Αφγανιστάν: Η «χαμένη γενιά»...

Οι μισοί από τους εκτοπισμένους της χώρας είναι παιδιά δίχως μέλλον

| 21/10/2016

Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν προκάλεσε και καταστροφές, μερικά από τα οδυνηρά αποτελέσματα των οποίων, θα γίνουν ορατά σε ορισμένο βάθος χρόνου.

Οπως το έθεσε χθες από την Καμπούλ ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα των εσωτερικά εκτοπισμένων προσώπων, Τσαλόκα Μπεγιάνι, «στο Αφγανιστάν δεν είναι υπερβολή να μιλάμε για μια χαμένη γενιά, που στερείται του δικαιώματος στην εκπαίδευση εξαιτίας του εκτοπισμού».

Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια των δέκα πρώτων μηνών του 2016, τουλάχιστον 323.000 άμαχοι έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους εξαιτίας κυρίως των συγκρούσεων, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί έως το τέλος του χρόνου, επισήμανε ο Μπεγιάνι, έπειτα από 10ημερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην χώρα.

Τα Ηνωμένη Εθνη υπολογίζουν πως το ένα τέταρτο των περιοχών υποδοχής των εκτοπισμένων παραμένει δυσπρόσιτο, εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ κάλεσε την διεθνή κοινότητα «να μην εγκαταλείψει το Αφγανιστάν παρά την κλιμάκωση των κρίσεων στην Συρία και την Υεμένη» και να ανταποκριθεί στην επείγουσα έκκληση συγκέντρωσης 150 εκατομμυρίων δολαρίων που ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η κατάσταση εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί καθώς δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις χορήγησης ασύλου σε Αφγανούς αναμένεται να απορριφθούν από χώρες της Ευρώπης και οι πρόσφυγες αυτοί θα επαναπατριστούν, έπειτα από μια συμφωνία που υπεγράφη στις αρχές Οκτωβρίου.

Το 56% του εκτοπισμένου πληθυσμού είναι παιδιά, τόνισε ο Μπεγιανί.

Για να δικαιολογήσει τον όρο «χαμένη γενιά» αναφέρθηκε «στους κινδύνους, στην έλλειψη εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και στην στρατολόγηση τους από ένοπλες οργανώσεις και την αποστολή τους στο Ιράκ ή την Συρία, καθώς τα παιδιά ελπίζουν να κερδίσουν κάποια χρήματα για τις οικογένειες τους εδώ».

«Κάποιες εσωτερικά εκτοπισμένες οικογένειες που συνάντησα, δέχθηκαν επίθεση από οργανώσεις που επιχειρούσαν να στρατολογήσουν τα παιδιά τους», τόνισε.

Το πρόβλημα των εκτοπισμένων προσώπων στο Αφγανιστάν δεν είναι καινούργιο, «αλλά επιδεινώνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια», εξαιτίας της υποβάθμισης της κατάστασης σε επίπεδο ασφάλειας στην χώρα, σημείωσε ο Μαρκ Μπόουντεν συντονιστής των ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΕ.

Εκτός από τα εκατομμύρια Αφγανών που παραμένουν πρόσφυγες στο Πακιστάν και το Ιράν, εκ των οποίων 800.000 έχουν επιστρέψει στην χώρα φέτος, 1,1 εκατομμύρια Αφγανοί παραμένουν εσωτερικά εκτοπισμένοι, έπειτα την στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην χώρα πριν από 15χρόνια.

Ο Μπεγιανί επισήμανε πως, πέρα από την έλλειψη διαθέσιμων πόρων για την βοήθεια των εκτοπισμένων Αφγανών, το «κύριο πρόβλημα» παραμένει αυτό της «tazkira», των δελτίων ταυτότητας που είναι απαραίτητες για την εγγραφή σε σχολείο.

Η αφγανική κυβέρνηση ψήφισε το 2014 την «εθνική πολιτική για τους εκτοπισμένους», αλλά ο αξιωματούχος των ΗΕ επέμεινε πως «πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα για να στραφούμε από τα λόγια στην δράση».

Θυμίζουμε, πάντως, με το παρακάτω βίντεο, ότι αυτή η χώρα δεν ήταν πάντα το «οικόπεδο» των Ταλιμπάν και των Αμερικανών «απελευθερωτών» της…