"Αγαπητέ Steph Curry, τώρα που είσαι MVP μην έρθεις να επισκεφτείς το σχολείο μου."

Ένα διαφορετικό γράμμα στον πρωταγωνιστή της φετινής σεζόν του NBA.

| 21/06/2015

Οι τελικοί του NBA τελείωσαν και οι Golden State Warriors θριάμβευσαν. Εδώ, ένα διαφορετικό γράμμα στον πρωταθλητή Stephen Curry, φετινό MVP της κανονικής σεζόν και πρωταγωνιστή των “Πολεμιστών”. Μια ανοιχτή επιστολή ενός καθηγητή μέσης εκπαίδευσης στον πολυτιμότερο παίκτη του ΝΒΑ φέτος και ένα από τους πιο συμπαθητικούς σταρ των τελευταίων ετών, τον Steph Curry των Golden State Warriors και δημοσιεύτηκε σε ένα φόρουμ εκπαιδευτικών  από όπου έγινε ψιλοviral στις ΗΠΑ.

Το μεταφράσαμε – αποδώσαμε και σας το παραδίδουμε. Πιστεύοντας κι εμείς, όπως και ο συγγραφέας – οπαδός των Warriors, πως δεν αποτελεί μια τυφλή καταγγελία προς τον πολύ συμπαθή Curry ή όποιον άλλο θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση του. Αλλά αντίθετα (και πολύ περισσότερο) μια καταγγελία για τα δομικά προβλήματα που επικρατούν στην αμερικάνικη κοινωνία και τα χαμηλότερα -πολλές φορές αόρατα για τον κόσμο του θεάματος- στρώματά της… 

(Το “γράμμα” γράφτηκε από τον  , συγγραφέα και καθηγητή Λυκείου, με το τέλος της κανονικής περιόδου και πριν αρχίσουν οι τελικοί. Πρωτοδημοσιεύτηκε εδώ.)

[hr]

Dear Steph Curry, Now That You Are MVP Please Don’t Come Visit My High School

[hr]

Είμαι οπαδός των Dubs (Warriors). Πάντα ήμουν , πάντα θα είμαι. Περνάω από την Oracle Arena [1] κάθε μέρα πηγαίνοντας και επιστρέφοντας από τη δουλειά. Η κίνηση στην 880 είναι τόση πολλή, που συχνά βρίσκω την ευκαιρία να θαυμάσω, για αρκετή ώρα, τις τεράστιες αφίσες που κρέμονται με το πρόσωπο σου και τις φανταχτερές διακοσμήσεις για τα playoff σε μπλε και κίτρινο. Αυτά συμβαίνει να είναι και τα χρώματα του σχολείου στο οποίο διδάσκω. Έχω τη φανέλα του Baron Davis από την εποχή του We Believe[2], μεγάλωσα βλέποντας RUN TMC [3]. Χαζογελούσα κάθε φορά που ο Manute Bol σούταρε τρίποντο. Όταν ήμουν πιτσιρικάς , ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα ήταν να επαναλαμβάνω συνεχώς τις λέξεις Sarunas Marculionis[4]. Είμαι γέννημα θρέμα της Bay Area και οι Warriors είναι η ομάδα μου.

Και σε λατρεύω. Θα ήσουν ο αγαπημένος μου παίχτης αν το αδύνατο σημείο μου δεν ήταν οι συναισθηματικά ανισόρροποι τρελλοί τύποι, οπότε λατρεύω λίγο περισσότερο τον Draymond Green. Αλλά είσαι υπέροχος κι επίσης έχεις το σεβασμό μου επειδή είσαι ένας εκπληκτικός άνθρωπος εκτός των γηπέδων.

Θέλω όμως να σου ζητήσω μία χάρη και να σιγουρέψω ότι δε θα έρθεις ποτέ να επισκεφτείς το σχολείο μου.

Ξέρω ότι το NBA κάνει σπουδαία πράγματα για την κοινότητα και ότι οι Warriors δεν αποτελούν εξαίρεση. Ο δικός σου, ο  Klay Thompson ήταν φέτος φιναλίστ για το βραβείο NBA Cares Community Assist λόγω της επίδρασης του φιλανθρωπικού του έργου στο Oakland και στα πέριξ του. H καμπάνια NBA cares δείχνει ότι η λίγκα είναι συνεχώς αφοσιωμένη στο φιλανθρωπικό έργο και βοηθάει όσους έχουν ανάγκη. Όταν βοηθάς σε συσσίτια, τυλίγεις χριστουγεννιάτικα δώρα για παιδιά που το έχουν ανάγκη και χτίζεις σπίτια για τους άστεγους, εμπνέομαι. Αλλά παρόλο που αυτές , οι προσανατολισμένες προς τα κοινά, πράξεις αποδίδουν ένα άμεσο όφελος, πρέπει να σου πω κάτι που πιθανότατα δεν έχεις ακούσει: το να έρχεσαι σε φτωχά σχολεία όπως το δικό μου δε θα βοηθήσει κανένα από αυτά τα παιδιά. Στην πραγματικότητα, ίσως κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Βλέπεις, Steph (ελπίζω να μη σε πειράζει να σε λέω Steph), αν έρθεις στο σχολείο μου θα είσαι ο συνήθης συναρπαστικός, ταπεινός, ξεκαρδιστικός εαυτός σου και θα πεις όλα τα σωστά πράγματα. Αλλά ο λόγος που δε θέλω να έρθεις έχει να κάνει με αυτά που δε θα πεις.

Δε θα πεις ότι από τη μέρα που γεννήθηκες είχες έναν επαγγελματία προσωπικό προπονητή που σε βοήθησε να ακονίσεις τις ικανότητες σου σε καθημερινή βάση. Ο πατέρας σου, ο Dell Curry, ήταν ένας σπουδαίος παίκτης, όπως κι εσύ στα βήματα του, αλλά δε θα υπενθυμίσεις στα φτωχά παιδιά στο σχολείο μου ότι δεν είχαν και ούτε ποτέ θα έχουν ένα τόσο υπέροχο σύμβουλο.

Κι αν ποτέ επισκεφτείς το σχολείο μου, δε θα αναφέρεις ότι την επιτυχία του πατέρα σου ακολούθησαν μια σειρά από υλικές ανταμοιβές που ΚΑΝΕΝΑΣ από τους μαθητές μου δεν έχει, όπως: τρία πλήρη γεύματα τη μέρα – ένα γήπεδο κανονικών διαστάσεων και μια κανονική μπασκέτα στην αυλή – μια αίσθηση ασφάλειας- μια μητέρα και ένα πατέρα – κορυφαία σχολεία, κορυφαίους συμμαθητές και πόρους από την κοινότητα. Ξέρω ότι δε νιώθεις έτσι, αλλά θα μπορούσες να ήσουν επισκέπτης από άλλο πλανήτη και να μην είχε μεγάλη διαφορά. Αλλά δε θα τα πεις αυτά, έτσι δεν είναι;

oracle stadium steph

Εννοώ, ρίξε μια ματιά στον Klay Thompson. Αναρωτιέμαι αν κάποιος άλλος βρίσκει περίεργο το γεγονός ότι το καλύτερο περιφερειακό δίδυμο στην ιστορία του NBA γεννήθηκε και μεγάλωσε με ασημένιες μπάλλες.[5] Επίσης δε θα μιλήσεις για το γεγονός ότι είσαι ένας γίγαντας και ψηλότερος από ότι σχεδόν όλοι οι μαθητές μου θα γίνουν. Ακόμα κι αν στο γήπεδο μοιάζεις με τον Peter Dinklage[6], όταν είσαι με κανονικούς ανθρώπους είσαι πολύ , πολύ ψηλός. 1,92 μέτρα δεν είναι για να γελάς και αν έμπαινες στην τάξη μου, μπορεί και να χτυπούσες το κεφάλι σου στην πόρτα. Κέρδισες τη γενετική λοταρία πέρα από τη χρηματική, αλλά πιθανόν δε θα υπενθυμίσεις στους μαθητές μου ότι και μόνο το μέγεθος τους, τους έχει ήδη αποκλείσει από το να αγωνιστούν στα περισσότερα από τα αμερικάνικα επαγγελματικά αθλήματα.

Αυτό που θα κάνεις θα είναι να σουτάρεις μερικά τρίποντα, να τους ζαλίσεις όλους με τις τρίπλες σου, να κάνεις high five με τα αλάνια και να υπογράψεις μερικά αυτόγραφα. Θα είναι υπέροχα. Τουλάχιστον, θα δείχνει έτσι αρχικά. Αυτό που δε θα δεις είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν ένα εναλλακτικό σχέδιο εκτός από το όνειρο τους να γίνουν σαν εσένα. Αν ρωτήσεις τα παιδιά τι θα κάνουν όταν μεγαλώσουν, η απάντηση θα περιλαμβάνει ένα άθλημα. Θα ισχυριστούν ότι θα παίξουν στο NBA, στο NFL, και το να σε δουν από κοντά θα τα κάνει να πιστέψουν ότι όντως μπορούν να το πετύχουν.

Γιατί το χειρότερο από αυτά που δε θα τους πεις Steph , είναι ότι δεν μπορούν. Δε θα τους το πεις αυτό, έτσι; Δε θα μπορέσεις να είσαι εσύ αυτός που θα τους πει ότι είναι ήδη πολύ αργά. Δε θα τους πεις για όλα αυτά τα χρόνια που έπαιζες σε κορυφαίο επίπεδο σαν παιδί. Δε θα τους πεις ότι αν δεν έχουν παίξει οργανωμένο μπάσκετ μέχρι τα 16 τους (στην πραγματικότητα 12) δεν έχουν καμία ελπίδα να γίνουν επαγγελματίες. Βλέπεις, τα παιδιά για τα οποία μιλάμε δεν παίζουν σε παιδικά πρωταθλήματα, δε συμμετέχουν σε travelling league, και δεν έχουν ακούσει ποτέ για το Mcdonald’s All- American[7]: απλά τρώνε δύο γεύματα Macdonlad’s τη μέρα και ενδιαμέσως hot Cheetos.

Γιατί από τη στιγμή που γίνονται δεκαέξι, τα αγόρια σε αυτή τη χώρα, αν έχουν έστω και μια απειροελάχιστη πιθανότητα να γίνουν επαγγελματίες, θα έπρεπε να είναι ήδη στα «ραντάρ» των κολλεγίων και των σκάουτερ. Θα έπρεπε να είναι όχι απλά οι καλύτεροι στο σχολείο τους, αλλά οι καλύτεροι στην πόλη. Πιθανόν και σε ολόκληρη την πολιτεία. Θα έπρεπε να είναι ήδη 1,92 και να ψηλώνουν. Το ξέρεις αυτό , κι εγώ το ξέρω, αλλά τα παιδιά που θα εμπνεύσεις με την παρουσία σου απλά θα σε δουν και θα πιστέψουν ότι και αυτά θα γίνουν μια μέρα MVP, ακόμα κι αν δεν παίζουν καν στην ομάδα του σχολείου. Οπότε αντί να μελετήσουν τα μαθήματα τους, το βράδι αφού μας επισκεφτείς, θα αρπάξουν την μπαλωμένη παλιά τους μπάλλα και θα πάνε να παίξουν με το μικρό τους αδερφό και θα σουτάρουν άσχημα: παρόλα αυτά κάθε φορά που η μπάλα θα μπαίνει στο καλάθι , θα νιώθουν ότι αυτό σημαίνει ότι είναι καθοδόν προς τη δόξα και τα πλούτη.

Βλέπεις Steph, με το που θα φύγεις από το σχολείο μου, τα αγόρια εδώ δε θα τρέξουν σπίτι να τελειώσουν μια εργασία, που είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν για το μέλλον τους, (όσο αυτό περνάει απ’ το χέρι τους). Όπως αν ερχόταν η Beyonce, τα κορίτσια δε θα επέστρεφαν στο διαμέρισμά τους, όπου ζουν δύο οικογένειες, και θα ξεκινούσαν να μελετούν πειράματα της φυσικής. Όταν η Beyonce τους πει ότι πρέπει να περάσουν την Άλγεβρα, θα την κοιτάξουν και θα της πουν «Για ποιο λόγο; Σε βοήθησε εσένα η άλγεβρα με τη φωνή σου;». Όχι, απλά θα πάνε σπίτι, θα κοιταχτούν στον καθρέφτη, θα ευχηθούν να ήταν πιο μελαψές, πιο πληθωρικές και καλύτερες τραγουδίστριες και θα κλάψουν χαλόντας τη μάσκαρά τους. Γιατί αυτό κάνει η λατρεία προς τους διάσημους, Steph, και χρειάζεται αυτά να το κάνουν λιγότερο παρά περισσότερο. Είναι ήδη πάρα πολύ καλοί στο να ονειρεύονται ότι θα γίνουν πλούσιοι και διάσημοι. Αυτό που χρειάζεται είναι να τα κάνουμε λίγο περισσότερο ρεαλιστές για τα πράγματα που όντως μπορούν, και περνάει από το χέρι τους να πετύχουν. Χρειαζόμαστε λιγότερη έμφαση στον αθλητισμό και τις διασημότητες στα σχολεία, γιατί ήδη πληγώνει αυτά τα παιδιά αρκετά όπως είναι.

/METRO

Αλήθεια, όσο περισσότερο το σκέφτομαι , τόσο πιο τρελλό μου φαίνεται να σου γράψω και να σου ζητήσω να ΜΗΝ έρθεις στο σχολείο μου. Εννοώ, είσαι τόσο φοβερός τύπος, είσαι άνθρωπος της οικογένειας με γυναίκα και κόρη, και περιμένετε ακόμα ένα παιδί. Το βίντεο που έφτιαξε η γυναίκα σου είναι φοβερά αστείο. Είσαι ταπεινός, ηγέτης και προφανώς τα αγόρια μας χρειάζονται να συναντήσουν κάποιον σαν εσένα. Ίσως κάνω λάθος που γράφω αυτό το γράμμα.

Ή ίσως όχι. Όταν πω στους μαθητές μου ότι δε θα γίνουν επαγγελματίες αθλητές, τους αρέσει να μου απαντάνε: «Δε θα νιώσεις χαζός αν ποτέ ένας από  τους μαθητές σου γίνει επαγγελματίας;» Και η απάντηση είναι πάντα η ίδια: «Όχι , γιατί ακόμα κι αν αυτό συμβεί, θα σημαίνει ότι ήμουν σωστός στο 99,9% των περιπτώσεων. Μέχρι στιγμής είμαι μέσα χίλια στα χίλια». Steph, εσύ κι εγώ ξέρουμε ότι έχουν καλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν το λαχείο, αλλά κανείς δε φαίνεται να τους λέει αυτά τα πράγματα εκτός από μένα. Θα σε έκανε να αισθανθείς καλύτερα αν σου έλεγα ότι αποτρέπω επίσης τον οργανισμό λαχείων της Καλιφόρνια από το να δίνει εμπνευσμένες ομιλίες στο σχολείο μου; Αν τους έγραφα ένα γράμμα, θα μου έλεγε κανείς ότι παραφέρομαι; Μάλλον όχι.

Με τον κίνδυνο το Dub Nation (οι οπαδοί των Warriors) να θυμώσουν μαζί μου, γιατί ξέρω πώς μπορούμε να γίνουμε οι οπαδοί, δε θέλω να πιστεύεις ότι αυτό το γράμμα έχει να κάνει με σένα προσωπικά, ή με την ομάδα (θα ουρλιάζω κάθε φορά που βάζεις ένα τρίποντο καθ’ όλη τη διάρκεια των playoff). Εγώ φταίω, όχι εσύ. Εννοώ εσύ είσαι ο μάγκας και εγώ είμαι απλά ένας καθηγητής – κανένας στην πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι κάθε άνθρωπος στον πλανήτη θα κέρδιζε κάτι από μια συνάντηση μαζί σου. Γιατί συμβολίζεις o,τιδήποτε οι  άνθρωποι σε αυτή τη χώρα εκτιμούν περισσότερο, είσαι η επιτομή όλων αυτών που αγαπάμε, ο κολοφώνας της ανθρωπότητας: είσαι καλός σε ένα άθλημα.



[1] το γήπεδο των Golden State Warriors

[2]Αναφέρεται στο σλόγκαν των Warriors στα τέλη της περιόδου 2006 – 2007 , όπου με ένα σερί κατάφεραν να προκριθούν οριακά στα playoff και απέκλεισαν, όντας στην 8η θέση της Δύσης, τους 1ους Mavericks του Dirk Nowitzki.

[3]Στις αρχές τις δεκαετίας του ’90, η περιφερειακή τριάδα των Tim Hardaway, Mitch Richmond, Chris Mullin και το run n gun παιχνίδι των warriors πήρε το όνομα RUN TMC από τα αρχικά των ονομάτων τους (λογοπαίγνιο με βάση το όνομα του rap συγκροτήματος RUN D.M.C

[4] αναφέρεται σε άλλους παίκτες που έχουν περάσει από τους Warriors

[5] αναφέρεται στο γεγονός ότι το βασικό περιφερειακό δίδυμο των warriors οι curry και thompson είναι και οι δύο παιδιά πρώην παικτών του nba

[6] ο γνωστός νάνος ηθοποιός, πρωταγωνιστής μεταξύ άλλων στο game of thrones

[7] αναφέρεται σε τουρνούα ανίχνευσης και ανάδειξης νέων ταλέντων που οργανώνονται σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ.

scurry

Πηγή: http://www.teach4real.com/2015/05/14/dear-steph-curry-now-that-you-are-mvp-please-dont-come-visit-my-high-school/