχου και βέβαια οι ΚΡΑΑΚ που συνθέτουν ρωγμές αποσυνθέτοντάς νότες πάνω στις μουσικές τους επιρροές. Blues, Garage Punk, Krautrock, ατμοσφαιρικοί ήχοι, ψυχεδέλεια… Ποτέ δε μπορείς να ξέρεις ποια πλευρά τους θα συναντήσεις. Ένα πραγματικά εκρηκτικό μουσικό κοκτέιλ…

Το Σάββατο 4 Ιούνη ένα πολύ δυνατό μουσικό καρέ θα καταλάβει τη 1η σκηνή των Αναιρέσεων. Πρώτο χαρτί, ο «άσσος» Μπάμπης Παπαδόπουλος, πολλαπλά αγαπημένος, από τις Τρύπες και το γκρουπ του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ένας μουσικός με συνεχείς αναζητήσεις, από τη «Σπηλιά του Δράκου» μέχρι το «Μέσα στον πόνο ειν’ η χαρά μεσ’ στη χαρά είναι ο πόνος», φέρνει το πείραμα, το πείραγμα και τον αυτοσχεδιασμό στη μουσική μας παράδοση, παρέα με μια μπάντα εξαίρετων μουσικών.

Μπάμπης Παπαδόπουλος

Μπάμπης Παπαδόπουλος

Ακολουθεί ο Γιάγκος Χαιρέτης, ο χαρακτηριστικός λαουτιέρης από τα Ανώγεια, μια ξεχωριστή περίπτωση μουσικού. Συνεργάτης του Ψαραντώνη και του Ψαρογιώργη, πατάει γερά στην μουσική κληρονομιά της γενέτειρας του της Κρήτης, στη στιχουργική, αξιοποιώντας τους μουσικούς της δρόμους. Παράλληλα, δίνει τη δική του μουσική άποψη στην ερμηνεία ήδη γνωστών κι αγαπημένων τραγουδιών, σύγχρονων δημιουργών όπως των Χαϊνηδων, του Θανάση Παπακωνσταντίνου κι άλλων.. είτε τραγουδάει μόνος και εκτρέπεται σε έθνικ και ροκ αυτοσχεδιασμούς, ερμηνεύοντας ριζίτικα παραδοσιακά τραγούδια.

Γιάγκο Χαιρέτη

Γιάγκος Χαιρέτης

Τρίτος στη παρέα ο Βαγγέλης Καζαντζής. Ο δημιουργός από τη Λαμία έχει συνδέσει τα τελευταία χρόνια το όνομα του με 2 αξιόλογους δίσκους, σημαντικές συνεργασίες και επιτυχημένες εμφανίσεις. Ετοιμάζει το καινούργιο του δίσκο και μας επιφυλάσσει ένα αρκετά ηλεκτρικό σετ για το βράδυ του Σαββάτου.

Βαγγέλη Καζαντζή

Βαγγέλης Καζαντζής

Τελευταίο και καθοριστικό μας χαρτί οι Rebetien. Μια παρέα τεσσάρων μουσικών που ερμηνεύουν τραγούδια και σκοπούς από το ρεπερτόριο του ρεμπέτικου και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, αλλά και νέες δικές τους συνθέσεις. Με ένα αρκετά μεγάλο φάσμα ρεπερτορίου και τεχνοτροπιών στη διάθεσή τους, αλλά και έντονη αυτοσχεδιαστική διάθεση, οι Rebetien είναι σε θέση να μεταβάλλουν το μουσικό κλίμα από ιδιαίτερα μελαγχολικό και ρομαντικό έως άκρως δυναμικό και γλεντιστικό.

Rebetien

Rebetien

Στην 2η σκηνή των Αναιρέσεων, τρεις μπάντες με κοινό στοιχείο το ποιοτικό τους ήχο, τρία κοσμήματα της Ελληνικής ροκ σκηνής. Οι Electric Litany, ίσως το πιο «εγκεφαλικό» συγκρότημα που διαθέτει η ελληνική ροκ σκηνή, ταξιδεύουν από το Λονδίνο, το τόπο διαμονής τους τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, ειδικά για την εμφάνιση τους στις Αναιρέσεις.

Electric Litany

Electric Litany

Οι 2L8 από τη Θεσσαλονίκη, το συγκρότημα με τον ιδιαίτερο ήχο, τη θεατρικότητα που χαρακτηρίζει τόσο τη μουσική όσο και τις εμφανίσεις τους, θα ανέβουν στη σκηνή των Αναιρέσεων, δίνοντας μας τη δική τους απάντηση (The Answer) όπως είναι και ο τίτλος της πολύ φρέσκιας νέας τους δουλειάς, μαζί με κομμάτια της πλούσιας δισκογραφίας τους.

2L8

2L8

Τρίτο συγκρότημα, οι επίσης Θεσσαλονικείς JANE DOE, μία από τις καλύτερες μπάντες που έχουν εμφανιστεί στην εγχώρια σκηνή τα τελευταία χρόνια. Ο ιδιαίτερος ήχος τους και η δύναμη που βγάζουν στη σκηνή τους κατατάσσει ως μία από τις καλύτερες εναλλακτικές προτάσεις αυτή τη στιγμή. Τα καλά λόγια του κοινού και όχι μόνο, τους έφεραν στο support μεγάλων συγκροτημάτων, αποσπώντας μάλιστα θετικά σχόλια από αυτές, όπως οι A Place to bury Strangers, Crippled Black Phoenix, O.Children, Nite Fields και Sonic Jesus.

Jane Doe

Jane Doe

Στη τελευταία βραδιά του φετινού φεστιβάλ, Κυριακή 5 Ιούνη, στη 1η σκηνή του φεστιβάλ ο Δημήτρης Μπάσης, ένας γνήσιος λαϊκός τραγουδιστής, με πάθος και αυθεντικότητα, από τους σημαντικότερους της γενιάς του, κάνει «Μια στάση εδώ» και ερμηνεύει τραγούδια που αγαπήσαμε.

Δημήτρη Μπάση

Δημήτρης Μπάσης

Σε αυτό το υπέροχο μουσικό πρόγραμμα, ο Δημήτρης Μπάσης μαζί με την χαρισματική τραγουδίστρια Ελένη Πέτα θα ερμηνεύσουν τραγούδια μεγάλων δημιουργών και όλες τις μεγάλες επιτυχίες τους, αλλά θα περιλάβουν και ένα μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο Δημήτρη Μητροπάνο, που μας συνόδευε με το μεγαλείο της φωνής του για πάνω από 40 χρόνια! «Ρόζα», «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Σβήσε το φεγγάρι», «Καλοκαίρια και χειμώνες» είναι μερικά από τα τραγούδια που θα ακουστούν σε αυτό το υπέροχο αφιέρωμα! Οι Αναιρέσεις 4 χρόνια μετά το θάνατο αυτού του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή, τιμούνε τη προσφορά του με αυτό το ειδικό αφιέρωμα.

Ελένη Πέτα

Ελένη Πέτα

Στη 2η σκηνή η hip hop κουλτούρα θα γνωρίσει μια από τις μεγαλύτερες βραδιές της. Οι Αναιρέσεις, τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές hip hop συναντήσεις, αλλά αυτή τη φορά ο πήχης θα ανέβει πολύ ψηλά… Οι Word Of Mouth, o Anser, o Άγνωστος Χειμώνας, ο Ταφ Λάθος, ο Dj Micro και ο Εισβολέας με τους The Tedds, σε μια άνευ προηγουμένου σύμπραξη, που υπόσχεται να απογειώσει το φεστιβάλ στο φινάλε του…

Word Of Mouth

Word Of Mouth

Anser

Anser

Άγνωστο Χειμώνα

Άγνωστος Χειμώνας

ΤΑΦ Λάθος

ΤΑΦ Λάθος

Eισβολέα + Tedds

Eισβολέας + Tedds

Είσοδος ενίσχυσης 5€, τριήμερο 12€

Το πλήρες πρόγραμμα

Παρασκευή 3 Ιούνη

ΣΚΗΝΗ 1

ENCARDIA emigranti

ΧΑΟΝΙΑ

Ηπειρώτικο γλέντι με το ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑ ΧΑΛΚΙΑ

ΣΚΗΝΗ 2

ΚΡΑΑΚ

SPINBALL

BLML (ex BLACMAIL)

NIGHTSTALKER

Σαββάτο 4 Ιούνη

ΣΚΗΝΗ 1

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΑΓΚΟΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ

REBETIEN

ΣΚΗΝΗ 2

JANE DOE

2L8

ELECTRIC LITANY

Kυριακή 5 Ιούνη

ΣΚΗΝΗ 1

«ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ»

“Λαϊκή Συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση και την Ελένη Πέτα και με ένα μεγάλο Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο”

ΣΚΗΝΗ 2

WORD OF MOUTH

ANSER

ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ , DJ MICRO

ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ + THE TEDDS

info: Αναιρέσεις 2016 3, 4 και 5 Ιούνη

Γεωπονική Σχολή Αθηνών, Ιερά Οδός 54, Ελαιώνας.

Ώρα έναρξης συναυλιών 21.30