Χιλιάδες απολύσεις στα «σκαριά» από την «Ericsson»

Το «σουηδικό μοντέλο» περνάει... «δύσκολες στιγμές»...

| 04/10/2016

Το κόστος από τις απώλειες της κερδοφορίας της λόγω της συστημικής κρίσης θα φορτώσει, ως είθισται, στους εργαζόμενούς της και η Ericsson, σε μια ακόμη απόδειξη του γεγονότος, ότι το αληθινό, τρομακτικό «πρόσωπο» της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο δεν μπορεί να κρυφτεί για πολύ καιρό πίσω από τις «μάσκες» των διαφόρων διαχειριστικών «μοντέλων». Εστω και των σουηδικών…

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η εταιρία σχεδιάζει την περικοπή 3.900 θέσεων εργασίας στην Σουηδία, καταργώντας το μεγαλύτερο μέρος των εγχώριων μεταποιητικών δραστηριοτήτων της, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με συρρίκνωση της αγοράς τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Η σουηδική εταιρία, η μετοχή της οποίας έχει υποχωρήσει κατά περίπου 25% από τις αρχές του έτους και αναζητά νέο διευθύνοντα σύμβουλο μετά την αποπομπή του Χανς Βέστμπεργκ τον Ιούλιο, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι περίπου 3.000 θέσεις εργασίας θα αφορούν μεταξύ άλλων τα τμήματα παραγωγής, έρευνας και ανάπτυξης (R&D) και οι υπόλοιπες 900 θα είναι θέσεις συμβούλων.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, οι περικοπές των θέσεων εργασίας αποτελούν πλήγμα για τη Σουηδία, όπου η Ericsson αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες. Σήμερα, η Ericsson απασχολεί περίπου 16.000 εργαζομένους στη Σουηδία.

Η εταιρία ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι θα λάβει περαιτέρω μέτρα με στόχο της βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της λόγω των δύσκολων συνθηκών στην αγορά, έχοντας ήδη ανακοινώσει ένα πρόγραμμα περικοπής κόστους ύψους 9 δισεκ. σουηδικών κορωνών (1,1 δισεκ. δολαρίων) το 2014.

Οι 1.000 θέσεις που θα αφορούν τη μεταποίηση καταργούν το μεγαλύτερο μέρος των εγχώριων παραγωγικών δραστηριοτήτων της Ericsson, που αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής της.