Από τα μαγκάλια των φτωχόσπιτων...

...στους ξεπαγιασμένους πρόσφυγες των καταυλισμών

| 09/01/2017

Εναν θάνατο και εκατοντάδες ξεπαγιασμένους μετρά η ελληνική κοινωνία τα τελευταία 24ωρα, από τα φτωχόσπιτα με τα μαγκάλια, μέχρι τους προσφυγικούς καταυλισμούς που έχουν θαφτεί στο χιόνι.

Μια 78χρονη γυναίκα διακομίσθηκε νεκρή, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, στο νοσοκομείο της Κομοτηνής από εισπνοή αναθυμιάσεων.

Η ηλικιωμένη είχε ανάψει μαγκάλι για να ζεσταθεί, καθώς στην περιοχή επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά αποκοιμήθηκε, με αποτέλεσμα να εισπνεύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τις αναθυμιάσεις, γεγονός που στάθηκε μοιραίο για τη ζωή της.

Την ίδια ώρα, η είδηση ότι αστυνομικοί, προφανώς με άνωθεν εντολή, απαγόρευσαν την λήψη φωτογραφιών στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στην Λέσβο, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις εικόνες με τις θαμμένες στο χιόνο σκηνές, κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, γυναίκες και παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα ζεσταίνονται σε δύο μεγάλες σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στις οποίες λειτουργεί ένα σύστημα θέρμανσης.

Οι υπόλοιποι, κυρίως Αφρικανοί άνδρες, ζουν στην πλειονότητά τους στο ανατολικό και στο βόρειο τμήμα του καταυλισμού σε καλοκαιρινές σκηνές σκεπασμένες από τέντες, θαμμένες κυριολεκτικά στον πάγο με κουβέρτες που τους έχουν διανεμηθεί. Με τις οποίες όμως τέτοιες θερμοκρασίες δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν.

Σε υπαίθριες φωτιές καίνε ό,τι μπορεί να καεί και κυρίως ξυλεία από τα γύρω ελαιοκτήματα ενώ προσπαθούν και να μαγειρέψουν σε αυτές τις φωτιές κάτι πέραν του προσφερόμενου συσσιτίου.

Στο μεταξύ, η κατάσταση αυτή έχει ανησυχήσει τις οργανώσεις γιατρών που επιχειρούν στο κέντρο, αφού ήδη άρχισαν να προσέρχονται ασθενείς με πόνους στους μύες και στα κόκκαλα λόγω του έντονου ψύχους. Ενώ οι πάγοι όπως υποστηρίζεται δεν αποκλείεται να προκαλέσουν και ορθοπεδικά περιστατικά τις επόμενες ώρες μεταξύ κυρίως των μεταναστών που λόγω καταγωγής δεν ξέρουν να κινηθούν σε τέτοιες συνθήκες.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό σήμερα, άλλα 119 άτομα αναμένεται να μεταφερθούν τις επόμενες μέρες από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με έξοδα του Οργανισμού στη ηπειρωτική Ελλάδα από τη Λέσβο, προκειμένου να συνεχίσουν εκεί τη διαδικασία ασύλου.

Στόχος να απελευθερωθούν χώροι σε πλαστικές μεγάλες σκηνές ώστε να μετακινηθούν εκεί κάποιοι από αυτούς που σήμερα ζουν στις καλοκαιρινές σκηνές. Φυσικά κάτι τέτοιο, η κατάργηση δηλαδή των καλοκαιρινών σκηνών δεδομένων των συνεχιζόμενων μικρών έστω αφίξεων αλλά και του υπερπληθυσμού που επικρατεί στον καταυλισμό της Μόριας δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα στον καταυλισμό της Μόριας υπήρχαν αυστηρά μέρα ασφαλείας ενώ αστυνομικοί απαγόρευαν τη φωτογράφιση του καταυλισμού ακόμα και απ’ έξω.

Τέλος, σημειώνεται ότι σήμερα στο κάτω κάστρο της πόλης, μέσα στον πύργο, εγκαταστάθηκαν ξανά ομάδες Αφρικανών μεταναστών που διέφυγαν από τον καταυλισμό της Μόριας οι οποίοι με μεγάλες φωτιές προσπαθούν να ζεσταθούν.

Φυσικά, οι απαγορεύσεις, όπως δείχνει και το βίντεο που ακολουθεί, απλώς, υπογραμμίζουν, για μια ακόμη φορά, τον κυβερνητικό στρουθοκαμηλισμό.