Απ' τα 5μηνα, στα 9μηνα & τους 5500 συμβασιούχους: Λύσεις στην ανεργία ή σύγχρονη σκλαβιά;

Εκδήλωση | Παρασκευή 14.02 | Στέκι Μεταναστών

| 10/02/2020

Η συλλογικότητα “Attack στην ανεργία και την επισφάλεια” καλεί την Παρασκευή 14/2 στο Στέκι Μεταναστών (Τσαμαδού 15) στην εκδήλωση – συζήτηση με τίτλο:

“Απ’ τα 5μηνα, στα 9μηνα & τους 5500 συμβασιούχους: Λύσεις στην ανεργία ή σύγχρονη σκλαβιά;”

Ομιλητές:

– Χρήστος Παναγιώτου, μέλος ΔΣ ΔΟΕ (Παρεμβάσεις)
– Κωνσταντίνα Γκόντρα, μέλος Συντονιστικού Αγώνα 5500 ΟΑΕΔ
– Φωτεινή Θανάσουλα, μέλος της attack στην ανεργία και την επισφάλεια

Χρόνια τώρα γίνεται προσπάθεια να εμπεδωθεί στην κοινωνία πως τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ αποτελούν λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. Ουσιαστικά πρόκειται για την ανακύκλωση αυτής, αφού εργαζόμενοι απασχολούνται για κάποιους μήνες και μετά πάλι βρίσκονται στο καθεστώς της ανεργίας, ψάχνοντας εκ νέου για δουλειά και αξιοποιούνται από την κάθε κυβέρνηση – ΝΔ τώρα και ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια – στα πλαίσια της πολιτικής διαχείρισης της ανεργίας. Το πλέγμα ελαστικής εργασίας – ανεργίας γίνεται προσπάθεια να εμπεδωθεί στη νέα γενιά ως “κανονικότητα” πως έτσι θα είναι η εργασία και η ζωή της από εδώ και στο εξής.

Όμως, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα αντίστασης και συλλογικής διεκδίκησης να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Ο αγώνας των 5μήνων σε κοινωφελή προγράμματα λίγα χρόνια πριν, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, που μετά από 9 μήνες πετιούνται πάλι στην ανεργία και ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια έχουν βγει δυναμικά στο προσκήνιο, αλλά και φέτος οι 5500 συμβασιούχοι στο ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ είναι κάποια από αυτά τα παραδείγματα.

Αξιοποιώντας τις εμπειρίες αυτών των αγώνων, συζητάμε για την αναγκαιότητα ενίσχυσης τέτοιων μορφών ξεσπασμάτων, το πλαίσιο πάλης και μορφών οργάνωσής τους.

Το μέλλον της νεολαίας δεν μπορεί να χωρέσει στην ημιεργασία, την ανασφάλεια και την περιπλάνηση!

*Θα ακολουθήσει ΠΑΡΤΥ για την οικονομική ενίσχυση της συλλογικότητας, στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας της από την αστική πολιτική και τους μηχανισμούς της.

.