Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2017 | 2 - 4 Ιούνη

Επιστρέφει με πλούσιο πρόγραμμα

| 02/06/2017

Το Φεστιβάλ Αναιρέσεις ανανεώνει το ετήσιο ραντεβού του στις 2-3-4 Ιουνίου σε πείσμα των νόμων της αγοράς, των απαγορεύσεων και των επιθέσεων σε κάθε φωνή αντίστασης και αγώνα. Με κεντρικό σύνθημα “Κάτω η τέχνη σας, κάτω ο έρωτάς σας, κάτω το σύστημα σας – Να κάνουμε την ανάγκη ιστορία”, οι Αναιρέσεις φιλοδοξούν να αποτελέσουν μια συλλογική ανατρεπτική διαδικασία, προσφέροντας ταυτόχρονα πρόσβαση σε φτηνές και ποιοτικές εκδηλώσεις σε χιλιάδες νέες και νέους καθώς και φτωχούς εργαζόμενους και εργαζόμενες στο επίκεντρο της κρίσης.

To φεστιβάλ λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα αυτό το ΠΣΚ στις 3 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ( Αθήνα – Πάτρα – Θεσσαλονίκη) και παίρνει σειρά και στις υπόλοιπες, όσο ο Ιούνης προχωρά:

αναιρεσεισ σινολικο

Παρακάτω δείτε αναλυτικά το φετινό πρόγραμμα συναυλιών για την Αθήνα, που όπως κάθε Ιούνιο, έτσι και φέτος, είναι πλούσιο και πολυσυλλεκτικό, με επιλογές από ένα ευρύτατο μουσικό φάσμα:

Παρασκευή 2/6

Σκηνή 1 (21:30)
Βέβηλος + Dj Magnum & guests
Social Waste & Αντίποινα ft Dj Magnum
Zoro & Buzz
Rationalistas

Σκηνή 2 (21:30)
Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή
Μελίνα Κανά με τους Π. Παπαιωάννου &  Rom Royale
Φωτεινή Βελεσιώτου, μαζί της ο Σ. Μπαλλάς


Σάββατο 25/6

Σκηνή 1 (21:30)Quantic dj set (England)
Cayetano dj set
Blend Mishkin & Roots Evolution
Wolfy Funk Project
Kill Emil + Mamaletta
Andyfellaz
Stiko dj set

Σκηνή 2
Χειμερινοί Κολυμβητές με την Μπάντα της Φλώρινας
Παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι με τους Φυστικί Σαλόνι

 

Κυριακή 26/6

Σκηνή 1 (21:30)
Karma To Burn (USA)
Naxatras
Chickn
Sexy Christians

Σκηνή 2
Β. Θεοδωρόπουλος & Μ. Μαθιουδάκης (Stand Up Comedy)
Gravitysays_i
Sofia Sarri
M.A.t.E

 

Αναιρέσεις poster (1)

Αναλυτικά:

Παρασκευή στις 2 Ιούνη

Το Φεστιβάλ της Αθήνας ανοίγει τις πύλες του και στις δύο μεγάλες σκηνές του φιλοξενεί μερικά από τα πιο επιδραστικά ονόματα δύο διαφορετικών αλλά εξίσου σημαντικών κομματιών της ελληνικής μουσικής. Από τη μία mc’s και dj’s με προεξάρχων τον Βέβηλο, έναν από τους πρώτους ράπερ της πολιτικοποιημένης ελληνικής χιπ χοπ σκηνής από το μακρινό 1993. Ιδρυτικό μέλος των Βαβυλώνα και του project Omerta με συμμέτοχες σε δίσκους των Active Member, Sadahzinia, Xray, Moriginal, Στίχοιμα και εκατοντάδες συναυλίες στο ενεργητικό του.  Μαζί  του ο Πάραφρων, ο Τσέκος και φυσικά ο φύλακας των βινυλίων dj Magnum. Εκεί και οι Social Waste μαζί με τα Αντίποινα και επίσης τον dj Magnum. Με beats που παντρεύονται με την παράδοση και δεν μπορούν παρά να έχουν κοινωνικές και πολιτικές αναφορές σε ένα concept που η ίδια η μπάντα αποκαλεί “χιπ χοπ της Μεσογείου”. Εκεί και οι Rationalistas με τους Zoro και Buzz. Εξαιρετικές παρουσίες του “νέου αίματος” του ελληνικού χιπ χοπ, κατευθείαν από εκεί που χτυπάει η καρδιά των γειτονιών της Αθήνας.

Από την άλλη, στη δεύτερη σκηνή κάποιες από τις πιο γνώριμες, πιο όμορφες και πιο επιβλητικές γυναικείες φωνές του ελληνικού τραγουδιού. Φωτεινή Βελεσιώτου και Μελίνα Κανά, με τα πολλά λόγια να είναι περιττά όσον αφορά μια βραδιά που αναμένεται να βαδίσει σε μονοπάτια που μας πηγαίνουν με περίσσια δημιουργικότητα από την παράδοση ως το λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι. Μαζί τους και δυο νέα κορίτσια, η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή  με μουσικές που κοινωνούν την έκσταση της Κάτω Ιταλίας, το μυστήριο της βαλκανικής πολυφωνίας, τον σπαραγμό του πορτογαλικού fado, τη δωρικότητα των blues και των gospel της Αμερικής και, φυσικά, του ελληνικού ρεμπέτικου.

Σάββατο 3 Ιούνη

Τη δεύτερη μέρα στην πρώτη σκηνή στρέφουμε το ενδιαφέρον μας σε groove, danceflloοr καταστάσεις. Dub, funk, soul, hip hop, old school αφροαμερικάνικος ήχος, breakbeats, ηλεκτρονικά samples και tap dance έχουν την τιμητική τους με headliner ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς εναλλακτικής χορευτικής μουσικής. Ο Quantic (Will Holland) αποτελεί όντως ένα από τα πιο ταλαντούχα άτομα σε αυτό τον χώρο και επί σκηνής θα μας παρουσιάσει κάποια από τα καλύτερα μουσικά “χαρμάνια” του, που εκτείνονται από την ευαισθησία της jazz και της soul μέχρι το groove της funk και της bossa nova, έως και τις παραδοσιακές μουσικές της Λατινικής Αμερικής. Στη σκηνή όμως θα ανεβούν την ίδια μέρα και κάποια από τα καλύτερα παιδιά της underground σκηνής των Ελλήνων beatmakers – παραγωγών, μουσικών και mc’s. O Stiko, o Kill Emil και η Mamaletta, η μουσική κολλεκτίβα των Wolfy Funk Project με τον MC Yinka, o εκρηκτικός Blend Mishkin και οι Roots Evolution με τον  BNC aka Jeff Gonzalez (Smoke), οι Andyfellaz των Billa Qause και Νίκου Μαρτζιώκα και ο εμβληματικός Cayetano αναλαμβάνουν δράση σε ένα χορευτικό πάρτυ μέχρι το πρωί!

Ταυτόχρονα στην άλλη σκηνή οι αγαπημένοι γνώριμοι αυτού του Φεστιβάλ, οι Χειμερινοί Κολυμβητές μαζί με τη Μπάντα της Φλώρινας θα μας χαρίσουν μια μοναδική συνάντηση που η Αθήνα σπάνια μπορεί να παρακολουθήσει. Η βραδιά θα έχει μεγάλη διάρκεια με τη σκυτάλη να παίρνουν οι Φυστικί Σαλόνι σε ένα εξαιρετικά ανεβαστικό παραδοσιακό – νησιώτικο γλέντι..

Κυριακή 4 Ιούνη

Την τελευταία μέρα τη σκυτάλη παίρνουν τα εκρηκτικά κιθαριστικά riff με το stoner και το ψυχεδελικό rock, που αγαπήθηκε όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, να εκπροσωπείται με κάποια από τα καλύτερα μέλη του.  Οι Αναιρέσεις υποδέχονται στη σκηνή τους τους εξ Αμερικής ορμώμενους Karma to Burn. Μια από τις πιο επιδραστικές και σημαντικές stoner μπάντες διεθνώς Μαζί τους οι Naxatras,  ένα από τα σημαντικότερα ανερχόμενα σχήματα του εγχώριου γενικότερου heavy rock στερεώματος, οι Chickn με έναν απίστευτο art rock ψυχεδελικό συνδυασμό πολλών και διαφορετικών μουσικών αφετηριών και οι Sexy Christians, που με το ημίτρελο rock ‘n roll τους ταράζουν εδώ και κάμποσο καιρό την ελληνική σκηνή.

Παράλληλα, στη δεύτερη σκηνή, μετά από την stand up comedy παράσταση των Μιχάλη Μαθιουδάκη και Βύρωνα Θεοδωρόπουλου, δίνουμε το λόγο σε μία πιο πειραματική πλευρά εγχώριων μουσικών εγχειρημάτων. Από την επιβλητική post-rock μουσική των gravitysays_i στη θορυβώδη fusion μυσταγωγία της Sofia Sarri και από εκεί στους M.A.t.E, μια μπάντα διαμάντι για την ηλεκτρονική ελληνική σκηνή σε drum ‘n bass, dubstep και trip hop μονοπάτια.

*Όλες τις ημέρες στο χώρο του φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές, workshop και συζητήσεις, ενώ καθημερινά θα λειτουργούν και έκθεση βιβλίου, ταβέρνα & μπαρ, παιδότοπος και θεματικά περίπτερα.

[hr]

Το πρόγραμμα των συζητήσεων

[hr]

Πέρα από το πολύ πλούσιο, και τις τρεις μέρες, πολιτιστικό πρόγραμμα των Αναιρέσεων, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συζητήσεις που είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν στο χώρο της Γεωπονικής Σχολής. Αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ

Η Οκτωβριανή Επανάσταση, 100 χρόνια μετά το ξέσπασμα της μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ιστορικό πεδίο αναφοράς, πηγή έμπνευσης και γνώσης για τη συγκρότηση και ανάπτυξη ενός σύγχρονου κομμουνιστικού κινήματος. Μέρος αυτής της προσπάθειας φιλοδοξεί να αποτελέσει η εκδήλωση της Παρασκευής 2/6 με τίτλο «Η εμπειρία του Οκτώβρη οδηγός για τις νέες εφόδους στον ουρανό. Επανάσταση, Πρωτοπορία, Κομμουνισμός από την σκοπιά των σημερινών αναμετρήσεων». Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι, ο Βασίλης Μηνακάκης μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ο Δημήτρης Μπελαντής, δικηγόρος και συγγραφέας και ο Περικλής Παυλίδης, καθηγητής του ΑΠΘ και συγγραφέας.

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ

Μέσα σε αυτή τη συγκλονιστική εποχή το τέρας του πολέμου βρυχάται. Οι σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις, η συνέχιση των πολεμικών αναμετρήσεων στην ευρύτερη περιοχή και ο ορατός κίνδυνος κλιμάκωσης θέτει υπογραμμίζει την ανάγκη να ενταθεί η αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική πάλη και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την πάλη και αλληλεγγύη όλων των λαών της περιοχής ενάντια στην πολεμική απειλή, τις επεμβάσεις και τα σχέδια των αστικών τάξεων και του ιμπεριαλισμού. Το Σάββατο 3/6 διοργανώνεται εκδήλωση με τίτλο «Ο πόλεμος στη γειτονιά μας. Για μια αντιπολεμική διεθνιστική απάντηση». Στην εκδήλωση αυτή, θα «φιλοξενούνταν» δύο διεθνείς αγωνιστές, ο Λεβέντ Τουζέλ, μέλος της Κεντρικής επιτροπής του EMEP (Κόμμα Εργασίας) και πρώην βουλευτής στην Τουρκία και ο Μοχάμεντ Κατίμπ στέλεχος της Παλαιστινιακής Νεολαίας, υπεύθυνος του δικτύου υπεράσπισης για τα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων Samidoun στην Ελλάδα από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP).  Ωστόσο χτες στο αεροδρόμιο  της Κωνσταντινούπολης απαγορεύτηκε από το καθεστώς του Ερτογάν να ταξιδέψει για την Ελλάδα Στον έλεγχο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης οι αρχές ασφαλείας του ανακοίνωσαν ότι απαγορεύεται η έξοδός του από την Τουρκία και του κατάσχεσαν το διαβατήριό του. Στις ερωτήσεις του, οι ίδιοι του απάντησαν ότι δεν επιτρέπεται η μετακίνησή του λόγω του Νόμου Εσωτερικής Ασφάλειας που ισχύει για να εφαρμοστεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που παρατείνεται εδώ και μήνες (με αφορμή το περσινό πραξικόπημα). Γίνεται προσπάθεια ώστε να συμμετάσχει άλλος εκπρόσωπος του ΕΜΕΠ από την Ελλάδα ενώ βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Λεβέντ Τουζέλ θα παιχτεί στην εκδήλωση.

Επιπλέον τη συζήτηση θα πλαισιώσουν ο Μιχάλης Ρίζος, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ και ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος εκ μέρους της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης.

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ

«Δεν μας αξίζει το σκοτάδι που ζούμε… Είμαστε το μέλλον και δε θα υποταχθούμε. Οι πολλαπλές εκφράσεις του κινήματος της νεολαίας», τιτλοφορείται η εκδήλωση της Κυριακής 4/6. Από τη μία πλευρά οι δυνάμεις του κεφαλαίου επιδιώκουν μια ιστορική τομή στη νέα γενιά, από την άλλη ο «ευαίσθητος παλμογράφος» των κοινωνικών διεργασιών, όπως συχνά χαρακτηρίζεται η νέα γενιά, δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη. Τη συζήτηση θα πλαισιώσουν οι Κώστας Τριχιάς (νΚΑ), Δημήτρης Κοσκινάς (ΑΡΙΣ), Χρήστος Ξαγοράρης (ΑΡΑΝ) και Αντώνης Φάρας (Ανασύνθεση ΟΝΡΑ). Στη συζήτηση καλούνται να παρέμβουν νεολαιίστικες συλλογικότητες και πλήθος οργανώσεων της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής αριστεράς, διαμορφώνοντας ένα μικρό αλλά σημαντικό στιγμιότυπο του αναγκαίου διαλόγου που πρέπει να αναπτυχθεί μεταξύ όλων αυτών των δυνάμεων, ούτως ώστε να ανιχνευθούν δρόμοι κοινής παρέμβασης και δράσης.

Εκτός από τις κεντρικές εκδηλώσεις, το πολιτικό πρόγραμμα των Αναιρέσεων περιλαμβάνει θεματικά εργαστήρια (workshop) επικεντρωμένα σε επίκαιρα θέματα όπως την οργανική ένταξη των προσφύγων σε όλες τις πλευρές τις κοινωνικής, πολιτικής και κινηματικής ζωής, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και η απάντηση του μαθητικού, φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος και το έμφυλο ζήτημα. 

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί και εκδήλωση -που για λόγους ανωτέρας βίας αναβλήθηκε η προηγούμενη διεξαγωγή της- για τον Αθλητισμό και τους ελεύθερους χώρους όπου θα παρέμβουν αθλητές, αθλητικογράφοι και αγωνιστές των κινημάτων γειτονιάς. 

Μια ακόμα πλευρά που θα απασχολήσει το φεστιβάλ είναι τα σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα και οι νέες δυνατότητες που κυοφορούν. Στη θεματική αυτή είναι αφιερωμένο τόσο το τεύχος του περιοδικού Αναιρέσεις γύρω από την αρθρογραφία του οποίου θα πραγματοποιηθεί κύκλος συζήτησης. 

Ακόμα εξέχοντα ρόλο στο φεστιβάλ θα διαδραματίσουν τα θεματικά περίπτερα, διαμορφωμένα από ομάδες εργασίας με ποικιλία θεμάτων, όπως η εκπαίδευση, το περιβάλλον, η εργατική νεολαία, το γυναικείο ζήτημα και ειδικό αφιέρωμα για την Οκτωβριανή Επανάσταση και θα πλαισιώνεται από έκθεση Σοβιετική Αφίσας.

Επίσης στο χώρο του φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν περίπτερα από διάφορες συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο εργατικό κίνημα και στα κινήματα γειτονιάς, όπως εργατικές λέσχες, λαϊκές συνελεύσεις κ.α. Οι συλλογικότητες αυτές θα φιλοξενηθούν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για να μπορέσει όλος ο κόσμος του φεστιβάλ να αλληλεπιδράσει μαζί τους και με το έργο τους. Συνολικά, στόχος είναι τα περίπτερα του φετινού φεστιβάλ των Αναιρέσεων να αποτελέσουν πόλο έλξης, προβληματισμού και συζήτησης για όλους τους επισκέπτες του τριημέρου. Τέλος όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα υπάρχει βιβλιοπωλείο με χιλιάδες τίτλους πολιτικών και λογοτεχνικών βιβλίων και θα υπάρχουν διαθέσιμα τα προηγούμενα και το νέο-τέταρτο-τεύχος του περιοδικού Τετράδια Μαρξισμού, το περιοδικό Αναιρέσεις, αλλά και ανεξάρτητες, κινηματικές εκδόσεις, fanzine κ.ο.κ

Η ημερήσια είσοδος ενίσχυσης θα είναι 5 ευρώ, ενώ θα υπάρχει και εισιτήριο για όλο το τριήμερο στα 12 ευρώ

αναιρεσεισεκδηλώσεις

INFO

Γεωπονική Σχολή Αθηνών, Ιερά Οδός 54, Ελαιώνας

Πρόσβαση Μετρό : Σταθμός “Κεραμεικός” & Σταθμός “Ελαιώνας”

Πρόσβαση Λεωφορείο: Στάση “Γεωπονική” (πολλές γραμμές)

Ώρα έναρξης πολιτικών εκδηλώσεων 19.30, συναυλιών 21.30

Τιμή εισόδου ενίσχυσης 5 € και για τις 3 ημέρες 12 €

 

Διοργάνωση: νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Νέο Αριστερό Ρεύμα για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση

 

Υπεύθυνοι προγράμματος &  επικοινωνίας:

Aρβανίτης Κώστας 6978838276

Φουρίκος Κώστας 6948823162 // [email protected]

velesiotou

Untitled design (1)

Karma to burn-01

χειμερινοιφεστ (1)

Hip Hop live-01 (1)

Anaireseis Music day2 int

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.anaireseis.gr

www.nka.gr

www.narnet.gr