Ένας αξέχαστος «Φάουστ»...

...στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

| 14/10/2016

Ο μύθος του Φάουστ είναι τόσο γοητευτικός που γίνεται επικίνδυνος για να τον αγγίξεις. Ακόμη και ο αναγνώστης ποτέ δεν θα νιώσει άνετα διαβάζοντάς τον. Γιατί; Διότι ο Γκαίτε τόλμησε να κοιτάξει πέρα από τα όρια του εαυτού του. Πέρα από το ανθρώπινο. Τόλμησε να δει το σκότος, να βυθιστεί σε αυτό και να ψάξει τη ζωή εκεί. Ναι, γιατί χωρίς αυτό (έρεβος) δεν υπάρχει αληθινή ζωή. Ο άνθρωπος είναι μια αέναη, παντοτινή αντίφαση που απλά επιλέγει να δείχνει τη φωτεινή του πλευρά. Για να τα δεις όμως όλα, πρέπει να γνωρίσεις και τη σκοτεινή σου πλευρά, πρέπει να γνωρίσεις, να αγκαλιάσεις τον διάβολο.

Σε αυτό το επιβλητικό πλαίσιο θέλει θάρρος για να μπει ο καλλιτέχνης. Η μεγαλύτερη και αδιαπραγμάτευτη απαίτηση είναι ο σεβασμός του. Η Κατερίνα Ευαγγελάτου όχι μόνο σεβάστηκε τον «Φάουστ», αλλά δεν άφησε το ανυπέρβλητο μέγεθός του να τη συνθλίψει. Έστησε μια παράσταση που έχει όλα τα στοιχεία της γνωριμίας με το σκότος και τη σκοτεινή μας πλευρά. Από το ξεκίνημα δημιουργεί την ατμόσφαιρα για να κατανοήσουμε την αναταραχή στον εσωτερικό κόσμο του Φάουστ. Αργά και σταθερά φτιάχνει τον δρόμο για τη συνάντηση με τον διάβολο. Όταν αυτή συμβαίνει, τότε ξεκινά το πιο συναρπαστικό και ζωντανό ταξίδι.

%cf%86%ce%b1%ce%bf%cf%85%cf%83%cf%842

Ο Φάουστ μαζί με τον Μεφιστοφελή, το άλλο εγώ του Φάουστ, ξεκινάνε την πορεία για την ανακάλυψη της απόλυτης γνώσης. Αυτή βρίσκεται στην ένωση της φωτεινής με τη σκοτεινή πλευρά. Χωρίς ηδονή δεν υπάρχει χαρά. Χωρίς πόνο δεν υπάρχει μάθηση, χωρίς βία δεν υπάρχει δημιουργία, χωρίς ανηθικότητα δεν υπάρχει ηθική, χωρίς θάνατο δεν υπάρχει ελευθερία.

Πρωταγωνιστές οι Νίκος Κουρής (Φάουστ), Αργύρης Πανταζάρας (Μεφιστοφελής). Η Ευαγγελάτου δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερη επιλογή, μια και οι δυο τους συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο και πραγματικά καθηλώνουν το κοινό. Βέβαια, για να στηθεί αυτό το απόκοσμο τοπίο όλα έπαιξαν τον ρόλο τους. Η καίρια μετάφραση του Σπύρου Ευαγγελάτου, τα σκηνικά της Εύας Μανιδάκη, τα Κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα, η μουσική σύνθεση του Γιώργου Πούλιου, οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ, τα ειδικά εφέ-κατασκευές του Προκόπη Βλασερού.

Η σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου είναι λεπτοδουλεμένη, γεμάτη ενέργεια, ωθεί τους ηθοποιούς στα άκρα παίρνοντας τον καλύτερο τους εαυτό. Μας προσφέρει έναν «Φάουστ» που δεν τον ξεχνάς όταν πέφτει η αυλαία.

*Οι παραστάσεις συνεχίζονται μέχρι την Κυριακή 16/10

%cf%86%ce%b1%ce%bf%cf%85%cf%83%cf%841

Συντελεστές

Μετάφραση: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου

Σύμβουλος δραματουργίας: Πλάτων Μαυρομούστακος

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη

Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Πούλιος

Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ

Ειδικά εφέ / κατασκευές: Προκόπης Βλασερός

Παίζουν οι ηθοποιοί

Νίκος Κουρής

Αργύρης Πανταζάρας

Αμαλία Νίνου

Στέλλα Βογιατζάκη

Ερρίκος Μηλιάρης

Αγησίλαος Μικελάτος

Καλλιόπη Παναγιωτίδου

Χρήστος Βασιλόπουλος

Τιμές εισιτηρίων

Διακεκριμένη: 25 €

Κανονικό: 18 €

Φοιτητικό: 65 12 €

ΑΜΕΑ, Άνεργοι: 10 €

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και παρά την αγάπη και την ενασχόλησή του με τη λογοτεχνία, συνεχίζει να ασχολείται με το αθλητικό ρεπορτάζ. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάνοντας βιβλιοπαρουσιάσεις