Ανθρωποφύλακες, του Π. Κοροβέση, στο White Rabbit

Όταν η μνήμη και η αντίσταση συνδέουν το χθες και το σήμερα, μέσα σε ένα σύστημα εκφοβισμού και ελέγχου

| 14/01/2016

[br]

«Η πιο μεγάλη απειλή της ζωής στον πλανήτη μας, η αδιαφορία» (Π.Κ.)

Οι ‘ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΛΑΚΕΣ’ του Περικλή Κοροβέση είναι η πολιτική μαρτυρία του ίδιου του συγγραφέα, που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή και αναφέρεται στις δοκιμασίες και τα βασανιστήρια που υπέστη ο ίδιος από τη χούντα των συνταγματαρχών.

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο στο θέατρο, με την υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας, και μετά από την θερμή υποδοχή του κοινού συνεχίζει και το 2016 – από την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016 και κάθε Παρασκευή, για τέσσερις παραστάσεις στη θεατρική σκηνή του ‘Rabbit Hall’ στο πατάρι του ‘White Rabbit’ στα Εξάρχεια (Σολωμού 12).

Οι ‘ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΛΑΚΕΣ’ ανεβαίνουν σε μορφή μονολόγου, ως μια αναφορά στη μνήμη που συνδέει τα κοινά σημεία του χθες με το σήμερα, μέσα από τη λειτουργία ενός συστήματος εκφοβισμού, ελέγχου και εξαναγκασμού των ατόμων και των μαζών, αλλά και την αντίσταση σ’ ένα τέτοιο σύστημα. 

Οι ‘ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΛΑΚΕΣ’ εκδόθηκαν για πρώτη φορά στην Στοκχόλμη το 1969. Το βιβλίο μεταφράσθηκε σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, κυκλοφόρησε σε μεγάλο αριθμό αντιτύπων και απέσπασε εντυπωσιακές κριτικές από τα εγκυρότερα έντυπα της Ευρώπης, ενώ ο διεθνής τύπος αναδημοσίευσε εκτεταμένα αποσπάσματα.

«Αυτό το βιβλίο δεν θα γραφόταν ποτέ, αν οι φιλήσυχοι και αντικειμενικοί άνθρωποι όλης της γης δεν βοηθούσαν, με την αδιαφορία τους και τη σιωπή τους, στην επέκταση και στη συνέχιση των βασανιστηρίων», έγραφε στο υστερόγραφο του βιβλίου ο συγγραφέας.

Για να συμπληρώσει, μεταξύ άλλων, στην τελευταία έκδοση του 2014 (Εκδόσεις των Συναδέλφων): «… Από τότε που γράφτηκε αυτό το βιβλίο έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας. Το γεγονός ότι επανεκδίδεται για πολλοστή φορά, είναι απογοητευτικό. Σημαίνει πως, κανονικά, θα έπρεπε να είχαμε πάει 50 χρόνια μπροστά και το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου να ήταν ακατανόητο, αν τα βασανιστήρια είχαν εξαφανιστεί. Αλλά η εξουσία χρειάζεται πάντα αυτό το εργαλείο. Και όσο οι άνθρωποι θα αφήνονται να εξουσιάζονται, με τον δικό τους τρόπο θα συμβάλλουν στη διαιώνιση των βασανιστηρίων. Η άγνοια και η αδιαφορία είναι συνενοχή…».

INFO
‘ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΛΑΚΕΣ’ του Περικλή Κοροβέση
(μονόλογος)
Σκηνοθεσία: Χάρης Γιουλάτος
Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Κώνστα
Σκηνικά – Κοστούμια: Μέη Καραμανίδη
Φωτισμοί: Έλενα Παπασταύρου
Μουσική: Νίκος Βογιατζάκης
Σκηνοθεσία trailer: Θάνος Κερμίτσης, Χάρης Γιουλάτος
Ήχος: Αντώνης Κουτελιάς
Ερμηνεύει ο ηθοποιός Πάνος Τζίνος

Πρεμιέρα: Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016, στις 9:00 μμ
-Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή, ώρα 9:00 μμ, για τέσσερεις συνεχόμενες Παρασκευές (15, 22, 29/01/2016 και 5/02/2016)

Κρατήσεις απαραίτητες λόγω των περιορισμένων θέσεων στα τηλέφωνα 210 3300423 – 6977278787
-Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
-Εισιτήρια: 8 € (κανονικό) – 5€ (μειωμένο για φοιτητές, ανέργους – με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας ή κάρτας ανεργίας)

Προπώληση εισιτηρίων από το White Rabbit, 6€ (κανονικό) – 4€ (μειωμένο)
-Θεατρική σκηνή ‘Rabbit Hall’ στο πατάρι του ‘ Τhe White Rabbit’ (Σολωμού 12, Εξάρχεια)