χωρις νερο: Μια δράση μνήμης στο κέντρο της Αθήνας

Από τα υπόγεια κρατητήρια των Ναζί στο υπέργειο «σώμα» της πόλης

| 18/12/2015

Φράσεις και σχέδια χαραγμένα στα υπόγεια της Κοραή 4, κρατητήρια των Ναζί κατά την περίοδο 1941-44, μεταφέρθηκαν στο υπέργειο «σώμα» της πόλης, τα πεζοδρόμια και τις πλατείες της Αθήνας, στη δράση χωρις νερο της εικαστικού Πηνελόπης Βλασσοπούλου.

Στις 26 Μαρτίου 2015 η παρέμβαση στην πόλη πήρε τη μορφή δημιουργίας μιας σειράς εφήμερων σχεδίων με αλεύρι. Η δράση διήρκησε επτά ώρες και ακολούθησε τα χνάρια της συνήθους διαδρομής των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας.

8

Φωτογραφία τραβηγμένη κατά το στάδιο καταγραφής των χαραγμάτων στο Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944. Διαστάσεις εικονιζόμενου σχεδίου, 15 x 24 εκ.

Αφετηρία για το έργο υπήρξε ο Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944 στην Κοραή 4, τοποθεσία των αντιαεροπορικών καταφυγίων που χρησιμοποιήθηκαν ως κρατητήρια από τις γερμανικές Κατοχικές δυνάμεις. Σε βάθος έξι μέτρων η απομόνωση των κρατουμένων ήταν πλήρης παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης. Τα δύο υπόγεια λειτούργησαν ως φυλακές μεταγωγών πριν οι κρατούμενοι μεταφερθούν σε φυλακές – κολαστήρια όπως η φυλακή Αβέρωφ ή σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία.

Η δράση ξεκίνησε έξω από τα πρώην κρατητήρια με τη φράση «ΕΙΣΟΔΟΣ 1/7/43, ΕΞΟΔΟΣ άγνωστος» και ολοκληρώθηκε απέναντι από τη Βουλή με τις λέξεις «Ζητώ Νερό», που βρίσκονται χαραγμένες σε τοίχο του θαλάμου VII της Κοραή 4, όπου συχνά οι κρατούμενοι υποβάλλονταν στο μαρτύριο της δίψας.

Το έργο τεκμηριώθηκε από τη φωτογράφο Χριστίνα Γεωργιάδου και τον κινηματογραφιστή Γιάννη Καρπούζη.

Το Σεπτέμβρη του 2016 το έργο θα παρουσιαστεί στο αμερικανικό Art Journal και Το Περιοδικό έχει την τιμή να το παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το βίντεο της δράσης: no water (04:59 min)

Η πλήρης τεκμηρίωση του έργου στον ιστότοπο της Πηνελόπης Βλασσοπούλου: χωρις νερο

no water from Penelope Vlassopoulou on Vimeo.

*Στην κεντρική φωτογραφία “Ερμηνεύοντας σχεδίο χαραγμένο στο δεύτερο υπόγειο της Κοραή 4, οδός Σταδίου”