Επιστολές αναγνωστών / Αναδημοσιεύσεις απόψεων

Χειραγώγηση και επικοινωνία

Τι είναι η είδηση;

| 16/12/2017

Τι είναι η είδηση; Σίγουρα όχι μονάχα μία στείρα διαδικασία μεταφοράς κάποιας πληροφορίας ή ενός γεγονότος από το κυρίαρχο Μέσο στον υποταγμένο πολίτη. Αποτελεί μάλλον ένα πολυσύνθετο φαινόμενο αλληλεξάρτησης πομπού και αποδέκτη. Ένα καθημερινό αλισβερίσι, μία σχέση διαπροσωπική από την οποία σε φυσιολογικές καταστάσεις μπορεί να βγουν κερδισμένες – ή χαμένες- και οι δύο πλευρές.

Ωστόσο για να οικοδομηθεί αυτή η περίφημη σχέση, χρειάζεται αξιοπιστία και εντιμότητα, κυρίως από την πλευρά του δημοσιογραφικού κόσμου. Δεν θα απείχαμε καθόλου, από την ομολογουμένως οδυνηρή πραγματικότητα, αν αναφέραμε τη δικαιολογημένη καχυποψία και κοχλάζουσα οργή που υποβόσκει στους κόλπους της κοινωνίας και στρέφεται προς το δύσμορφο πρόσωπο των ανθρώπων της επικοινωνίας.

Ένα μένος που δεν πατάει σε σαθρό έδαφος, αρκεί να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας, πλείστα σκάνδαλα διαφθοράς και διαπλοκής που φθείρουν τον έτσι και αλλιώς εύθραυστο χώρο της ενημέρωσης.
Η εξάρτηση των δημοσιογράφων με τη «ρίζα του κακού», δηλαδή με την κοινωνικοπολιτική και οικονομική ελίτ και γενικότερα με το «τέρας» εκείνο που συνθέτει την άρχουσα τάξη, κυοφορείται επιμελώς και με κακόβουλη στοργή ως έμβρυο- Φρανκεστάιν στη διεφθαρμένη μήτρα της καθεστηκυίας αριστοκρατίας, για να γεννήσει αργότερα τη στρατευμένη δημοσιογραφία.

Η συγκεκριμένη σηπόμενη δυσλειτουργία των ΜΜΕ, ελλοχεύει κινδύνους όχι μονάχα για τη –ευαίσθητη σε θέματα διαπλοκής – Δημοκρατία, αλλά και για την εν γένει Ελευθερία των μελών μίας εύρυθμης κοινωνίας που οφείλει να κινείται εξελικτικά στο μονοπάτι της παρρησίας και της αυτοδιάθεσης.
Οι πολίτες της εμπειρικά, σχεδόν ενστικτωδώς, διακρίνουν αυτή τη δυσώδη σήψη που πλανιέται στην ατμόσφαιρα της καθημερινότητάς τους και με τη σειρά τους υψώνουν τους δικούς τους πύργους άμυνας ενάντια στους φορείς της καθοδηγημένης «ενημερωτικής παράνοιας».

Η Είδηση που προέρχεται από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, ρίχνεται συνειδησιακά και σε νοητικό επίπεδο στο κάδο απορριμμάτων. Η χειραγωγημένη είδηση αποτελεί τη καλύτερη απόδειξη προπαγάνδας, υποπροϊόν μίας διαβρωμένης κοινωνίας και στην ελληνική περίπτωση, μία παρατεταμένη κρίση αξιών και προτύπων.

Έγκειται στην πένα των δημοσιογράφων και κυρίως στα τελευταία αποθέματα ευθυκρισίας και αξιοπρέπειας που κρύβουν μέσα τους, να πάψουν να συμπεριφέρονται ως υπάκουα σκυλιά που για λίγα ή πολλά αποφάγια γλείφουν με τα βδελυγμίας τα χέρια των αφεντικών τους, πλάθοντας κατά εντολή νέα ήθη και δεδομένα, εις βάρος της πλειοψηφίας του λαού.

Με αυτό τον τρόπο ίσως να αποκατασταθεί, έστω και στο έσχατο χρονικό διάστημα που ορίζει η ιστορική ευθύνη, η σχέση εμπιστοσύνης τους με τους πολίτες , έτσι ώστε να μπουν οι βάσεις παλινόρθωσης και αναστήλωσης του ελληνικού κοινωνικού μηχανισμού, σε ένα αξιοκρατικότερο και υγιέστερο επίπεδο, μήπως επιτέλους καταφέρουμε να αντικρίσουμε ένα καλύτερο δημοκρατικό αύριο.