"Ανθρωποφύλακες", παράσταση και συζήτηση στο Θέατρο Βαφείο, Τετάρτη 4/11

«Η πιο μεγάλη απειλή της ζωής στον πλανήτη μας, η αδιαφορία» Περικλής Κοροβέσης

| 01/11/2015

Με αφορμή την παράσταση «ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΛΑΚΕΣ» του Περικλή Κοροβέση που ανεβαίνει και φέτος κάθε Τετάρτη στις 9:00 μμ. για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής, την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, μετά από την παράσταση, θα γίνει συζήτηση με θέμα «τα ανθρώπινα δικαιώματα σήμερα», με εισηγήσεις από τον συγγραφέα Περικλή Κοροβέση, τον Ανδρέα Γιολάση, μέλος Δ.Σ. της Διεθνούς Αμνηστίας, τους συντελεστές της παράστασης κ.κ. Χάρη Γιουλάτο και Πάνο Τζίνο, καθώς και τον Σωφρονιστικό υπάλληλο Παναγιώτη Χιονίδη.

 

Οι «ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΛΑΚΕΣ» ανεβαίνουν σε μορφή μονολόγου, ως μια αναφορά στη μνήμη που συνδέει τα κοινά σημεία του χθες με το σήμερα, μέσα από τη λειτουργία ενός συστήματος εκφοβισμού, ελέγχου και εξαναγκασμού των ατόμων και των μαζών, αλλά και την αντίσταση σ’ ένα τέτοιο σύστημα. Είναι η πολιτική μαρτυρία του ίδιου του συγγραφέα, που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή και αναφέρεται στις δοκιμασίες και τα βασανιστήρια που υπέστη ο ίδιος από τη χούντα των συνταγματαρχών.

«Αυτό το βιβλίο δεν θα γραφόταν ποτέ, αν οι φιλήσυχοι και αντικειμενικοί άνθρωποι όλης της γης δεν βοηθούσαν, με την αδιαφορία τους και τη σιωπή τους, στην επέκταση και στη συνέχιση των βασανιστηρίων», έγραφε στο υστερόγραφο του βιβλίου ο συγγραφέας.  «… Από τότε που γράφτηκε αυτό το βιβλίο έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας. Το γεγονός ότι επανεκδίδεται για πολλοστή φορά, είναι απογοητευτικό», συμπληρώνει, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας στην τελευταία έκδοση του βιβλίου (2014, Εκδόσεις των Συναδέλφων).

Οι «Ανθρωποφύλακες» εκδόθηκαν για πρώτη φορά στην Στοκχόλμη το 1969Το βιβλίο μεταφράσθηκε σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, κυκλοφόρησε σε μεγάλο αριθμό αντιτύπων και απέσπασε εντυπωσιακές κριτικές από τα εγκυρότερα έντυπα της Ευρώπης, ενώ ο διεθνής τύπος αναδημοσίευσε εκτεταμένα αποσπάσματα. Στη θεατρική σκηνή παρουσιάζονται με την υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας, σε σκηνοθεσία Χάρη Γιουλάτου, σκηνικά-κοστούμια Μέης Καραμανίδη, φωτισμούς Έλενας Παπασταύρου και μουσική Νίκου Βογιατζάκη, ενώ τον απαιτητικό ρόλο ερμηνεύει ο ηθοποιός Πάνος Τζίνος.

ανθρω

Χώρος: Θέατρο Βαφείο-Λάκης Καραλής, τηλ: 210 3425.637

Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, στάση μετρό Κεραμεικός

[Όπως και στις δύο προηγούμενες εκδηλώσεις που οργανώθηκαν (τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο), αναμένεται να είναι μεγάλη η συμμετοχή του κοινού.  Για το λόγο αυτό, το κοινό παρακαλείται να κλείσει εγκαίρως θέσεις στο τηλ. 210-3425.637.]

https://www.facebook.com/TheatroVafeio/