«Αρχαιολογικοί Διάλογοι - 2016»: «Όρια και Σύνορα»

14 - 17 Απριλίου, Μυτιλήνη

| 01/04/2016

Αν και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, οι φετινοί «Αρχαιολογικοί Διάλογοι» δύσκολα θα «αποφύγουν» τους εύλογους συνειρμούς, τόσο λόγω της επιλογής του τίτλου τους, «Όρια και Σύνορα», όσο και του τόπου διεξαγωγής τους, στην Μυτιλήνη, από τις 14 έως τις 17 Απριλίου.

Πρόκειται για έναν νέο θεσμό, πρωτοβουλία ομάδας αρχαιολόγων – καθηγητών αρχαιολογίας σε ΑΕΙ του εσωτερικού και του εξωτερικού, υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού και φοιτητών, ο οποίος φιλοδοξεί να λειτουργεί ως «ένας διαρκής κριτικός και αναστοχαστικός διάλογος για τις αρχαιότητες και την αρχαιολογία στη σημερινή κοινωνία».

Η βασική του μορφή είναι ένα ετήσιο, ανοικτό συνέδριο/εκδήλωση/καλλιτεχνικό γεγονός, «μια συνάντηση κριτικής, θεωρίας και πράξης, ανοικτή σ’ όλους τους αρχαιολόγους: Φοιτητές και καθηγητές, διευθυντές και συμβασιούχους, εργαζόμενους/ες και άνεργους/ες, ανεξάρτητα από επιμέρους εξειδικεύσεις και χρονολογικούς, εργασιακούς, θεωρητικούς ή άλλους προσδιορισμούς, πέρα από ιεραρχίες και στεγανά».

Είναι ακόμα «ανοικτή σε ειδικούς και μη από άλλους χώρους, ανθρωπολόγους, ιστορικούς, ιστορικούς της τέχνης, μουσειολόγους, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, αλλά και όποιον/α θέλει να συνεισφέρει στη συζήτηση για το ρόλο και τη σημασία των αρχαιοτήτων και της αρχαιολογίας σήμερα».

Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη ολοκλήρωση των «Αρχαιολογικών Διαλόγων 2015», η Λέσβος, «με την ιδιαίτερη γεωγραφική της θέση και την ιδιαίτερη πολιτισμική της ταυτότητα, από την αρχαιότητα έως σήμερα, αποτελεί την έμπνευση για τον κεντρικό θεματικό άξονα της συνάντησης, που είναι “Όρια και Σύνορα”».

Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

αρχαιολογικοι-διαλογοι