Φυλακές Θήβας: Με ΜΑΤ και καταστολή απάντησαν στο θάνατο της κρατούμενης

| 09/04/2020

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην σημερινή εξέγερση που προκλήθηκε με στόχο την ικανοποίηση αιτημάτων προστασίας των κρατούμενων γυναικών από τον κορονοϊό και με αφορμή τον θάνατο της Αζιζέλ Ντενίρογλου της 42χρονης κρατούμενης, υπήρξε καταστολή από πλευράς της διοίκησης των φυλακών, με παρουσία εισαγγελέα και με χρήση αστυνομικής δύναμης (ΜΑΤ).

Το ζητούμενο δεν είναι μονάχα η καταστολή, την οποία ούτως ή άλλως γνωρίζαμε ότι θα την υλοποιούσαν, αλλά οι επίσημες δηλώσεις για το αντίθετο: ότι “επικράτησε ηρεμία και δεν χρειάστηκε επέμβαση της αστυνομίας”, όπως φαίνεται σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφορούν, να δηλώθηκε από πλευράς της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Μια τέτοια πρακτική απόκρυψης γεννάει πολλά ερωτηματικά ως προς τους λόγους αυτούς καθ’ αυτούς όσο και προς τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν μέσα στις φυλακές, και γενικότερα.

Σύμφωνα με τις πηγές, οι δυνάμεις καταστολής κατέστειλαν την εξέγερση με χρήση γκλοπ και δακρυγόνων και ξυλοδαρμούς κρατουμένων με αποτέλεσμα τρεις φυλακισμένες να διακομιστούν στον νοσοκομείο.  Μία ακόμη κρατούμενη οδηγήθηκε στην απομόνωση επειδή αντέδρασε στην όλη αυτή πρακτική. Να προσθέσουμε ότι στο χώρο των φυλακών υπάρχουν 12 ανήλικα παιδιά εκ των οποίων τα δύο νεογέννητα.

Επιπλέον η κατάσταση σε ζητήματα υγείας είναι ακόμα πιο απελπιστική μιας και σύμφωνα πάντα με τις πηγές, η γυναίκα που απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 42 ετών είχε παραπονεθεί εντόνως για την κατάσταση της υγείας της αλλά από την πλευρά των φυλακών της σύστησαν να πάρει Depon.

Το Υπουργείο δικαιοσύνης όπως και Υγείας, καθώς και η εισαγγελία και η διοίκηση των φυλακών οφείλει να γνωστοποιεί στο λαό όλη την αλήθεια και να μην αποκρύπτει ή αλλοιώνει την πραγματικότητα, κατά το δοκούν, ειδικά όταν μιλάμε για «αθέατες» πλευρές της κοινωνίας που της έχουν θέσει εκτός ελέγχου της κοινής γνώμης, όπως τις φυλακές, και ειδικότερα όταν αφορά την ζωή την ίδια και τα δικαιώματα των έγκλειστων.

Για την μη αποσυμφόρηση των φυλακών όπως και επίσης και να μην παίρνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας της υγείας των κρατουμένων είναι υπόλογοι όλοι όσοι ευθύνονται.

Το ρεπορτάζ επιβεβαιώνει και η «Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων». Αναδημοσιεύουμε το δελτίο τύπου τους:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΑΣ:  ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ,  ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
Αθήνα, 9 Απρίλίου 2020
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καταγγέλλει την εγκληματική αντιμετώπιση των κρατουμένων από την κυβέρνηση, που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα άλλον έναν θάνατο σήμερα το πρωί, αυτή τη φορά της κρατούμενης Αζιζέλ Ντενίρογλου η οποία πέθανε αβοήθητη στο θάλαμό της στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θήβας, κι ενώ ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια όλο το βράδυ, έχοντας δύσπνοια, πυρετό και πόνους στα κόκαλα.
Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από τις συγκρατούμενές της κάνουν λόγο αφενός για δολοφονική ολιγωρία των υπευθύνων αφού της σύστησαν να πάρει depon αντί να μεταφερθεί άμεσα σε νοσοκομείο, και αφετέρου για άγρια καταστολή από τα ΜΑΤ της εξέγερσης που ακολούθησε. Έβαλαν τις κρατούμενες με τη βία στις πτέρυγές τους, ενώ στην Ε’ πτέρυγα όπου πέθανε η γυναίκα έπεσε άγριο ξύλο με αποτέλεσμα δύο γυναίκες να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Σημειωτέον ότι στην Ε’ πτέρυγα κρατούνται γυναίκες Ρομά….
Υπενθυμίζουμε τα πολλαπλά αιτήματα, εντός και εκτός φυλακών, για κατεπείγοντα μέτρα βελτίωσης των συνθηκών υγιεινής και αποσυμφόρησης των φυλακών λόγω κορονοϊού. Οι κρατούμενοι/ες αγωνιούν και διαμαρτύρονται φοβούμενοι/ες για τη διασπορά του κορονοϊού μέσα στις υπερπλήρεις φυλακές, όπου σήμερα βρίσκονται έγκλειστοι περίπου 13.000 άνθρωποι, στοιβαγμένοι σε κελιά και θαλάμους σε άθλιες συνθήκες. Η διαχρονικά ελλιπής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η πάγια αναλγησία των ιθυνόντων, που έχουν στοιχίσει σε θανάτους και αυτοκτονίες, θέτουν τώρα σε αυξημένο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των κρατουμένων. Συνεπώς οι αρμόδιοι αντί να εστιάζουν στην ατομική ευθύνη, που ειδικά στην περίπτωση των κρατουμένων είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένη έως αδύνατη,  ας αναλάβουν  τη δική τους θεσμική ευθύνη.
Κατά μία περίεργη συγκυρία σήμερα η Επιτροπή Πρόληψης Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) δημοσίευσε την έκθεσή της  σχετικά με την επίσκεψή της στην Ελλάδα το 2019 όπου υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, τις συνεχιζόμενες συστημικές αποτυχίες στις φυλακές, συμπεριλαμβανομένων του υπερπληθυσμού, της έλλειψης προσωπικού και των ακατάλληλων υγειονομικών συνθηκών, καθώς και την αναποτελεσματικότητα της διερεύνησης ισχυρισμών κακομεταχείρισης.
Επίσης σήμερα η Διεθνής Αμνηστία με  δελτίο τύπου ζητά από τις ελληνικές αρχές διερεύνηση για τα  αίτια  του θανάτου της κρατούμενης, καθώς και άμεσα μέτρα προστασίας στις φυλακές από τον κορονοϊό, μεταξύ άλλων μέτρα  μείωσης του πληθυσμού των φυλακών, συμπεριλαμβανομένης της αποφυλάκισης των ανθρώπων που είναι προφυλακισμένοι, της πρόωρης ή υπό όρους αποφυλάκισης κρατουμένων που βρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο, όπως οι ηλικιωμένοι/ες ή όσοι/ες έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων όπως πάντα στέκεται στο πλευρό των κρατουμένων, καθώς και στο πλευρό της οικογένειας της Αζιζέλ Ντενίρογλου σ’ αυτή τη δύσκολη ώρα.
Ζητά από τους αρμόδιους να διαταχτεί αφενός νεκροψία-νεκροτομή  ώστε να πέσει άπλετο φως στα αίτια  του θανάτου της Αζιζέλ Ντενίρογλου, και αφετέρου ενδελεχής έρευνα σχετικά με την ολιγωρία και την αδιαφορία των υπευθύνων οι οποίοι και πρέπει να τιμωρηθούν.
Καλεί επίσης την ΓΓ Αντεγκληματικής  Πολιτικής και το Υπουργείο ΠΡΟΠΟ να αντιληφθούν ότι το δόγμα «νόμος και τάξη» δεν μπορεί να υπερβαίνει την υγεία και τη ζωή των κρατουμένων και ως εκ τούτου να αναλάβουν τις ευθύνες τους παίρνοντας άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών το συντομότερο δυνατόν για να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ