«Αρχαία, Χλαμύδες και Ανάπτυξη»: Η κρατική, «ιδιότυπη» «επένδυση» στην αρχαιότητα...

Σήμερα, 7.30 μμ, Polis Art Cafe - αίθριο Αρσάκειου Μεγάρου

| 07/07/2016

‘Ενα… αενάως επίκαιρο θέμα θα απασχολήσει την δημόσια συζήτηση με τίτλο «Αρχαία, Χλαμύδες και Ανάπτυξη» που διοργανώνεται σήμερα, στις 7.30 μμ, στο Polis Art Cafe – αίθριο Αρσάκειου Μεγάρου, στο πλαίσιο των «Αρχαιολογικών Διαλόγων».

Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «πραγματοποιήθηκε και φέτος τον Ιούνιο σειρά εορταστικών εκδηλώσεων με σκοπό την αναβίωση των Νεμέων Αγώνων, για έκτη φορά απο το 1996, με την παρουσία, για πρώτη φορά ωστόσο, του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τον περασμένο χρόνο, ο Υπουργός Άμυνας απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας τονίζοντας την ανάγκη εθνικής ενότητας σε περίοδο κρίσης ενώ για τρίτη συνεχή χρονιά ο Δήμαρχος του Μαραθώνα οργάνωσε έναν «αυθεντικό» ημιμαραθώνειο – πλαισιωμένο πάντα από αρχαιοπρεπή οπλικά αγήματα και χλαμυδοφόρους – υποσχόμενος την εισροή κινεζικών κεφαλαίων και την άμεση εφαρμογή του προγράμματος «Marathonian Riviera.»

»Το ελληνικό κράτος, ως θεματοφύλακας της πολιτιστικής κληρονομιάς του έθνους – συχνά σε συνεργασία με ξένους ιδιωτικούς αλλά και κρατικούς φορείς, αρχαιολόγους και ερευνητικά ιδρύματα – έχει από την ίδρυση του επενδύσει στην αρχαία ελληνική παράδοση, με ιδιότυπους κατά καιρούς τρόπους, τόσο για την ιδεολογική διαμόρφωση και στήριξη όσο και για την οικονομική του ανάπτυξη. Τα χαρακτηριστικά της ιστορικά περίπλοκης αυτής σχέσης – κράτος, πολιτιστική πολιτική, ιδεολογία, οικονομία, αρχαιότητα και αρχαιολογία – υπόσχεται να προσεγγίσει αναλυτικά η δημόσια συζήτηση με τίτλο «Αρχαία, Χλαμύδες και Ανάπτυξη.».

Συμμετέχουν: Στάθης Γκότσης, Ιστορικός στο Υπουργείο Πολιτισμού, Μιμίκα Κρίγκα, Συμβασιούχος Αρχαιολόγος σε έργο ψηφιοποίησης του ΥΠΠΟΑ, Δέσποινα Λαλάκη, Adj. Assistant Professor of Sociology, City University of New York, Δημήτρης Πλάντζος, Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Τσιβίκης, Αρχαιολόγος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Römisch-Germanische Zentralmuseum, Mainz.

Συντονίζει: Όλγα Σακαλή, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.