«Αγάπη ρε+»

Ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες των κέντρων κράτησης μεταναστών και προσφύγων

| 06/05/2014

Σήμερα, Τρίτη 6 Μαίου, στις 7 το απόγευμα, η «Αγάπη ρε+» οργανώνει ημερίδα για τα κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων, στο αμφιθέατρο του 9.84 στην Τεχνόπολη, με τη συμμετοχή των Νίκου Ξυδάκη, Σταύρου Ζουμπουλάκη, Νίκου Μπογιόπουλου, Κωνσταντίνου Πουλή, Θεοφάνη Τάση, Αποστόλη Φωτιάδη, Ιωάννας Κούρτοβικ αλλά και εκπροσώπων της ελληνικής αστυνομίας καθώς και μεταναστών που έχουν εμπειρία κράτησης.

Η «αγάπη ρε+» είναι κίνηση αγανάκτησης. Γεννήθηκε αυθόρμητα μέσα από ένα μεγάλο παράπονο: πως γίνεται σε μια περίοδο σκοτεινή και μπερδεμένη, οι άνθρωποι να μην ενώνουμε δυνάμεις υπερασπιζόμενοι τις θεμελιώδεις αρχές ανθρωπισμού κι αλληλεγγύης; Πως γίνεται να εντοπίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα σε μια διαβρωμένη κοινωνία (ακόμη και διαβίωσης για κάποιους από μας) αλλά να μην οργανώνουμε μια μαζική απόπειρα εξάλειψης του;

Η «αγάπη ρε+» αποτελείται από ανθρώπους κατά κύριο λόγο του τραγουδιού, που έρχονται καθημερινά σε επαφή με δεκάδες συνανθρώπους τους, συναισθάνονται την αγωνία τους και επιμένουν να θεωρούν τον εαυτό τους ενεργό κομμάτι της κοινωνίας. Τα μέλη της «αγάπης» παρατηρούμε, ανησυχούμε και νιώθουμε υποχρέωση μας να υπερασπιστούμε τα αυτονόητα και να αγωνιστούμε με όποιο τρόπο μπορούμε για την υπεράσπιση των αξιών μας. Ο βασικός πυρήνας της «αγάπης» είναι αρχικά κλειστός μέχρι να οριοθετηθούν οι αρμοδιότητες, να ισχυροποιηθεί το σήμα της και να μπουν οι δράσεις της σε μια σειρά. Εννοείται πως η πρωτοβουλία είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε θέλει να συνεισφέρει και μάλιστα απώτερος στόχος είναι η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών. Σκοπός της είναι αφενός να κινητοποιήσει, να δώσει αφορμή για σκέψη και να ενώσει όσο περισσότερους ανθρώπους έχει τη δυνατότητα, κι αφετέρου να βοηθήσει έμπρακτα όσους από τους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη.

Η «αγάπη ρε+» αποστρέφεται τον αρνητισμό και τη βία. Οι διατυπώσεις μας είναι πάντα θετικές και οι δράσεις μας ειρηνικές. Κύριο όχημα είναι ο λόγος, η Τέχνη μας και η μικρή η μεγάλη επικοινωνιακή μας δύναμη, και απώτερος σκοπός μας οι γόνιμες αφορμές για προβληματισμό, σκέψη, συζήτηση αλλά και  συμπαράσταση (οικονομική και ηθική), όπου χρειάζεται. Πιστεύουμε ακράδαντα πως αν φωτίσουμε τις σκοτεινές πτυχές της κοινωνίας μπορούμε όλοι να βρούμε το χαμένο νόημα των πραγμάτων.

Η «αγάπη ρε+» είναι ανεξάρτητη κίνηση, απελευθερωμένη από τη στήριξη πολιτικών  παρατάξεων, ιδιωτών (παρά μόνο εθελοντών) ή κερδοσκοπικών οργανώσεων. Οι πολιτικές θέσεις και πεποιθήσεις του καθενός είναι προσωπικές και δεν εμπλέκονται στις κοινές αποφάσεις και δράσεις της ομάδας. Για την «αγάπη» στο επίκεντρο μπαίνει η ελευθερία του ανθρώπου, η αυτοδιάθεση κι η αξιοπρέπεια του. Αυτή είναι η βασική μας θέση κύριο μέλημα και μοναδική ιδεολογία μας. Περιττό να αναφέρουμε πώς όσοι συμμετέχουμε, το κάνουμε αφιλοκερδώς.

Για την ιστορία – και για όποιον δεν έχει τύχει να ακούσει για μας μέχρι τώρα – να πούμε πως η «αγάπη ρε+» αποτελείται από τους: Σπύρο Γραμμένο, Φοίβο Δεληβοριά, Στάθη Δρογώση, Γεράσιμο Ευαγγελάτο, Γιώργο Καραδήμο, Θέμη Καραμουρατίδη, Κωστή Μαραβέγια, Νατάσσα Μποφίλιου, Μανώλη Φάμελλο, Μαριέττα Φαφούτη και RadioSol. Συστήθηκε στο κοινό το Σάββατο 6 Ιουλίου 2013 στο Κατράκειο θέατρο της Νίκαιας, με μια συναυλία ενάντια στη μαζική θλίψη της εποχής. Ενώσαμε φωνές με τις χιλιάδες των φίλων που έσπευσαν να στηρίξουν την πρωτοβουλία μας κι έδωσαν ένα βροντερό παρόν, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική της ενότητας. Τα έσοδα των εισιτηρίων δόθηκαν εξολοκλήρου στο «Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά», στην «Κλίμακα», στο «Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών» και το Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού», ενώ θέλουμε να πιστεύουμε πως το σύνθημα «αγάπη ρε» φτάνει σε όσο το δυνατόν περισσότερους παραλήπτες με την βοήθεια και των μέσων που κάλυψαν το γεγονός.

Η «Αγάπη ρε+», όμως, δεν προτίθεται να εξαντλήσει τις πρωτοβουλίες της στις συναυλίες και τις δηλώσεις συμπαράστασης, αλλά επιθυμεί να εξαπλώσει τις δράσεις της και σε άλλα πεδία, παρέχοντας αφορμές για συζήτηση πάνω σε θέματα που αφορούν το γενικότερο κοινωνικό σύνολο. Ύστερα από αρκετή σκέψη και αλλεπάλληλες συζητήσεις σχετικά με το επόμενο βήμα μας καταλήξαμε σε ένα θέμα, το οποίο θεωρούμε ιδιαίτερα ευαίσθητο κι επιτακτικής σημασίας: τα κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων.

Έτσι, η «αγάπη ρε+» επιστρέφει με μια διπλή πρωτοβουλία ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι στα εν λόγω κέντρα. Νιώθουμε την ανάγκη να μοιραστούμε με τους συμπολίτες μας τους προβληματισμούς μας σχετικά  με τούτη τη ζοφερή πραγματικότητα που συντελείται απροκάλυπτα με τη σιωπηρή συνενοχή όλων μας.

agapire2

Αρχικά, οργανώθηκε την Κυριακή 4 Μαίου ένας ραδιομαραθώνιος στον «Αθήνα 9.84» από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για παροχή βοήθειας σε κρατούμενους μετανάστες στα δυο πιο μεγάλα στρατόπεδα κράτησης στην Κόρινθο και στη Μυτιλήνη, καθώς και σε ενίσχυση του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, το οποίο έχει στήσει κοινότητες απεξάρτησης από τα ναρκωτικά σχεδόν σε όλες τις φυλακές της χώρας.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως ο ευαισθητοποιημένος κόσμος που συντάσσεται μαζί μας, θα σπεύσει και σήμερα να συμμετάσχει στην ανοιχτή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί,  και να δηλώσει τη συμπαράστασή του στον προβληματισμό μας. Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότεροι σε αυτήν την εκδήλωση. Η εποχή απαιτεί, περισσότερο από ποτέ, συλλογικότητα και κοινό βλέμμα.

agapire3

Μπορεί η «Αγάπη ρε+» να μη μετράει ούτε ένα χρόνο παρουσίας, τα μέλη της ωστόσο νιώθουμε ευτυχισμένοι που μέσα στον παραλογισμό της εποχής έχουμε βρει μια διέξοδο έκφρασης, δράσης κι αντίδρασης. Η ενότητα μάς κάνει αισιόδοξους και δυνατούς. Το πλοίο μας έχει σαλπάρει κι έχει χώρο για πάρα πολλούς επιβάτες. Όσο είμαστε πολλοί, οι επιτήδειοι τρομοκράτες της καθημερινότητάς μας έχουν κάθε λόγο να φοβούνται. Καλή επιβίβαση λοιπόν στο μεγάλο φωτεινό μας ταξίδι. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο με την αγάπη ο κόσμος πάει μπροστά.

*Γεράσιμος Ευαγγελάτος, στιχουργός