Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Από επικίνδυνο μετερίζι

Οι Φράξια κυκλοφορούν αυτοεκδοτικά τον τρίτο δίσκο τους "Μηδέν"

| 08/05/2017

Τρίτος δίσκος για τους Φράξια με μια σημαντική αλλαγή, μιας και ο Dj  DK τα τελευταία δύο χρόνια δεν συμμετέχει στο σχήμα και τη θέση του στα πλατό και τις παραγωγές την έχει πάρει ο Reiman. Βέβαια στο Μηδέν έχει συμβάλλει στο τομέα της παραγωγής και ο Brak από τα Χνάρια, στον οποίο οφείλεται τόσο η ηχοληψία όσο και το μάστερ και η μίξη του δίσκου. Η γενική επιμέλεια της παραγωγής την είχε ο Dave στον οποίο οφείλονται οι στίχοι και βέβαια τα ραπς. Στα Scratches ο Dj Moya, επίσης από τα Χνάρια με θητεία και στους Active Member, ενώ στο κομμάτι «Χωρίς τη σιγουριά σου» παραγωγή έχει κάνει ο Rospy L.

Η στιχουργική του Dave, είναι πλέον γνωστή για το ταξικά συνειδητοποιημένο χαρακτήρα της. Το να την αξιολογήσουμε ως πολιτικοποιημένη θα είναι κάτι τετριμμένο. Το θέμα είναι ότι η γραφή του έχει την ικανότητα να αφηγείται όχι μόνο «κραγμένα» θέματα ενταγμένα  στο πολιτικό, κινηματικό ή αντιφασιστικό πλαίσιο αλλά να σφραγίζει το σύνολο των ζητημάτων που τον απασχολούν με μια πηγαία και σύγχρονη προσέγγιση κριτικής και αντίστασης. Αυτή τη φορά μάλιστα συμπεριλαμβάνει στη κριτική του όλες εκείνες τις υποκριτικές φυσιογνωμίες που περιδιαβαίνουν τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του δήλωνε: «θεωρώ ότι ζούμε στην εποχή του τέλους των αρνήσεων, της φαντασίας και των ιδεών. Ζούμε μια εποχή που δεν έχει καν ονομασία και δύσκολα μπορεί κανείς να την καταχωρήσει κάπου. Δεν ξέρω τι θα προκύψει από δω και πέρα και ποτέ δεν θα μάθω αν δεν σκοτώσω πρώτα τις πρόχειρες απαντήσεις που έφτιαχνα πάντα στο μυαλό μου για να μπορώ να εξηγώ τους καιρούς». Προφανώς αυτή η προσέγγιση έχει επιδράσει και στη στιχουργική κατεύθυνση του δίσκου. Αν μου επιτρέπει βέβαια θα του πω ότι αυτό που τελειώνει είναι η εποχή των σκουριασμένων ιδεών, της περιορισμένης στο σύστημα φαντασίας και των ελεγχόμενων αρνήσεων….

Στη παραγωγή ξεχωρίζουν το «Από το Μετερίζι» το οποίο ανοίγουν τα λόγια της ποιήτριας Κατερίνας  Αγγελάκη-Ρουκ, το «Ξημερώνει», το «Χωρίς τη σιγουριά σου» και το outro «Αποσιωπητικά», στο οποίο για μια ακόμη φορά φαίνεται η σημασία που έχει για έναν dj παραγωγό η επαφή του με τις λαϊκές μουσικές των λαών όλου του πλανήτη. Πραγματικά ανατριχιαστικό στιχουργικά το «Ουρλιαχτό», μια γροθιά στο στομάχι για όλους και όλες μας, δένει πλήρως με τη μουσική του Clint Mansell (Death is the road to Awe από το σάουντρακ του The Fountain). Αρκετοί και αρκετές θα διαπιστώσουν επιρροές από το low bap στην ηχητική αισθητική του άλμπουμ, υπάρχουν όντως τέτοιες επιρροές, στοιχείο που καταγράφεται στα συν του άλμπουμ και φέρει την προσέγγιση μιας παραγωγής που αντιμετωπίζει δημιουργικά μια σημαντική πλευράς της καταγεγραμμένης ιστορίας του εγχώριου hip hop.

[hr]

Το δίσκο μπορείτε να τον ακούσετε στο κανάλι των Φράξια στο youtube: https://www.youtube.com/user/FraxiaChannel.

Επίσης  κυκλοφορεί και σε cd το οποίο μπορείτε να αποκτήσετε στέλνοντας μήνυμα στο κανάλι του σχήματος και βέβαια στα live τους.

https://www.facebook.com/FraxiaOfficialyoutube/

[hr]

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…