Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Ψύλλοι στ’ Άχυρα | Με τη φόρα των 90’s…..

Μια μπάντα της ελληνόφωνης ροκ σχολής της Θεσσαλονίκης και με κινηματικές-πολιτικές αναφορές

| 12/02/2018

Ακούγοντας το ντεμπούτο άλμπουμ των «Ψύλλοι στ΄ Άχυρα» αναβίωσαν μέσα μου οι Τρύπες, οι Μάσκες, τα Διάφανα, οι Ενδελέχεια και γενικά όλο το Ελληνόφωνο ρεύμα των 90’s. Το γκρουπ γέννημα – θρέμμα της  Ελληνόφωνης σχολής της Θεσσαλονίκης, φέρει στο dna του το χαρακτήρα και τις αισθητικές της καταβολές. Από αυτή τη σκοπιά οι «Ψύλλοι στ΄ Άχυρα» είναι λίγο «παλιομοδίτες» κάτι που βέβαια, σε εμένα τουλάχιστον, δεν ακούστηκε καθόλου άσχημα. Σε αυτό συνηγορεί το ότι ο μέσος όρος των μελών της μπάντας είναι τα 27, μουσικοί δηλαδή που έχουν στο μυαλό και στα αυτιά τους τις σύγχρονες μουσικές αναζητήσεις και με αυτό τον τρόπο οι «Ψύλλοι στ΄Άχυρα» κατ ουσία αναβιώνουν και μας συστήνουν εκ νέου έναν ήχο, ο οποίος εδώ που τα λέμε ποτέ δεν έλειψε όλα αυτά τα χρόνια και ούτε πρόκειται να λείψει τα επόμενα.

Το γκρουπ συγκαταλέγεται σε εκείνα τα συγκροτήματα που διαθέτουν έντονη κινηματική και πολιτική αναφορά. Το 2ο κομμάτι του άλμπουμ «Περιοδεία στην Αλμύρα» είναι μια γροθιά στο στομάχι όσο αφορά τη κατάσταση των προσφύγων στη χώρα μας. Πραγματικά μία από τις πιο φορτισμένες συναισθηματικά στιγμές του συγκροτήματος.  Συνολικά οι στίχοι του Ηρακλή  έχουν χαρακτήρα και διακρίνονται για το εύρος της θεματολογίας τους. Από τη κριτική σε διάφορα θέματα της σύγχρονης πραγματικότητας μέχρι τον αυτοσαρκασμό του «Το Βαλσάκι του Κακού Εαυτού», που κλείνει το άλμπουμ δεν ακούς κάποιους στίχους που απλά συνοδεύουν τη μουσική των κομματιών. Να σημειωθεί και το ότι έχει μια ενδιαφέρουσα φωνή που βοηθά πολύ τη συνολική αισθητική έκφραση του συγκροτήματος.

Το άλμπουμ περιέχει 11 τραγούδια με ηχητικό πυρήνα τις ροκ κιθάρες του Νίκου και της Αρτέμιδος, το στιβαρό και πολύ συχνά εκρηκτικό rhythm section του Σάκη και του Χάρη και την ιδιαίτερη και με πάθος ερμηνεία του Ηρακλή. Αυτός ο ηχητικός καμβάς χρωματίζεται τοπικά είτε από τρομπέτα (όπως στο εναρκτήριο «Ακορντεόν» αλλά και στο single «Απρόσκλητος» που προηγήθηκε της κυκλοφορίας) και του κατά τη γνώμη μου καλύτερου κομματιού του άλμπουμ, είτε από πιάνο («Ψυχές»), είτε από rhodes και τρομπέτα (“Αγνό και Δακρυσμένο»). Η έντονη παρουσία των δεύτερων φωνητικών διατρέχει το άλμπουμ και υπογραμμίζει τον live χαρακτήρα του (όπως π.χ. τα gang vocals του «Ζαλίζομαι»).

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στα Artracks Studios με την τεχνική multi–track live recording. Η συγκεκριμένη τεχνική επιλέχτηκε προκειμένου να αποτυπωθεί η ιδιαίτερη live ενέργεια του συγκροτήματος το οποίο αν και μετρά κάτι λιγότερο από τρία χρόνια ζωής έχει σημαντική συναυλιακή εμπειρία με εμφανίσεις σε Φεστιβάλ (Αναιρέσεις 2015 Θεσσαλονίκη/ Radical Pride 2017 / Αντιρατσιστικό Θεσσαλονίκης 2017/ Αντιρατσιστικό Λάρισας 2017, Βρύσης Τύρναβου 2017) , Κοινωνικούς χώρους και συναυλιακούς χώρους (8Ball, Υπόγειο, Μύλος Club, Silver Dollar, Blue Barrel, Maison).


Οι «Ψύλλοι στ΄ άχυρα» είναι :     

Νίκος Βρύζας (ηλ. κιθάρα, φωνητικά)

Ηρακλής Δαΐτσης (φωνή, ακουστική κιθάρα)

Σάκης Δρακούλης (τύμπανα)

Χάρης Κατόπης (μπάσο, φωνητικά)

Άρτεμις Παρλαμπά (ηλ. κιθάρα, φωνητικά)

Σε ορισμένα τραγούδια του άλμπουμ συμμετείχαν επίσης οι μουσικοί : Γιώργος Αβραμίδης (τρομπέτα) και  Χρήστος Αλεξόπουλος (πιάνο, Rhodes, πλήκτρα, φωνητικά)

Στίχοι, Μουσική: Ηρακλής Δαΐτσης

Ενορχήστρωση: Ψύλλοι στ’ άχυρα

Παραγωγή: Χρήστος Αλεξόπουλος

Ηχοληψία: Γιώργος Πρινιωτάκης, Artracks Studios, Αθήνα

Βοηθός ηχολήπτη: Κλάιντ Τζαμπραχίμι

Μίξη – Mastering : Γιώργος Πρινιωτάκης, Artracks Studios, Αθήνα

Πρωτότυπα σχέδια – Γραφιστικά: Σοφία Ροζάκη (Spil Tsoik)


Το άλμπουμ κυκλοφορεί  από τις 12 Ιανουαρίου από την Puzzlemusik.
Είναι διαθέσιμο σε cd  και για download και streaming σε i-tunes, Spotify, Google Play, Deezer και πολλές άλλες ψηφιακές πλατφόρμες.


Info


Ψύλλοι στΆχυρα Links:    Facebook: https://www.facebook.com/psylloistaxyra/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCmOnx5hrnxa0OFTyjRTzSwg

Puzzlemusik Links   Facebook: https://www.facebook.com/puzzlemusik.label

Twitter: https://twitter.com/puzzlemusik  Soundcloud: https://soundcloud.com/puzzlemusik

Επικοινωνία: [email protected]

Επικοινωνία για Live Booking: [email protected]

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…