Χοροσταλίτες

Ένα καινούργιο ελληνικό φολκ σχήμα, βασισμένο στους ντόπιους ρυθμούς και στίχους

| 24/10/2014

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό σχήμα αποτελούμενο από νέους ανθρώπους που ασχολούνται ενεργά με αυτό που ψιθυρίζουμε αλλά δεν το φωνάζουμε ποτέ ανοιχτά: ελληνική παραδοσιακή μουσική ή ελληνική φολκ μουσική. Και όμως ο όρος έξω είναι  τόσο διαδεδομένος και σε πολλές χώρες ταυτισμένος και αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας από την Αυστραλία ως την Αφρική και από τη Νότια Αμερική ως τον ευρωπαϊκό νότο. Κάπως έτσι είναι διαδεδομένος ευρέως  ο όρος ethnic ή ακόμα πιο συχνά όπως συναντάται ο όρος roots ενταγμένος στο ευρύτερο πλαίσιο της world music. Από την άλλη μεριά, τα τελευταία χρόνια έχουν βγει δεκάδες  σχήματα στο προσκήνιο που εξελίσσουν την παράδοση, που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους (εντυπωσιακό από μουσικολογικής πλευράς και κοινωνικής σκοπιάς) και που «μιλάνε χαμηλά»,  μιας και βάζουν  τη μουσική μπροστά και όχι μια ενδεχόμενη καριέρα  πάνω στη μουσική…

Ένα από τα σχήματα αυτά είναι οι Χοροσταλίτες, οι οποίοι μπλέκουν και πλέκουν στοιχεία από διάφορες γωνιές της Ελλάδας με πολύ όμορφες ρυθμολογίες, καινούργιο ελληνικό στίχο και όλα αυτά με τη νέα ματιά νέων ανθρώπων που παράγουν και φτιάχνουν μουσική από το μηδέν…  Το δε όνομα τους εντυπωσιακό και πρωτότυπο, βασισμένο στο  ικαριώτικο ρήμα «χοροσταλίζω» που σημαίνει χορεύω ασταμάτητα…

Κοινότοπη αλλά απαραίτητη η πρώτη ερώτηση: Πότε δημιουργήθηκε το γκρουπ που φέρει το όνομα «Χοροσταλίτες» και από πού προέκυψε η ονομασία του; 

Πήραμε το όνομά μας από το ικαριώτικο ρήμα «χοροσταλίζω» που σημαίνει χορεύω ασταμάτητα. Λένε στην Ικαρία «χοροσταλίζαμε όλο το βράδυ». Βρεθήκαμε στο χώρο του Πανικάριου συλλόγου «Άρτεμις Ταυροπόλος» που αποτελεί και το στέκι της μουσικής μας συνάντησης. Από τον Ιανουάριο του 2014 άρχισε το μουσικό μας ταξίδι, ξεκινώντας από τη λαϊκή παράδοση της Ικαρίας και συνεχίσαμε στα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, κάνοντας, μικρές στάσεις σε προσωπικές, μουσικές και στιχουργικές μας δημιουργίες. Τη μουσική μας ομάδα αποτελούν: ο Φάνης Φωτόπουλος (κλαρίνο, μπουζούκι, φλογέρα, τραγούδι), η Δήμητρα Καχριμανίδη (λαούτο, τραγούδι), ο Μάνθος Μουστάκας (κιθάρα, τζουράς, τραγούδι), η Σταυρούλα Κούκουνα (σαντούρι, ταμπουράς), ο Αποστόλης Τεκίδης (βιολί) και ο Βασίλης Μεσσαριτάκης (κρουστά, τσαμπούνα).

Εν η αρχή ην ο …στίχος ή η μουσική σε μια σύνθεση; Από την άλλη από τη στιγμή που ζούμε εδώ, μιλάμε εδώ, το πιο φυσιολογικό δεν είναι να απευθυνόμαστε –και στη μουσική- με ελληνικό στίχο; Όπως αντίστοιχα κάνουν και σε πολλές άλλες χώρες, χρησιμοποιώντας τη δική τους γλώσσα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Περού κ.ά…

Δεν υπάρχει κανόνας. Το σύνηθες είναι να μελοποιούμε τους στίχους. Έτσι, η μουσική δημιουργείται με τέτοιο τρόπο για να εκφράσει και να αποδώσει τα συναισθήματα και τις εικόνες των λέξεων που γράψαμε στο χαρτί. Άλλοτε πάλι η μουσική είναι αυτή που θα μας εμπνεύσει να αποτυπώσουμε τις σκέψεις μας στο χαρτί, έχοντας ως βάση την προσωπική εικόνα που μας χαρακτηρίζει, και αυτή δεν είναι άλλη από την παράδοση και την ελληνική κουλτούρα.

Ποιες είναι οι μουσικές που σας συγκινούν περισσότερο; Ποιους δίσκους  ξεχωρίσατε τελευταία; 

Έχοντας προέλθει όλοι από το χώρο της παράδοσης, είναι λογικό να μας συγκινεί η παραδοσιακή λαϊκή μουσική, και τα περισσότερα ακούσματα μας να προέρχονται από εκεί. Θαυμάζουμε καλλιτέχνες όπως η Χαρούλα Αλεξίου, ο Παντελής Θαλασσινός, η Μελίνα Κανά, ο Γιάννης Χαρούλης, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, οι οποίοι κινούνται σε μουσικά μονοπάτια που θα θέλαμε να ακολουθήσουμε και εμείς.

Η οικονομική και όχι μόνο δύσκολη κατάσταση είναι αρκετή για να σταματήσει τον κόσμο που θέλει να δημιουργήσει, να φτιάξει κάτι από το μηδέν; Είτε πρόκειται για μουσική είτε για οτιδήποτε άλλο;

Πιστεύουμε πως σε περιόδους οικονομικής κρίσης, η τέχνη είναι αυτή που δίνει δύναμη τους ανθρώπους. Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα, αλλά σίγουρα δεν είναι ικανά να σταματήσουν τους ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν.

Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για σας και τι σας οδηγεί στο να γράφετε μουσική; Από την άλλη υπάρχουν μουσικοί που να σας έχουν «επηρεάσει» πάνω στο δικό σας παίξιμο (στον καθένα ξεχωριστά αλλά και ως συγκρότημα);

Όπως προαναφέραμε κύρια πηγή έμπνευσης αποτελεί η παραδοσιακή ελληνική μουσική. Επιρροές έχουμε δεχτεί από διάφορους καλλιτέχνες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος μουσικής, όπως για παράδειγμα ο ψηφιακός δίσκος που φέρει το όνομα «Καινούργια βήματα σε παλιά μονοπάτια». Έτσι γράφουμε κομμάτια που τα ακούσματά τους είναι από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη, χωρίς να ξεχνάμε τις αλησμόνητες πατρίδες.

Πως βλέπετε το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα νέα παιδιά τα τελευταία χρόνια ασχολούνται με την ελληνική παραδοσιακή μουσική; Που οφείλεται λέτε αυτή η προσέγγιση και ενασχόληση με όργανα όπως π.χ το λαούτο, τσαμπούνα κ.ά. και η ματιά τους πάνω στους εγχώριους ρυθμούς από Θράκη, Ήπειρο, νησιά Αιγαίου…;

Πιστεύουμε ότι πρωταρχικό ρόλο παίζουν τα ακούσματα που προέρχονται από την οικογένεια, από το φιλικό περιβάλλον αλλά επίσης έχουμε παρατηρήσει και έναν κορεσμό της ελληνικής και ξένης μουσικής βιομηχανίας, η οποία πλέον επαναλαμβάνεται. Επιπλέον, θεωρούμε πως υπάρχει μια γενικότερη τάση των νέων να επιστρέψουν στις ρίζες και στην παράδοση.

Τελικά η παράδοση της Ελλάδας μπορεί να υπάρξει στο αστικό περιβάλλον και να διαμορφώσει την καθ ημάς συνέχεια της εγχώριας μουσικής;

Η παράδοση της Ελλάδας είναι ανεξάντλητη.  Ακολουθούμε τους δρόμους που μας άφησαν οι παλαιότεροι, χωρίς να αποκλίνουμε από αυτούς, δημιουργώντας τη συνέχειά τους στη δική μας εποχή, οι οποίοι ίσως να αποτελέσουν τη συνέχεια  της εγχώριας μουσικής μας.

Ποια η σχέση σας με το διαδίκτυο; Προσφέρει πράγματα σήμερα σε ένα μουσικό ή έναν καλλιτέχνη όσον αφορά την προώθηση της δουλειάς του; Από την άλλη μεριά είναι αρκετό αυτό αν σκεφτούμε ότι έχει αντικαταστήσει εν πολλοίς τον παραδοσιακό και …απτό τρόπο διανομής της μουσικής;

Το διαδίκτυο σαφώς και έχει την ικανότητα να βοηθήσει νέους καλλιτέχνες, ειδικότερα σαν εμάς που δεν έχουμε κάποια δισκογραφική εταιρία να μας στηρίζει και να μας προωθεί. Επιπλέον, το διαδίκτυο δίνει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες, οι οποίοι δεν καταπιάνονται με το καθαρά εμπορικό είδος μουσικής να προωθήσουν τη δουλειά τους. Βέβαια, όταν ένας χώρος είναι ελεύθερος προς όλους, δυσκολεύεσαι περισσότερο να αναδειχθείς, γιατί το κοινό έχει να διαλέξει ανάμεσα σε έναν τεράστιο αριθμό καλλιτεχνών.

Σήμερα θα εμφανιστείτε στο 1000 & 2 νύχτες. Μιλήστε μας για αυτή τη βραδιά.

Πρόκειται για μια βραδιά που έχουμε ετοιμάσει με μεγάλη αγάπη και μεράκι. Έχουμε επιλέξει τραγούδια έντεχνα και ρεμπέτικα, έχοντας ως βασικό πρόγραμμα παραδοσιακά τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και δικές μας μουσικές συνθέσεις, που πιστεύουμε ότι θα αγαπηθούν από τον κόσμο. Σκοπός μας είναι ο κόσμος να διασκεδάσει, να χορέψει, να γλεντήσει, αλλά και να σιγοτραγουδήσει μαζί μας διαχρονικά τραγούδια. Άλλωστε, όπως είπαμε στην αρχή, αυτό λέει και το όνομά μας «Χοροσταλίτες».

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια του συγκροτήματος;

Οι εμφανίσεις μας και σε άλλους χώρους διασκέδασης με σκοπό να μας μάθει και να μας αγαπήσει το κοινό μας, μεταφέροντας στα χείλη του, τους στίχους και τη μουσική που έχουμε γράψει.

Μέσα σε αυτό το χάος κάνετε όνειρα;

Όταν ο άνθρωπος λένε πάψει να ονειρεύεται τότε έχει πάψει να ζει. Τα όνειρα είναι αυτά που μας κρατούν ζωντανούς και δημιουργικούς και η τέχνη είναι αυτή που ο καθένας από εμάς έχει μέσα του φτιάχνοντας δημιουργήματα που δεν μπορεί να τα πάρει κανένας.

Official page: https://www.facebook.com/people/Χοροσταλίτες-Μουσικοί