Απάνθρωπες... «μικρές Ειδομένες»

Απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και απελπισία οι αιτίες των αιματηρών επεισοδίων στους καταυλισμούς

| 03/06/2016

Συνέπειες της απάνθρωπης, αντι-προσφυγικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελούν τα σοβαρά και αιματηρά επισόδια που έλαβαν χώρα την περασμένη νύχτα στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στην Λέσβο, όπου στριμώχνονται περίπου δύο χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι, κάθε ηλικίας, μέσα σε εντελώς απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, μεγάλο μέρος του πυρπολήθηκε κατά την διάρκεια σύγκρουσης Αφγανών και Πακιστανών, ενώ υπήρξαν και δεκάδες τραυματίες, τρεις εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Οι υπόλοιποι τραυματισμοί αντιμετωπίσθηκαν από εθελοντές γιατρούς που δρουν στον χώρο. Εκατοντάδες πρόσφυγες εγκατέλειψαν τον καταυλισμό κινούμενοι προς την πόλη της Μυτιλήνης ή στα γύρω κτήματα όπου πέρασαν τη νύχτα.

Οι αφορμές για να ξεσπάσουν τα τεντωμένα νεύρα δεν χρειάζεται να είναι – και δεν είναι – σοβαρές. Είναι όμως τα αποτελέσματά τους. Η φωτιά ξεκίνησε στην περιοχή των τουαλετών και των μπάνιων στη βορειοανατολική πλευρά του καταυλισμού κατακαίοντας σκηνές, ρούχα και άλλο απαραίτητο υλικό και υποδομές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ακολούθησαν άγριες συγκρούσεις, με την αστυνομία να μην παρεμβαίνει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «από τις 12.30 τα μεσάνυχτα, όταν και ελέγχθηκε η φωτιά από δυνάμεις της πυροσβεστικής, και έως τα χαράματα, όλος ο καταυλισμός με εξαίρεση το τμήμα των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, είχε εγκαταλειφθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τις μη Κυβερνητικές οργανώσεις που λειτουργούν εκεί, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κανένα στέλεχος της Frontex, μέλος της πολυπληθούς δύναμης που επιχειρεί στο νησί, δεν βρίσκεται στο χοτ σποτ από τη δύση έως της ανατολή. Παρά τις πιεστικές τεράστιες ανάγκες τόσο της διεκπεραίωσης των υποθέσεων αιτήσεων ασύλου, όσο και της περιφρούρησης και της τάξης του χοτ σποτ, οι Ευρωπαίοι αστυνομικοί εργάζονται ελάχιστες ώρες και σύμφωνα με το ωράριο εργασίας στις πατρίδες τους αλλά, όπως καταγγέλλεται, και με πολύ αργούς ρυθμούς. Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως πρόσφυγες αραβικής καταγωγής με τις οικογένειες τους, εγκατέλειψαν το χοτ σποτ φοβούμενοι για την ασφάλειά τους».

Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, οι εγκλωβισμένοι σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας είναι  3.252 άνθρωποι, εκ των οποίων 1.000 στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι στο «χοτ σποτ» της Μόριας.

Ακόμη 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ Σύρων και Πακιστανών σε προσφυγικό καταυλισμό στην Σάμο.

Ορισμένοι από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του νησιού. Νωρίτερα είχε ξεσπάσει και πυρκαγιά στον καταυλισμό

Ένταση επικράτησε όμως και στον καταυλισμό στο πρώην βιομηχανικό κτίριο Φέσσα του δήμου Ωραιοκάστρου, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό ενός 18χρονου.

Οι κυβερνητικοί, προπαγανδιστικοί «πανηγυρισμοί» για την διάλυση του καταυλισμού στην Ειδομένη, δεν αντέχουν στην πραγματικότητα των χιλιάδων ακόμη προσφύγων που στήνουν «μικρές Ειδομένες» σε άλλα σημεία των συνόρων, αλλά και των δεκάδων χιλιάδων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις άθλιες συνθήκες ερειπωμένων κτιρίων που «βαφτίστηκαν»… «κέντρα φιλοξενίας».