Έβρος όπως Ντονμπάς - Φασίστες και στρατός σε κοινές περιπολίες

Κρατικό «ξέπλυμα» στην ακροδεξιά ρελάνς

| 09/03/2020

Aν ισχύουν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιοτητας, ότι δόθηκαν εντολές στον στρατό στον Έβρο να εντάσσει «εθελοντές» «πολίτες» σε κοινές στρατιωτικές περιπολίες, συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη, όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά και τον ελληνικό λαό. Άλλωστε, ανεξάρτητα από τις αφορμές, η καταστολή αφορά πρωτίστως αυτόν.

Καταρχήν, η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο δεν σταματά αυτήν την άθλια πρακτική, η οποία έχει καταγραφεί από τοπικά και υπερτοπικά ΜΜΕ δίχως να διαψευστεί, αλλά αναβαθμίζει – αντί να τους βάλει φυλακή – τους κάθε λογής ένοπλους ρατσιστές και λοιπούς «αγανακτισμένους» «υπερπατριώτες», προσφέροντας πολιτική νομιμοποίηση στη φασιστική ρελάνς από τον Έβρο μέχρι τα νησιά αλλά και την ενδοχώρα.

Ως εκ τούτου, ξεπλένει τα πογκρόμ εναντίον προσφύγων όπως της Θερμής – καθώς και τους εμπρησμούς σε δομές αλληλεγγύης και αρωγής προς τους πρόσφυγες, στη Λέσβο και τη Χίο. Διότι, όταν μέσα σε λίγα 24ωρα καίγονται μία κλειστή δομή προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στη Συκαμιά της Λέσβου, μία αποθήκη εθελοντών με ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στη Χίο και ένα σχολείο με υπηρεσίες προς πρόσφυγες απέναντι από τον καταυλισμό στο Καρά Τεπέ, πάλι στη Λέσβο, είναι προφανές πως δεν έπεσε κεραυνός…

Σε αυτό το κλίμα εντάσσεται και ο δολοφονικός ψεκασμός των προσφύγων στον φράχτη του Έβρου με φυτοφάρμακο από φασίστα με το τρακτέρ του υπό το βλέμμα και τις παραινέσεις των αστυνομικών και του στρατού.

Επιπλέον, αυτή η επίσημη συνεργασία κράτους και φασιστο-συμμοριών, δημιουργεί άσχημο προηγούμενο για το μέλλον, πάντα στο πλαίσιο της καταστολής του εργατικού κινήματος.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης με τους ένοπλους «πολίτες» τους οποίους ενθαρρύνει η κυβέρνηση είναι και το παρακάτω βίντεο από ρεπορτάζ τοπικού μέσου που «ζυμώνει» τον κουμπουροφόρο «εθνικο-πατριωτισμό»:

Αξίζει σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε, ότι ανάλογη τακτική ακολούθησε το καθεστώς του Κιέβου μετά το 2014 και την εξέγερση στο Ντονμπάς, βαφτίζοντας τα ένοπλα νεοναζιστικό τάγματα – που έβαψαν με αίμα αμάχων τα χωριά – ως «Εθνοφυλακή» και εντάσσοντάς τα στις επιχειρήσεις ως οργανικά τμήματα του τακτικού στρατού ενάντια στις λαϊκες πολιτοφυλακές.

Ο δε «φυρερισκος» της ουκρανικής νεοναζιστικης οργάνωσης «Δεξιός Τομέας» είχε διοριστεί… «σύμβουλος» του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Επίσης, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οι κοινές περιπολίες αστυνομίας ή στρατού με «πολίτες» είναι σύννομες, ακόμη και με όρους του ισχύοντος αστικού συνταγματικού δικαίου.

Η κυβέρνηση έχει διολισθήσει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε κατασταλτικές μεθόδους νεκραναστημένες από τις πιο νοσηρές και σκοτεινές περιόδους του ελληνικού αστικού κράτους.

Γι’ αυτό και πρέπει να πάρει πίσω αυτές τις διαταγές και να μαζέψει τους φασιστες από το δρόμο, τα σύνορα και τα χωράφια.

Αλλιώς θα μαζευτούν με κινηματικούς ορους.

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.