Αυτός είναι ο ...πολιτισμός σας ρε;

Η προσφυγική, μαζί με την οικονομική κρίση, ξεγύμνωσαν τις ...«ευρωπαϊκές αξίες»

| 28/01/2016

Στις 27 Ιανουαρίου 1945, η 60ή Στρατιά του Κόκκινου Στρατού της Σοβιετικής Ένωσης, απελευθερώνει τους αποστεωμένους κρατούμενους του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της θηριωδίας του φασισμού.  Την ημέρα αυτή επέλεξε ο ΟΗΕ για να τιμήσει την μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Της προσπάθειας υλοποίησης της «τελικής λύσης» στους Εβραίους (στους οποίους αναφέρεται και το Ολοκαύτωμα), στους κομμουνιστές, στους Ρομά, στους ομοφυλόφιλους, στους ψυχικά πάσχοντες, στον οποιονδήποτε διαφορετικό.

Αυτήν την ίδια μέρα, τίθεται σε εφαρμογή στη Δανία ο πολυσυζητημένος νόμος κατάσχεσης πολύτιμων αντικειμένων και χρημάτων από τους πρόσφυγες προκειμένου, όπως διατείνεται η λογική του νομοθετήματος, να καλύπτουν τα έξοδα παραμονής τους. Μετά από περισσότερες από τρεις ώρες συζήτηση, και πάνω από ένα μήνα δημόσια αντιπαράθεση εντός και εκτός συνόρων, το κυβερνόν μειοψηφικό Φιλελεύθερο Κόμμα – Venstre- «πέρασε» με τις αναμενόμενες ψήφους του ξενοφοβικού Κόμματος του Δανικού Λαού – DPP αλλά και τις μη αναμενόμενες ψήφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών τη νομοθεσία περί κατασχέσεων. Υπέρ ψήφισαν 81 βουλευτές, 27 καταψήφισαν, δεκάδες απουσίαζαν. Η στάση που τήρησαν τελικά οι Σοσιαλδημοκράτες κυριαρχεί στις αναλύσεις που κάνουν λόγο για τάχιστη στροφή προς τα δεξιά της πολιτικής σκηνής της Δανίας στην προσπάθεια να διεμβολιστεί η διαρκώς αυξανόμενη επιρροή του ξενοφοβικού DPP.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει στην αστυνομία να πραγματοποιεί έρευνες σε αιτούντες άσυλο την ώρα που αυτοί θα φτάνουν στη χώρα και να κατάσχει αντικείμενα που θεωρεί μη απαραίτητα, αξίας πάνω από 10.000 δανέζικες κορώνες (περίπου 1.350 ευρώ), τα οποία δεν θα έχουν συναισθηματική αξία για τους ιδιοκτήτες τους. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε να αυξηθεί από ένα σε τρία χρόνια ο χρόνος για να επανενωθεί μια οικογένεια προσφύγων (δηλαδή να γίνει δεκτή η οικογένεια ενός πρόσφυγα που ζει στη Δανία). Αφήνει, δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση του χρόνου άδειας παραμονής σε ένα χρόνο έναντι πέντε που είναι σήμερα στη βάση των συνθηκών του ΟΗΕ, με δικαίωμα ανανέωσης σε άλλον έναν χρόνο, για τους πρόσφυγες.  Και επιπλέον, επιτρέπει στις δανικές αρχές να εξετάζουν τις «δυνατότητες ενσωμάτωσης» ανά περίπτωση –χωρίς να είναι σαφές με ποια κριτήρια θα γίνεται αυτό-.

daily-cartoon20160127_Danemark

Στη βροχή των επικρίσεων από τον ΟΗΕ, από οργανώσεις δικαιωμάτων αλλά και από αυτήν την ίδια την ΕΕ, η δανική κυβέρνηση απάντησε απλώς ότι τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια ισχύουν και για τους Δανούς πολίτες όσον αφορά στην λήψη επιδομάτων. Απλά και κυνικά.

Αυτή είναι η λογική της ΕΕ. Αυτές είναι οι αξίες της ΕΕ. Την ώρα που τιμάται η μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στο όνομα ενός «νέου κινδύνου» να στήνονται οι βάσεις για νέα πογκρόμ.

Ανάλογη απάντηση έδωσαν και οι ελβετικές αρχές οι οποίες, στα σιωπηλά, εφάρμοζαν ακριβώς την ίδια τακτική στους πρόσφυγες  εξαρχής. Σύμφωνα με τους νόμους στην Ελβετία οι αιτούντες άσυλο στη χώρα υποχρεούνται με την είσοδό τους να δηλώσουν την αξία των υπαρχόντων τους. Σε περίπτωση που η αξία των δηλωμένων υπερβαίνει τα 900 ευρώ οι αρχές διατηρούν το δικαίωμα να κατασχέσουν το υπερβαίνον ποσό. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία των ελβετικών αρχών μόνο το 2015, οι αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση 200.000 ευρώ από 112 άτομα. Οι αρχές της Ελβετίας, της χώρας φιλοξενίας των τραπεζών που φιλοξενούν συγκεντρωμένο τον παγκόσμιο πλούτο, που δεν θεωρεί απαραίτητο να ελέγξει καν αν πρόκειται για καταφανώς αιματοβαμμένο πλούτο, που δεν έχει υποστεί καμία σοβαρή συνέπεια καν από την παγκόσμια κρίση, «μαζεύει φράγκα» και από τους πρόσφυγες!

Η ίδια τακτική ακολουθείται στην Βαυαρία. Στο πιο σκληρό όμως καθώς στους πρόσφυγες επιτρέπεται να κρατήσουν μόνο 750 ευρώ. Στην Βάδη-Βυτεμβέρη (πρωτεύουσα Στουργκάρδη αν σας λέει κάτι), στους πρόσφυγες οι αρχές επιτρέπουν να κρατήσουν αντικείμενα αξίας μόλις 350 ευρώ. Με βάση τις επίσημες δηλώσεις, δεν πρόκειται παρά για εφαρμογή των νόμων που αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες τους με δικά τους έξοδα πριν λάβουν βοήθημα από το κράτος. Το τι ακριβώς μπορεί να καλύψει κανείς στη Βαυαρία, με το εκεί κόστος ζωής, με 750 ή ακόμη χειρότερα 350 ευρώ, το ξέρουν οι Βαυαροί αφού γνωρίζουν από «προγράμματα διάσωσης» καλά.

red bracelet refugees

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας ετοιμάζεται για περιοδεία στην βορειοανατολική Αγγλία προκειμένου να δει ιδίοις όμμασι αν ισχύουν τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι στα σπίτια που κατοικούν πρόσφυγες, οι πόρτες βάφονται κόκκινες για να ξεχωρίζουν.  Στο Κάρντιφ της Βρετανίας όντως είχε αρχίσει να επιβάλλεται στους πρόσφυγες να φορούν κόκκινο πλαστικό βραχιολάκι στο χέρι, κάτι που προκάλεσε τόσο μεγάλες αντιδράσεις που, προς το παρόν τουλάχιστον, εγκαταλείφθηκε.

Την ώρα που απειλείται η Ελλάδα με έξοδο από την Σένγκεν γιατί  δεν βάζει φράχτες στο Αιγαίο ή δεν μετατρέπεται (ακόμη τουλάχιστον) από άκρη σε άκρη σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων,  τα «λαμπερά ονόματα» του ευρωπαϊκού πολιτισμού και των αρχών του, όπως οι Σουηδία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία και Αυστρία, πρακτικώς έχουν, ήδη, άρει την Σένγκεν και έχουν επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα. Σε Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβενία η πλειοψηφία, με βάση δημοσκοπήσεις, ούτε καν θέλει ν’ ακούσει για πρόσφυγες και τα τείχη χτίζονται το ένα μετά το άλλο.

«Πολιτισμός» … πολύτιμων (στην κυριολεξία) αρχών

Αυτός είναι ο υψηλός …«πολιτισμός» τους. Είναι ο «πολιτισμός» που βομβαρδίζει σπίτια, διαμελίζει παιδιά, τα πνίγει στο Αιγαίο, ξεριζώνει οικογένειες, διαλύει ζωές, αλλάζει με ποτάμια αίματος τα σύνορα και μετά σε πετά σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Είναι ο «πολιτισμός» που αλλάζει το περιεχόμενο των εννοιών ανάλογα το πώς τον συμφέρει: ο πρόσφυγας γίνεται τρομοκράτης, η αλληλεγγύη γίνεται «έλεγχος συνόρων», το ISIS από σύμμαχος γίνεται το απόλυτο κακό, όπως άλλωστε νωρίτερα έγινε και με το καθεστώς Καντάφι, Σαντάμ, Άσαντ κ.ο.κ.

Είναι ο «πολιτισμός» και οι… αξίες που βαφτίζουν «επένδυση» την απομύζηση μιας χώρας, «δημοκρατία και ανθρωπισμό» την στρατιωτική επέμβαση σε μια χώρα, το βομβαρδισμό της, την ισοπέδωσή της, που χαρακτηρίζουν το θάνατο «παράπλευρη απώλεια», αλλά ταυτόχρονα θεωρούν εν δυνάμει τρομοκράτη και αναμφίβολα «βάρος» αυτόν που προσπαθεί να ξεφύγει από αυτό τον εφιάλτη. Που αναρωτιούνται που βρέθηκε τόσο μίσος να «θρέψει» φαινόμενα στυλ ISIS (εκτός φυσικά από την πτυχή της απόλυτα συνειδητής οργανωτικής, χρηματοδοτικής και εξοπλιστικής στήριξης ιδιαίτερα όταν πρωτοεμφανίστηκε από σειρά «προθύμων» γιατί συνέφερε).

saudi-arabia-beheadings-rights

Όχι δεν είναι το ISIS. Είναι δημόσια εκτέλεση στη Σ. Αραβία.

Είναι ο «πολιτισμός» που κάνει τα στραβά μάτια στη σφαγή των Κούρδων στην νοτιοανατολική Τουρκία και κάθε άλλης αντίθετης φωνής, προκειμένου ο Σουλτάνος Ερντογάν να «τραβήξει λίγο τα λουριά» στις προσφυγικές ροές, επί πληρωμή εννοείται. Που χαρακτηρίζει ισραηλινο-παλαιστινιακή «διένεξη» την ισραηλινή κατοχή και βγάζει λογύδρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα σφίγγοντας το χέρι στους σαουδάραβες δημίους που εκτελούν κάθε ..ενοχλητικό στην μέση του δρόμου προς παραδειγματισμό. Ω! Το κάνει και το ISIS αυτό; Ε, τότε είναι φρίκη και χρειάζεται στρατιωτική επέμβαση! Που στηρίζει τους ναζιστές – φασίστες της ουκρανικής κυβέρνησης, καταδικάζοντας τον… φασισμό στο πρόσωπο της Μόσχας ακριβώς στο όνομα της… δημοκρατίας!

Είναι ο ίδιος «πολιτισμός» και οι ίδιες αξίες που θεωρούν απολύτως φυσιολογικό οικογένειες να σύρονται έξω από τα σπίτια τους στην Ισπανία σωρηδόν. Που στην Πορτογαλία του πετυχημένου μνημονίου θεωρεί απολύτως φυσιολογικό το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο να πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας να κυμαίνεται κοντά στο 40%. Που αύξησε κατά 55% τον αριθμό των αστέγων στην «επιτυχημένη» Μ. Βρετανία κατά την διακυβέρνηση του κ. Κάμερον. Που μετέτρεψε σε κανονικότητα στην Ιταλία το 45% των νέων να είναι άνεργοι και μόνο το 58% όσων είναι σε θέση να εργαστούν, να έχουν δουλειά, παρά το γεγονός ότι επισήμως η ανεργία κυμαίνεται στο 15%.  Που αυξάνει αλματωδώς την περιστασιακή εργασία στη Γαλλία με αποτέλεσμα, η εκεί υπηρεσία ανεργίας –Pole Emploi- να έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί στις εκθέσεις της, όπως και η ΕΕ, τον όρο «εργαζόμενη φτώχεια – working poverty» από το 2010!

working-poor2

Είναι ο ίδιος …«πολιτισμός και οι ίδιες αξίες» που έχουν γονατίσει την ελληνική κοινωνία, με την ανεργία στα ύψη, τις συντάξεις, αν και πετσοκομμένες, να μετατρέπονται στο  μοναδικό εισόδημα ολόκληρων οικογενειών, με τις ζωές ολόκληρων γενιών χαμένες, με τη φορολογία σε εργαζόμενους, υποαπασχολούμενους, ανέργους να καλπάζει και στους έχοντες «να σφυρά αδιάφορα» ενώ ο δημόσιος πλούτος ξεπουλιέται με όρους αποικίας. Που εκβιάζει, απαιτεί, εξευτελίζει και εκμαυλίζει κάνοντας τα ηχηρά ΟΧΙ σιωπηλά ΝΑΙ με κατεβασμένο κεφάλι,κάψιμο στην καρδιά και μια βαριά αίσθηση ήττας στους ώμους. Που «παζαρεύει» μειώσεις του χρέους (με γνωστό το πώς αυτό δημιουργήθηκε και διογκώθηκε) με …κεφάλια προσφύγων!

Γιατί αυτές είναι οι αξίες της ΕΕ. Είναι οι αξίες του κεφαλαίου: το κέρδος και η εκμετάλλευση. Είναι  ο «πολιτισμός» του καπιταλισμού. Είναι ο «πολιτισμός» της δικής μας εξόντωσης. Είναι ένας ….«πολιτισμός» που μας αφορά μόνο ως προς τη συντριβή του. Γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζήσουμε. Γιατί θα είναι ή αυτός ή εμείς. ΟΧΙ, δεν θα είναι αυτός...

Ανάμεσα στις δύο μεγάλες αγάπες, την ψυχολογία και τη δημοσιογραφία, την μία την σπούδασε και την άλλη την έκανε επάγγελμα. Καμβάς το διεθνές ρεπορτάζ. Eκεί που δυστυχώς οι ζωές γίνονται ακόμη αριθμοί. Αγαπημένη ερώτηση: γιατί. Αγαπημένο μέσο: οι λέξεις, γραπτές ή ραδιοφωνικές. Μετά κόπων και βασάνων, κατάφερε να ολοκληρώσει διδακτορική διατριβή, όπου αποπειράθηκε να συνδυάσει πολιτική φιλοσοφία και σύγχρονες εξελίξεις.