Αυστρία-FPO | Σε δημιουργία «κέντρων (στρατοπέδων;) συγκέντρωσης» καλεί ο Υπ. Εσωτερικών!

| 15/01/2018

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι ένα φαινόμενο που όλο και ενισχύεται. Κυρίαρχο παράδειγμα αποτελεί και η Αυστρία, κάτι που φαίνεται και από τη συνέντευξη την οποία παραχώρησε ο Υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Χέρμπερ Κικλ από το ακροδεξιό FPO, στην οποία αναφέρει ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ μιας «διαμορφωμένης δομής που θα επιτρέψει τον περιορισμό με συγκεντρωμένο τρόπο σε έναν τόπο εκείνων που ξεκίνησαν μια διαδικασία αίτησης ασύλου».

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τι εννοεί με τον όρο «συγκέντρωση» , απεφάνθη ότι ότι δεν είχε «σε καμία περίπτωση την πρόθεση να προκαλέσει», προτείνοντας εναλλακτικά την έκφραση «συνάθροιση ανθρώπων σε έναν χώρο».

Όπως είναι λογικό, αυτή η δήλωση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, κάποιες εκ των οποίων ήταν: Ο Αλεξάντερ Πόλακ, υπεύθυνος της ΜΚΟ αρωγής προς τους μετανάστες, SOS Mitmensch, δήλωσε πως «έχουμε διαβεί τον Ρουβίκωνα». Οι Πράσινοι, από την πλευρά τους, διαδήλωσαν τη «διαφωνία τους στην παρείσφρηση της γλώσσας του εθνικοσοσιαλισμού στον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε», ενώ η λαϊκή εφημερίδα Kronen Zeitung, που δεν θεωρείται ιδιαίτερα φιλική προς τους μετανάστες, έκανε λόγο για «επιλογή μιας περίπλοκης λέξης».

To FPO συμμετέχει στην κυβέρνηση του συντηρητικού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς, που ανέλαβε καθήκοντα στα μέσα Δεκεμβρίου, με 3 στρατηγικά υπουργεία: Άμυνας, Εσωτερικών, Εξωτερικών.


Δεν είναι η πρώτη φορά που το FPO έχει τόσο χυδαίο ρατσιστικό λόγο


Το FPO θέλει να σταματήσει η χορήγηση επιδομάτων υπό μορφή χρημάτων για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε κέντρα που διαχειρίζεται το κράτος διαφορετικά δεν πρέπει να δικαιούνται παρά μόνο τρόφιμα και υλική βοήθεια.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο αντικαγκελάριος Χάινς – Κρίστιαν Στράχε, πρόεδρος του κόμματος, πρότεινε οι αιτούντες άσυλο να περιοριστούν σε «στρατώνες» με απαγόρευση εξόδου μετά μια ορισμένη ώρα. Στη συνέχεια δήλωσε πως οι δηλώσεις του «παρερμηνεύτηκαν».

Η εβραϊκή κοινότητα της Βιέννης υπενθύμισε ότι δεν θέλει ουδεμία επαφή με εκπροσώπους του FPO, καθώς εκτιμούν ότι μέλη του κόμματος έχουν σχέση με νεοναζιστικούς κύκλους.


*Με πληροφορίες από το tvxs